1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Jedini automobil koji je Elvis Prisli registrovao na svoje ime
AR pijaca klasika: Jedini automobil koji je Elvis Prisli registrovao na svoje ime

AR pijaca klasika: Jedini automobil koji je Elvis Prisli registrovao na svoje ime

1.99K
1
Podelite sa prijateljima:

Da je kojim slučajem još uvek sa nama, Elvis Prisli bi pre svega nekoliko dana proslavio svoj 77. rođendan. Iako je preminuo još 1977. godine, kralj rokenrola je i u današnja vremena izuzetno popularan i izdavačke kuće godišnje prodaju dovoljno albuma da zarade čak 23 miliona dolara. Nije samo njegova muzika ta koja je popularna, već i naravno automobili.

Neki izvori će reći da je njegov omiljeni četvorotočkaš bio Ford Ranchero koji je kupio svojoj mami kada je inkasirao prvi veći priliv od muzike, ali kako je slava rasla, tako je uglavnom viđan u Cadillacu. Kralj ih je posedovao preko 500 jedinica tokom svog života, a samo jedan od njih je bio registrovan na njegovo ime.

To je model Fleetwood Brougham iz 1975. godine, koji vidite na priloženim fotografijama, a trenutno se nalazi na aukciji britanske kuće Car & Classic.

Kao što smo spomenuli, Elvis je posedovao veliki broj Cadillaca, ali svaki od njih je bio registrovan na ime kompanije. Kralj bi ih vozio manje od godinu dana, zatim kupovao novi model, a onaj prethodni poklanjao bliskim prijateljima i saradnicima.

Krajem 1974. godine je lično naručio novi Fleetwood sa najvišim paketom opreme Brougham u izložbeno-prodajnom salonu Madison Cadillac u gradu Memfisu (američka savezna država Tenesi), po ceni od 12.512 dolara (oko 64.640 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca).

Pokreće ga jedna od najvećih ikona američke automobilske škole, a to je čuveni V8 motor zapremine čak 500 kubnih inča (8,2 litre). Postao je najveći benzinac sa osam cilindara kada je debitovao 1970. godine, i tada je razvijao 400 konjskih snaga, ali u ovom Fleetwoodu se može pohvaliti sa samo 210 „grla“ zbog strogih zakona po pitanju izduvnih gasova.

Snaga se inače prenosi na zadnje točkove preko trostepenog automatskog menjača. Na satu trenutno stoji brojka od 1.725 milja (2.760 kilometara), što je pomalo iznenađujuće pošto Cadillac na priloženih fotografija definitivno pokazuje godine.


Elvis je koristio Fleetwood samo godinu dana, a onda ga je poklonio svom doktoru. Ovaj ga je posedovao desetak godina, pre nego što ga je preprodao sadašnjem vlasniku. Zapravo trenutni vlasnik poseduje ovaj Cadillac po drugi put pošto je automobil još jednom promenio kupca.

U oglasu se navodi da, iako je četvorotočkaš u voznom stanju sa detaljnom dokumentacijom, istovremeno postoji i nekoliko mana. Primera radi, volan je napukao, dok je kožom prekriven krov zreo za zamenu. Navodi se da celokupna elektronika funkcioniše bez mane, i Fleetwood pruža sve što se moglo poželeti od jednog luksuznog automobila iz perioda sedamdesetih godina.

Mehanika je navodno bila ispravna kada je Cadillac vožen poslednji put, ali kako je godinama stajao parkiran u garaži, aukcijska kuća ne preporučuje paljenje pre nego što se detaljno osveži pogonski sklop. Na Fleetwoodu se još uvek nalaze originalne tablice Tenesija, ali je njegova trenutna lokacija Švedska, i to konkretno grad Motala.

Četiri dana pre kraja aukcije, Car & Classic je dobio pet ponuda od kojih je najviša ona u vrednosti od dvanaest hiljada britanskih funti (oko 16.308 američkih dolara).

Dok je veza sa Elvisom svakako poželjna, Cadillaci iz sredine sedamdesetih godina prošlog veka (posebno oni sa četvoro vrata) nisu preterano popularni kod kolekcionara, ali ne sumnjamo da je dovoljan samo jedan „bolesni fan“ pa da cena skoči na značajno viši nivo.

Zoran Tomasović

(1989)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

2022-1935=87 a ne 77 😉
A Kadilak je baš izgorio na suncu raznih parkinga…

Izmenjeno 2 godine pre od strane BB