1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Fiat 128 koji nismo dočekali da vidimo sa značkom Zastave
AR pijaca klasika: Fiat 128 koji nismo dočekali da vidimo sa značkom Zastave

AR pijaca klasika: Fiat 128 koji nismo dočekali da vidimo sa značkom Zastave

9.57K
22
Podelite sa prijateljima:

Za sve nas koji smo odrasli na Balkanu, Fiat 128 je svakako specijalan automobil. Ne samo zato što je na bazi njegovog odbačenog prototipa nastao popularni Stojadin, već je zaista bio pinior nekih tehnoloških rešenja koja možemo da vidimo u eksploataciji do današnjeg dana.

Primera radi, upravo je 128 pokazao da je dobitna konfiguracija motor postavljen poprečno napred i pogon na prednjoj osovini, i to u vreme kada su automobilski proizvođači širom Evrope eksperimentisali i sa motorom postavljenim pozadi i pogonom na zadnje točkove.

Zašto su Italijani odbacili, to jest prodali firmi iz Kragujevca, kasnije popularni heč, misterija je koju verovatno nikada nećemo saznati, a odgovor se možda krije u modelu o kome pišemo u današnjoj pijaci. Naime, Fiat 128 jeste imao i obličje heča, ali ne u onoj konfiguraciji kao Zastava, s ciljem da pruži praktičnost, već da bude sportska verzija modela.

Proizvodio se samo od 1971. do 1975. godine i iako automobil sa priloženih fotografija zapravo nije heč koji smo spomenuli, zapravo je veoma sličan modelu 128 Coupe, i dolazi s gotovo identičnom idejom. Iako se možda neće smatrati sportistom za današnje standarde, ovaj kupe je imao svoje pozitivne karakteristike, kao što je masa od tek 800 kilograma, što ga je učinino perfektnim za tjuning.

128 Coupe se nudio samo sa dva benzinca. Bazni 1,1-litarski je razvijao 63 konjske snage, a opcioni 1,3-litarski deset „grla“ više. Međutim, neko se dosetio da u ovaj model iz 1973. godine ugradi 1,5-litarski benzinac iz Fiatovog sportiste X1/9. Snaga od 84 „konja“ nije bila preterano veća, ali sa 118 Nm obrtnog momenta je svakako predstavljao unapređenje.

Kada znamo da je X1/9 bio sličnih dimenzija i mase, mislim da možemo zaključiti i da su performanse iste i da bi maksimalna brzina trebalo da iznosi oko 185 km/h. Spomenućemo da je menjač manuelni sa pet stepeni prenosa.

128 Coupe se nikada nije prodavao u Americi, ali baš tamo možemo da zateknemo model iz oglasa. Nalazi se u gradu Santa Monika unutar savezne države Kalifornije. Tamo je uvezen pre osam godina sa Sicilije, gde je originalno prodat i gde je proveo većinu svog života.

Automobil je prošao kroz detaljnu restauraciju i od tada je prešao tek oko devet hiljada kilometara. Restauriran je i tako doveden, uglavnom u isto stanje u kakvom je bio onda kada je originalno napustio fabriku, sa izuzetkom 13-inčnih felni, volana pripremljenog od strane Abartha i kožnih sedišta.

Ne verujemo da ćemo opet videti 128 Coupe u američkim oglasima, pa su kupci požurili sa ponudama. Vlasnik ih je dobio čak 27 tokom nekoliko dana aukcije, od kojih je najviša bila 25 hiljada dolara.


I šta mislite, da li je Zastava takođe trebalo da proizvodi i Fiat 128 kupe/heč pod licencom, ili je pak naš Stojadin Mediteran odlično obavljao posao?

Zoran Tomasović

(9565)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

22 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
YugoFlorida

Pa, smatram da je trebalo da se radi, kao nešto još sportskije u odnosu na 101 Special. Naravno, sa istom mehanikom i motorom kao taj model. Ne verujem da bi se prodavao nešto specijalno, ali bi definitivno bio vrh ponude game Zastave 101 u to vreme.

BB

Sjećam se da sam viđeo ovakav auto u komšiluku, čak mislim da je vlasnik imao nekoliko komada…

Zoca

Neki izvori su tvrdili da je Fiat odbaciio prototip sa pet vrata zbog nedovoljne cvrstine sasije.

Matija

Ovde vrlo verovatno ima dosta istine! Tih godina konstruktori karoserija su se plasili velikih otvora pozadi jer se time stabilna „kutijasta“ forma karoserije pozadi pretvara u nestabilnu „cev“. Verovatno je Z101 bio eksperiment za FIAT.

Gunjević

Nadan

reno

dobar je bio I mediteran da ga ima sada kupiti novi

Bebemotorsport

Ja ga imam sveže ofarban . U fazi sklapanja je . 1.3 je model zqdnji iz ’75.godibe

BB

Bravo, mogao bi i članak ma to da se napiše… 😉

Matija

Ubaci slike!

Matija

FIAT 128, 1969-83 godina, bio je mala limuzina sa stepenastim repom a ne „hec“ – vidi sliku: Samo dve godine posle lansiranja 128 pojavila se Zastava 101 1971 godine. Ovo je za nas bilo prijatno iznenadjenje da je FIAT dozvolio Zastavi paralelnu proizvodnju modela 101 sa tek promovisanim 128! Zastava 101 moze vec da se nazove hec jer je imala kosi rep i veliki poklopac prtljaznika, od krova do zadnjeg svetla. FIAT 128 kupe je u prvoj generaciji, slika u tekstu, takodje bio mala limuzina sa stepenastim repom. Tek u drugoj generaciji dobio je i on kosi rep sa velikim… Pročitaj više »

Matija

Upravo sam pronasao ovaj primerak 128 prve generacije, 1974 godina:

https://www.classicargarage.de/oldtimer-verkauf/fiat-128-coupe-1100-s-1974

Cena 13.950 evra. Ovo je, po obicaju, baza za cenkanje!

Yankee

Fiat 128 je u Evropi bio dostupan u 4 verzije (u Juznoj Americi je postojao i karavan).

Limuzina sa 4 vrata:

comment image

Yankee

Limuzina sa 2 vrata (Rally):

comment image

Yankee

Coupe:

comment image

Yankee

Hatch (3P):

comment image

BB

Imaš li sliku karavana?

Balkanboj

comment image

comment image

BB

😳
Svaka čast za sliku.
Jeste ružan 🤣😂

Yankee

Postojao je i karavan sa 4 vrata.

comment image

Matori

Taj reli je imao verziju sa dva dvostruka karburatora.

Matori

Bilo je karavana i u Italiji.

Matori

Zeleni kao iz teksta sam gledao negde 1985-6. godine u želji da ga kupim, ali je bio napadnut korozijom te sam odustao. Dobar drugar je kasnije imao 3P, pošto kao ni ja nije uspeo da pronađe valjan 128 kupe.
Reli verziju sam viđao samo u Italiji.
Sledeći nedostignut Fijat mi je bio ritmo Abart 125.