1. Home
  2. Life
  3. Film
  4. AR pijaca klasika: 175.500 dolara za Mitsubishi Eclipse iz „The Fast & the Furious“
AR pijaca klasika: 175.500 dolara za Mitsubishi Eclipse iz „The Fast & the Furious“

AR pijaca klasika: 175.500 dolara za Mitsubishi Eclipse iz „The Fast & the Furious“

545
1
Podelite sa prijateljima:

Sigurno se svi sećamo kada je prvi deo popularnog serijala filmova „The Fast & the Furious“ (ili kako je kod nas stručno preveden „Paklene ulice“) stigao u bioskope pre više od dve decenije. Daleko od toga da je ostao zapažen kao neko remek-delo ili po velikoj glumi, ali je započeo serijal koji trenutno čine još osam nastavaka, uz dva planirana u budućnosti.

Većina će reći da je original bio najbolji, iz razloga što se fokusirao na ulično trkanje i na automobile umesto neke naučne fantazije naslednika gde Vin Dizel spašava svet od zlikovaca.

U prvom izdanju smo videli mnoge fantastične automobile kao što su Toyota Supra, Mazda RX-7, Dodge Charger i Nissan Skyline, ali se čini da je najveću pažnju privukao Mitsubishi Eclipse iz 1995. godine. Zajedno sa nekoliko „tjuniranih“ (o tome malo kasnije) izdanja Honde Civic i naravno Volkswagena Jette, Eclipse je bio jedini model u filmu sa pristupačnom cenom, onaj koji je mlađarija mogla da priušti.

Mi koji živimo u Americi i pamtimo ovaj period ćemo vam reći da, nakon filma „The Fast & the Furious“ u gradu je bilo nemoguće pronaći Eclipse u prodaji. Jedan od njih, onaj koji je učestvovao na snimanju je upravo prodat za čak 175.500 dolara na čuvenoj američkoj aukciji Mecum.


Ovaj Eclipse je pripadao drugoj generaciji i proizvodio se od 1995. do 1999. godine. Silazio je sa proizvodne trake u američkom gradu Normal unutar savezne države Ilinois, zajedno sa blizancem zvanim Eagle Talon. Pokazao se izuzetno popularnim kod kupaca i mogao se naručiti sa maksimalnih 210 konjskih snaga i pogonom na sva četiri točka, ukoliko se kupac odlučio za izdanje nazvano GSX.

Međutim, za snimanje je izabran mnogo jeftiniji Eclipse GS sa atmosferskim 2,0-litarskim motorom i svega 140 „konja“, a uparen sa petostepenim manuelnim menjačem je mogao da ubrza od nule do 100 km/h za tek 9,4 sekundi. Iako nam je Brajan Okoner (igra ga pokojni Pol Voker) pokazao kako dostiže 240 km/h, brojka je zapravo bila previše optimistična, i to za 22 km/h u poređenju sa fabričkim izdanjem.


Automobil se u filmu pojavljuje samo nekoliko puta. Prvo u spomenutoj sceni testiranja maksimalne brzine, zatim na uličnoj trci, gde pred finiš liniju biva poražen od Mazde RX-7, a zatim i u bekstvu od policije pre nego što ga negativci unište. To je očigledno bilo dovoljno da stekne kultni status i nije bila retkost da viđamo identične kreacije.

Za snimanje filma je korišćeno pet primeraka. Zapravo, većina mehanike je ostala netaknuta jer je fokus bio na grafikama. Posebni branici, 18-inčne felne, bučniji auspuh i prerađeni enterijer su svakako delovali uverljivo na malim ekranima.

Primerak iz ove priče je najčešće korišćen u snimanju scena gde se vide detalji i jedan je od retkih preživelih. Četverotočkaš je originalno pripadao čoveku po imenu Džon Lepid i bio je ofarban u tamniju nijansu zelene boje. Ovaj ga je prefarbao u sivu, ali kada je Universal Studio želeo da ga iznajmi za film, Lepid je odabrao svetliju nijansu zelene boje sa motocikla Kawasaki.

Zatim je dodao i specijalne grafike i neonsko osvetlenje ispod vozila. Eclipse je zaista delovao uverljivo i brže nego što zaista jeste bio, a posle snimanja je vraćen vlasniku. On je preminuo pre godinu dana i familija je odlučila da je vreme da neko drugi uživa u njemu.


U filmu se navodi da je vrednost vozila 80 hiljada dolara, ali jedan ljubitelj filma „The Fast & the Furious“, sa očigledno dubokim džepom, smatra da je skuplji, pa je izdvojio 170.500 „zelembaća“. To zapravo čini ovaj konkretan primerak modela Eclipse, jednim od najskupljih Mitsubishija u istoriji, a u nastavku uživajte u video snimcima sa filma.

Pogledajte scene iz filma.

Zoran Tomasović

(545)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Kupio ga Jurković da dokaže kako je Toyota brža 😉😂🤣😂🤣😉