1. Home
  2. Vesti
  3. Fiat Tipo je dobio još jednu verziju – SW Cross!
Fiat Tipo je dobio još jednu verziju – SW Cross!
34

Fiat Tipo je dobio još jednu verziju – SW Cross!

3.58K
34
Podelite sa prijateljima:

Italijanska marka nastavlja da diverzifikuje gamu u C segmentu. 

Nakon poslednje restilizacije, Tipo je posle klasičnih izvedbi (hečbek, karavan, limuzina), dobio i novo Cross izdanje koje je nedavno bilo na testu našeg Perice Rajkovića. Reč je o tipičnom uzdignutom heču uz jasno koketiranje sa SUV segmentom. Ova verzija navodno je poprilično popularna, te ne čudi odluka Fiata da primeni isti recept sa još jednim izdanjem.

Sada je ponuđen i Tipo Cross, karavan sa uvećanim odstojanjem od tla. Što se tiče vizuelnih izmena, iste su kao i kod standardnog Tipa Cross… Dakle, plastične oplate iznad točkova, šine na krovu, i naravno uvećan klirens uz poneki dodatni detalj, radi jasnijeg razlikovanja u odnosu na običan karavan.

Fiat navodi da su ponuđene posebne felne od 17 cola, kao i da ovaj Cross SW dolazi standardno opremljen LED svetlima. Brend iz Torina uveren je da će ovu varijantu birati familije, jer uzdignuti karavan nudi daleko više prostora u prtljažniku od običnog Crossa. Tako Cross SW ima zapreminu gepeka od 550 litara (+110 litara u odnosu na Cross).

Što se tiče same kabine, vidimo da je Fiat postavio novi volan, na kojem se nalazi veći broj dugmića i prekidača. Ispred vozača je digitalna instrumentalna tabla od 7 inča, a istu dijagonalu ima i ekran postavljen na vrh centralne konzole koji služi za upravljanje informativno-zabavnim sistemom.

Kada je reč o paleti agregata, pravo iznenađenje jer Fiat nudi više dizelaša nego li benzinaca! Čast benzinskih motora brani samo 1,o T3 sa 100 ks, dok se kupci mogu opredeliti za dve dizel pogonske jedinice. U pitanju su 1,3-litarski MultiJet sa 95 ks kao i 1,6 MultiJet sa 130 ks. Potonji motor imali smo prilike voziti kod Tipa SW čiju recenziju možete pročitati na sledećem linku.

AutoRepublika 

(3581)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

34 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rikošet

Mom oku odličan dizajn, prava je šteta što enterijer nije klasu iznad kvalitetom plastike pa da cijela priča bude potpuna. Tad bi vjerovatno bio i nemoralno skup, ali moralo se negdje štedjeti, jer je osnova „niskobudžetni“ automobil…

Dva odlična dizela, što više poželjeti u 21. vijeku za one koji su rođeni u 20-om…

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
BB

Samo da ne pretjeraju s cijenom (a za dizelaše i nije bila tako mala).

Iznogud Časni

Po Evropi će biti velika kao i do sada, ali istočno od raja bice bar 19k€ za dizela sa 130ks., sto je jedno 4000€ jeftinije neg u Njemačkoj . To su moja predviđanja. Sta je vozač dobio stavljanjem na štikle, evo ne znam, pa ću morati Šekija poslati da rezervira model na test. Neka Fiat sve to ima u ponudi i dobro se prodaje.

BB

Pa dobio je da može majci u Bosnu 🙂 inače odbiće auspuh, karter itd… 😉

Rikošet

Dobio je da u automobil „sjeda“, a ne „silazi“ u njega što je s godinama, kad ti se kukovi rašteluju mala, ali veoma bitna prednost…

Dok si mlad skejt i sanke su ti udobni…

Iznogud Časni

U načelu da, ali znaš mene da moram isprovocirati šekija da ode po auto, inače se taj ne bi mrdnuo.

Cuore sportivo

Ma krosoveri su zakon u svakom pogledu. Moja laguna 2 je tako nisko auto mati se satere dok udje i izadje (60+), druga stvar trotoari, milina… Nemoj ljudino vise da pišeš ovakve komentare za krosovere ti si jedan veliki znalac. Glupi su ovi komentari za krosovere. Auta treba da su krosoveri, a ne ko moja laguna svak se šokira koliko je niska. Za nju je pasat krosover hahaha Mislim ja sam petrolhed i ja uzivam u njoj, drugi jok.

BB

M i on vozi povišeno auto a ovamo priča, ne želi da svi uživaju kao on 😉

Iznogud Časni

Ne muti vodu, sunce ti kalajisano.
Nije bitno sta ja vozim, vazno je da Šeki ode sto prije da uzme ovog tipa i da cim prije čitamo test.

BB

Ja se ne sjećam da si objavio test B klade, možda je vrijeme sad dok ovaj Tipo me dođe u salone 😉.

Iznogud Časni

A brate mili gdje sad ti ode….zbrazdio do kraja….

Iznogud Časni

Ne vidim sta sam loše napisao za krosovere?! Ponavljam, napisao sam da ne znam sta čovjek dobija ovim podizanjem tipa a da to utvrdimo tacno Poslat ćemo Šekija da testira auto.
Uopće nije bilo namjere da se raspravlja o tome, namjera je bila isključivo natjerati Šekija da ode po auto pa da uskoro čitamo test.
Znaci, vratiti se na moj komentar a ne na tudje komentare koji su totalno krivo razumjeli ono sto sam napisao.

Goran Jurkovic

Meni nije jasno kako ti vidiš kvalitetu plastike na slici?
Što je odlično u tim malim radnim strojevima?

BB

Eno gledam na mobile.de Iznogud oglasio B kladu 😉
Još unutra da pusti Halida: Samo za tebe i ljubav tvoju zanosu, vraćam se majci u Bosnu…

Iznogud Časni

Ha? Opet u tudjinu?! Nemre to tako…

moron

Koštaće on lepo. „Povišeno“ u odnosu na onaj „običan“.
Pri čemu su rokovi isporuke jezivi. Koliko ja „pratim“, ima kupaca koji su uplatili avans još u julu, a kojima kažu da će im „kola u proizvodnju“ u martu ( znači, isporuka najranije april ). To je 9 meseci.

BB

A koliki je graviditet kod Fiata? 9 mjeseci? Opet bolje nego za Berlingo/Rifter… Mrtvorođenče, bar što se tiče dizela i benzina…

Rikošet

Samo jedno me zanima ima li ovih dana novih automobila u salonima?

moron

Poslednjih mesec dana sam bio u 5-6 salona i oni su fizički normalno popunjeni izloženim vozilima. Kod nekih znam da ima vozila koja možeš odmah da platiš i odvezeš ( npr. Jeep Compas, Nissan QQ … ), a kod većine nisam ni upitao.
Sinoć sam bio u salonu škode. Stoje jedna pored druge:
– nova fabia ambition 1,0 TSI 110 i
– karavan oktavia ambition 2,0 TDI 116.
Razlika cene oko 5.000.
Fabia je 19.170.
Naravno, bilo je i drugih modela, pa i drugih verzija oktavie.

Rikošet

Ne stvarno me buni ta „fama“ oko naručivanja i čekanja, kad prodavci imaju automobile u salonima. Jesu li salonski modeli preskupi ili je naručivanje isplatnije? Nikako mi nije jasno da šalju poruku nema i čekaćeš, a saloni im puni… Ok za neke flotne narudžbe, ali za pojedince nije toliko komplikovano, pa obiđi salone nađi nešto i odaberi ako ne možeš čekati, ako ti je svedno i baš hoćeš neku boju ili panoramu gdje je nema, pa čekaćeš šta da se radi, oduvijek se čekalo nekad manje nekad više… Što se tiče Škoda pa i svih ostalih logika je jednostavna. Hiperprodukcije… Pročitaj više »

moron

Ako je lager tanak, nije ni dileru baš interes da fizički isprazni salon i da mu ostane samo da duva promaja. Loše to deluje. Što se tiče škode, pitam ja prodavca, koga znam godinama (on mi je „prodao“ i „poslovnu fabiju“ pre manje od 4 godine ), koliki bih popust mogao da dobijem na novu fabiju, koju bih konfigurisao po svojoj želji. Kaže: „Vidiš ovog Kodiaqa od 40 hiljada? Za njega ne bi dobio popust ni u visini cene metalik boje! Ništa. Nema popusta.“ Rekoh: „Kako, pa prošli put ste mi na fabiju dali preko 1.000 evra popusta, a bila… Pročitaj više »

TheStig

To je kod tog dilera slucaj. Ja znam licno ljude koji su dobijali popuste na nove Octavie u Porscheu Sarajevo od par hiljada. Sto vise vozila prodaje diler, u vecoj je pregovarackoj moci sa proizvođačem i time u vecoj mogucnosti za popust kupcu.

Rikošet

Škoda u BiH ti je dugo bila najpovoljnija poslije Češke i to ti je „javna tajna“. Ta vremena su iza nas, svi stežu kaiševe i začepljavaju rupe kroz koje im je „curio“ novac. U takvom sistemu kupovina novog vozila ide po principu „hoćeš nećeš“. Uslove naravno postavlja proizvođač. Na sirotinjskim balkanskim tržištima to će dodatno da usmjeri kupce „novih i za evropske okvire povoljnih vozila“ ka polovnjacima…

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
TheStig

Dođi u Sarajevo i otiđi u Porsche i reci cifru koja je 2000 manja od stikera. Odvešćeš auto odmah. Pogotovo ako je cijena 50 i vise hiljada KM. Kia ti je ista. Mozes se sa njima pogađati u 4 000 za vozila na lageru.

BB

Pa bar si ti magistar marketinga, dignu cijenu pa onda, kao on tebi čini uslugu, spusti malo: „k’o za tebe“ ali za morona nema…😉

Rikošet

Da nema popusta, cijene su otišle nebu pod oblake, jer je politika poslovanja dobila rotaciju i sad sav rizik plaća kupac odmah i u startu, a na servis ionako mora doći ako ne želi ostati bez „debelo naplaćene“ garancije… Ono što naš sistem ne može da ponudi je „jeftin lizing“ na način na kojeg ga nudi Evropa. U svakom slučaju sav teret problema u autoindustriji sada se želi sa leđa proizvođača i dilera, prebaciti na leđa kupca. Ono što je interesantno je i najavljeni masovni prelazak na „online“ prodaju, a kad do toga dođe neće biti više „pregovora“ sa prodavcem.… Pročitaj više »

moron

Ja sam tom prodavcu na kratko (u mom telefonu) pokazao nedavnu (prošlogodišnju) profakturu za dve oktavie (uzete u paketu), „u full-u“, sa popustom od 1.010e, koje je uzeo drugar za firmu.
Nije mi najpre verovao, a onda ga je interesovalo da vidi i prateći mail, da vidi ko je odobrio taj popust (koji diler i ko po hijerarhiji) i samo je ponavljao da je to bilo pre, a da više ne može, bar ne kod njih (navodno)

DUDE

Nema dalje. Bas ovo treba obicnom coveku, koji bi i da preveze porodicu i da bude malo „fancy“, a ne bacaju mu se pare na SUV (ili ih i nema).
Jedina prava konkurencija je Dacia Jogger, koja nudi gepek od celih 700 litara (+150), ali znatno slabiju paletu motora.
Ja bih ovo rado vozio.

Bungi

Ko je vozio Stilo 1.9 jtd naće se u ovom modelu sa motorom 1.6 multidžet.Solidan je to komad lima po korektnoj cijeni.Više nego prostran prtljažnik, vješanje dovoljno podignuto od tla da ne zapinje za svaki prtljažnik.Odličan!

Goran Jurkovic

Auti sve veći vislji i teži a motori sve manji.
Pa ovo ne može obići šleper na cestama sa jednom trakom u jednom smjeru kakve su skoro sve.

BB

Može to obići auto voz natovaren Toyotama Rav4 PHEV 🤣😂

Goran Jurkovic

Naravno.

Matija

Po diskusijama zakljucujem da je ovaj auto na nasem tlu ocigledno popularan. Razlog je verovatno povoljna cena. Medjutim ako ga posmatramo sa kriterijumima svetskog trzista ovaj auto jednostavno nicim ne privlaci! Dizajn mu je ni lep ni ruzan, karakteristike prosecne. Dizajn kokpita je naivan i neozbiljan, vise odgovara nekom autu iz A-segmenta. Ipak, ko ga kupi nece se pokajati. Ali treba kupce inspirisati a on to nije u stanju. Zbog ovakvog neatraktivnog programa FIAT se vec nekoliko desetina godina nalazi u krizi. Carlos Tavares, sef Stelantisa, morace da ulozi veliki trud da natera FIAT-ovce da se pokrenu! Predpostavljam da ce… Pročitaj više »

BB

Fiat napravi odličan prodor u jednoj klasi a onda nema nasljednika, diskontinuirane linije proizvoda su mu karakteristika, sve neki hoću/neću, kreni/stani: Tippo, Bravo, Grande Punto, Croma, …