1. Home
  2. Vesti
  3. Hyundai zabrinut zbog sporog razvoja tehnologije gorivnih ćelija
Hyundai zabrinut zbog sporog razvoja tehnologije gorivnih ćelija
1

Hyundai zabrinut zbog sporog razvoja tehnologije gorivnih ćelija

171
1
Podelite sa prijateljima:

Dve marke koje i dalje ozbiljno ulažu u FCEV četvorotočkaše jesu Hyundai i Toyota. 

Azijski mediji navode da je rukovodstvo Hyundaija zabrinuto zbog sporog napredovanja na polju tehnologije gorivnih ćelija te da će to usloviti kasniji dolazak nove generacije modela Nexo. Uz to, posebno ih brine činjenica da nema ozbiljnije potražnje za ovakvim automobilima na globalnom nivou.

Prema poslednjim informacijama, premijera naredne iteracije Nexa pomerena je za kraj 2024. godine s tim da to nije definitivna odluka i da je sasvim moguće da će doći do novih odlaganja.

Nexo je već bio uzrok glavobolje za upravo južnokorejskog automobilskog giganta. U aprilu ove godine pojavile su se tvrdnje da je Nexo sklon samozapaljenu, odnosno da će određeni broj primeraka ovog modela morati da bude opozvan.

Korejci su  kroz došli do zaključka da je u pitanju faličan filter koji je dozvoljavao curenje vodonika. Do požara je dolazilo čim dođe do nekog kontakta sa elektricitetom, makar i onim statičnim. Hyundai je doneo odluku da opozove određeni broj vozila koja su stvorena tokom 2019. godine.

I pre toga je Nexo bio problematičan. Ne tako davno, u decembru 2020. godine, u servise je moralo da se prebaci više od 10.000 primeraka ovog modela. Tada je problem bio u vezi sa kočionim sistemom…

AutoRepublika 

(171)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Zabrinut zbog sporog razvoja gorivnih celija? Cudna izjava, gorivnih celija ima skoro kod svih proizvodjaca. Ono sto je stvarni problem to je proizvodnja i distribucija vodonika koji se nalaze jos uvek u ranoj pocetnoj fazi. Mnogo delikatnije pitanje jeste: da li je gorivna celija uopste pogodna za masovnu motorizaciju? Energetska efikasnost gorivne celije u vozilu krece se oko 60%. Vodonicni motor – gorivni na vodonik – ima efikasnost od oko 50%. Savremeni dizel oko 45%. Ako iz poredjenja izbacimo dizel, ostaju gorivna celija i vodonicni motor. – Oba pogona zahtevaju vodonik, sa svim njegovim komplikacijama. – Gorivna celija zahteva bateriju… Pročitaj više »