1. Home
  2. Vesti
  3. Trese se tlo „pod točkovima“ i za BMW Serije 1
Trese se tlo „pod točkovima“ i za BMW Serije 1
5

Trese se tlo „pod točkovima“ i za BMW Serije 1

2.83K
5
Podelite sa prijateljima:

Kako javljaju francuski automobilski novinari, ni BMW nije siguran u svetlu budućnost Serije 1. 

Juče ste imali priliku da pročitate na stranicama AutoRepublike vest da je Mercedes spreman da se oprosti od A klase. Ovaj hečbek ima odličnu prodaju u Evropi, ali nije globalan model… Što znači da uspeha van Starog kontinenta praktično i da nema.

Slična situacija je sa BMW-om Serije 1. Još ranije je bilo govora da će aktuelna generacija „jedinice“ opstati jako kratko na tržištu. Šta više, pisalo se da će joj ceo životni vek iznositi samo pet godina! Neki veruju da je razlog tome strah bavarske marke od nadolazećih Euro7 normi.

Postoji bojazan da će predstojeća evropska emisiona regulativa gotovo u potpunosti eliminisati standardne SUS agregate, te da će nove norme moći da zadovolje samo priključni hibridi. U tom slučaju, teško je očekivati da će BMW nastaviti sa plasmanom Serije 1, iz dva razloga.

Prvi, to što je reč o hečbeku za kojim postoji potražnja samo u Evropi, i drugi, aktuelna platforma nije baš u potpunosti pogodna za dalju, opširniju elektrifikaciju. Nemački mediji su pisali o tome da je i sada BMW „jedva“ spakovao sve što je trebalo da stane „ispod lima“.

Drugo, tu je i pritisak veće zarade na svakom prodatom vozilu. Ona i dalje nije dovoljno visoka za nezajažljive apetite nemačkih premijum proizvođača kada je u pitanju segment kompaktnih četvorotočkaša. Stoga će se i Mercedes gotovo sigurno odaljiti od A klase, a onda je sasvim izvesno da će i BMW krenuti tim putem.

U BMW-u imaju i olakšavajuću okolnost. Bavarci ne moraju biti prisutni u nižim klasama jer za te potrebe imaju Mini. Inače, Mini će od 2030. godine nuditi samo EV modele, što je jedna briga manje za BMW grupu i sferu gradskih automobila.

AutoRepublika

(2831)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

sljedeca generacija – dildo. sunce ti, dok francuzi idu u 8 novih nuklearki, dotle svabe neko laze o ekologiji i euro normama,a s druge strane kad tad ce biti rata, i sta cemo onda sa normama? Koliko moras biti glup pa popusiti tu pricu. Ali dzaba, tocak se pokrenuo i ….

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
Matija

Povodom ove vesti prelistao sam informacije nemackih sajtova na temu buducnosti modela BMW 1 i 2. „Najnovije“ informacije poticu sa pocetka 2021 ili cak i iz 2019 godine. Odakle francuzima bas sada sveza informacija?! Mislim da je ovo obican zurnalisticki senzacionalizam – nemam nista novo pa hajde da ga izmislim. U ovom slucaju da podgrejem nesto staro. 🙂 Tehnicki i komercijalno, stvari stoje ovako: 1. Kompletan Mini i BMW 1 i 2 imaju istu tehniku, tj. motore i sve sto uz to ide. Gasenjem modela 1 i 2 zbog navodnog EURO 7 znacilo bi gasenje Minija i BMW 1 i… Pročitaj više »

Iznogud Časni

meni se ovaj kec svidja, ja bih ga uzeo, samo je pitanje pouzdanog pogona, sto kod bmw je …kuku i lele.

TheStig

Ne mogu da zamislim goru kombinaciju. Britanska germanizovana marka al sa zadrzanim bolestima britanskih automobila po cijeni njemackih premijuma. To vam je Mini. E sad uzmete isto to i dodate jos malo na cijenu. To vam je bmw serije 1🤣Bolje imati ebolu i hepatitis nego bmw sa britanskim virusima.

Matija

U cemu je to Minijev problem? Taj autic je svojevremeno preokrenuo celu auto industriju na prednji pogon a uz to je dugo godina bio svetski sampion u reliju. Slava mu!