1. Home
  2. Vesti
  3. Kako se Ford bori protiv pohlepnih izložbeno-prodajnih salona
Kako se Ford bori protiv pohlepnih izložbeno-prodajnih salona
3

Kako se Ford bori protiv pohlepnih izložbeno-prodajnih salona

3.35K
3
Podelite sa prijateljima:

Fordov novi terenac Bronco je veoma često bio predmet pisanja ovde na AutoRepublici i to sa opravdanim razlozima. Vratio se na tržište posle pauze od 25 godina, a američki proizvođač vozila je primio preko 250 hiljada narudžbi pre nego što je ijedan primerak uopšte sišao sa proizvodne trake. Kada je serijska proizvodnja konačno startovala sa velikim zakašnjenjem usled epidemije virusa korone, vlasnici su prijavljivali rane probleme po pitanju slabe završne izrade plastičnog krova koji je prokišnjavao, što jesmo pominjali ali tema o kojoj smo slabo pisali je Broncova cena.

U Americi postoji nešto što se zove MSRP (manufacturer’s suggested retail price) ili u prevodu „preporučena cena od strane proizvođača“. Međutim, kako su izložbeno-prodajni saloni samostalne firme koje od proizvođača kupuju robu (na četiri točka), a zatim je preprodaju, one nisu dužne da prate takve „preporuke“ već sami određuju cene.

Na one slabo popularne modele pružaju poveće popuste, a „finansijski balans“ nadoknađuju tako što će cene popularnih modela podići daleko preko MSRP-a. Ovaj trend nije toliko stran posebno na retkim i skupocenim modelima, među koje spada i Fordov sportista Mustang Shelby GT500.

Ali spomenuti Bronco je postao toliko popularan da je prvi masovno proizvedeni model koji se prodaje daleko preko MSRP-a. Njegova MSRP cena je oko 28.500 za bazni model sa dvoje vrata, a ukoliko se odlučite za konfiguraciju s četvoro vrata, V6 motorom i svakom dostupnom opcijom, budite spremni izdvojiti i do 70 hiljada „zelembaća“.

Takve brojke nisu nerazumne i uglavnom su iste onima koje proizvođač glavnog konkurenta Jeepa Wranglera zahteva, ali tu su se naravno umešali saloni koji traže i po 50 – 75% veću brojku od MSRP-a. Nije retkost da postoje kupci koji su naručili Bronco još pre četiri godine kada je najavljen, a kada im je konačno isporučen „obećani“ MSRP je postao daleko skuplji. Ford je naravno nemoćan u takvoj situaciji pošto je salon već otkupio vozilo, i na njemu je za koliko novca će ga prodati.

Ova priča se ponavlja sa modelom F-150 Lightning. Kompanija je do sada primila preko 200 hiljada narudžbi ovog pikap kamioneta i proizvodnja treba da krene narednih meseci. Dok je bilo potrebno svega hiljadu dolara da se kamionet naruči, neki saloni su primali uplate i do pet hiljada „zelembaća“ kako bi pogurali takve mušterije na listi. U prevodu na neki jednostavniji jezik, onaj ko uplati više će ranije dobiti svoj Lightning bez obzira kada je tu uplatu izvršio.


Dok Ford ne može da spreči prodavce da postave višu cenu od MSRP-a, ipak je u stanju da ograniči koliko jedinica će svaki izložbeno-prodajni salon dobiti. U zvaničnom dokumentu koji je procureo na društvene mreže preko sajta f150gen14.com, kompanija upozorava salone da „ne preteruju sa cenom“, jer u protivnom mogu da izgube buduće zalihe Lightninga. Štaviše, primerci koji su originalno bili namenjeni njima će zatim biti isporučeni salonima koji su odlučili da prodaju svoje Lightninge po ceni koja je preporučena od strane Forda.

Ali nisu samo saloni uslovljavani od kompanije. Naime, isti dokument pokazuje da će i kupci morati potpisati ugovor po kojem neće prodati svoj Lightning najmanje godinu dana. I ovde Ford želi da se zaštiti od pohlepnih prodavaca koji bi da kupe ovaj kamionet, a zatim ga preprodaju po daleko višoj ceni.

Ovaj potez se u prošlosti pokazao pomalo kontroverznim i Ford ga je primenjivao u slučaju egzotičnog modela GT. Kompanija se čak usudila da tuži poznatog rvača i filmsku zvezdu Džona Sinu kada je ovaj preprodao svoj GT pre „dozvoljenog vremena“.

Saloni naravno nisu bili preterano sretni da čuju ovakvu vest i smatraju da onog momenta kada izvrše uplatu Fordu, vozila pripadaju njima i mogu da rade šta im je dobra volja. S druge strane, američki gigant smatra da saloni predstavljaju samu firmu i da već opisane situacije jako štete ugledu Forda.

Ne sumnjamo da ćemo verovatno videti razne tužbe koje su „preko bare“ veoma česte i da se priča nikako neće završiti na ovome.

AutoRepublika

(3349)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Što više tužbi, bolja zarada advokata, a oni često troše upavo na auta i svi na dobitku…

moron

Jedva čekam dalji sled događaja.

Bungi

Naš „kreativni“ narod bi se odmah uhvatio pištolja sa silikonom i od pokretnog krova napravio-nepokretni.Taj svijet bi od mlade djevojke napravio staru babu.Nije važno kako izgleda, bitno je da grije.