1. Home
  2. Vesti
  3. Šef Škode o nedostatku proizvodnih kapaciteta i ataku na indijsko tržište
Šef Škode o nedostatku proizvodnih kapaciteta i ataku na indijsko tržište
0

Šef Škode o nedostatku proizvodnih kapaciteta i ataku na indijsko tržište

332
0
Podelite sa prijateljima:

Prvi čovek češke marke, Bernard Majer, u opširnom intervjuu za ANE govorio je o aktuelnim izazovima sa kojima se taj proizvođač suočava. 

Kao glavni problem u ovom trenutku, Majer navode nedostatak proizvodnih kapaciteta. „Zbog naše ograničenosti u pogledu toga koliko možemo automobila da napravimo na godišnjem nivou, ove godine ćemo propustiti prodaju najmanje 100.000 vozila. To je minimum, a može biti i da je brojka veća“, rekao je šef Škode.

„Stoga smo primorani da tražimo alternative, dok ne nađemo rešenje za problem sa stvaranjem fabrike u Turskoj. Početkom sledeće godine sklopićemo jedan broj Karoqa u Volkswagenovoj fabrici u Bratislavi. Ali to nije trajno i održivo rešenje“, kazao je Majer.

Izvršni direktor češkog proizvođača ističe da nijedan model samostalno nije doneo toliko potražnju, već da se radi o celoj gami, kao i da je Škoda veoma popularna u određenim zemljama. „U matičnoj Češkoj imamo tržišni udeo od 30%. U nekim zemljama Istočne Evrope smo blizu te cifre, u Izraelu recimo imamo 8% učešća na tržištu. Mogli bismo da povećamo svoje prisustvo u zemljama u južnom delu Evrope, ali samo ako imamo dovoljno proizvodnih kapaciteta.“

Uprkos tome što su se pojavile glasine o repozicioniranju Škode u okviru VW grupe, odnosno da je neophodno da se napravi veći jaz između Škode i Volkswagena, Bernard Majer tvrdi da do toga neće doći. „Škoda je idealno pozicionirana u VW grupaciji“, rekao je rukovodilac češkog proizvođača.

Nedostatak proizvodnih kapaciteta mogao bi biti jedna od velikih prepreka za novu generaciju Octavije, sa čim se delimično slaže i šef Škode. „Ograničeni smo u Mladi Boleslav, jer tu radimo punom parom i nemam prostora za dalji napredak. Ipak, Octavia će se sklapati i u Rusiji, gde beležimo dvocifreni rast prodaje, kao i u Kini“, izjavio je Majer.

Upitan šta se dešava sa Škodinom prodajom u Kini koja je u ozbiljnom padu, Majer nije dao konkretan odgovor, već je kazao da su u pitanju ciklične promene u industriji, te da ga to ne brine previše.

Prvi čovek proizvođača iz Mlade Boleslav naveo je po pitanju autonomne tehnologije da Škoda koristi sisteme koji su između prvog i drugog nivoa autonomije. „Mi nismo brend koji mora da nudi najnoviju tehnologiju. Pitanje je uvek koliko je takva tehnologija skupa za implementaciju u automobilu, odnosno u krajnjem slučaju, da li će se isplatiti.“

Na kraju intervjua, Bernard Majer je govorio o nastupajućoj ofanzivi na indijsko tržište. „U februaru naredne godine presdtavićemo na Salonu automobila u Delhiju naš konceptualni SUV za Indiju. Radimo na razvoju četiri modela, od čega će dva nositi Škodin znak, a dva Volkswagenov. Što se tiče nas, ponudićemo jedan SUV i jedan hedžbek“, rekao je šef češke marke.

On je dodao da je Indija veliki izazov za celu Volkswagen grupaciju, te da su studiozno pristupili rešavanju ove „enigme“. „Razvojni centar je lociran upravo u Indiji. Tamošnji kupci imaju specifične zahteve kada je reč o automobilima, i potrudićemo se da ih u potpunosti ispunimo“, zaključio je gospodin Majer.

AutoRepublika 

(332)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments