1. Home
  2. Vesti
  3. Prvi put u istoriji Toyota Crown će biti krosover
Prvi put u istoriji Toyota Crown će biti krosover
2

Prvi put u istoriji Toyota Crown će biti krosover

184
2
Podelite sa prijateljima:

Ime Toyota Crown je jedno od najstarijih u automobilskoj industriji. Prvi model se pojavio još 1955. godine a sada je aktuelna četrnaesta generacija Crowna, i ona se nudi u matičnom Japanu. Povrh toga, koncepcijska postavka ovog modela nije promenjena nijednom, što se kaže „otkako je sveta i veka“. To je oduvek bio četvorotočkaš klasične postavke s uzdužno postavljenim agregatom i pogonskim točkovima na zadnjoj osovini.

Ranije je Toyota Crown posedovala različite karoserijske stilove, iako je u trenutnoj generaciji dostupan samo sedan. Međutim, uskoro će se sve to promeniti jer Crown postaje krosover!

Avaj, to neće biti originalan model postavljen na arhitekturu koja podrazumeva zadnji pogon običnog Crowna. U Kini će se pod imenom Toyota Crown Kluger, nuditi nova generacija velikog krosovera Toyota Highlander, koji je uzgred budi rečeno na nekim tržištima poznat i kao Kluger.

Taj krosover poseduju poprečno postavljen motor uz stalnu prednju vuču i spojnicu na zadnjoj osovini. Najvažnija razlika između kineskog Crowna Klugera i Highlandera se krije u mestu u kom je upriličena proizvodnja. Novi SUV će biti sklapan pod ingerencijom zajedničkog poduhvata FAW Toyota, dok će originalni Highlander biti režiran pod dirigentskom palicom drugog zajedničkog poduhvata koji Japanci imaju u Kini, i koji se zove GAC Toyota.

Toyota Hihglander XSE za američko tržište

Kako bi se automobili među sobom razlikovali,  Crown Kluger je izvedenica od američkog krosovera Highlander XSE sa sportskim paketom opreme. Poseduje različiti dizajn prednjeg kraja vozila i agresivnije dodatke na karoseriji (mirni su oni, ali nagoveštavaju „zlu narav vlasnika“, pa se tako odomaćilo) od onih na standardnom Highlanderu. Dodatno, Crown Kluger poseduje stilizovani amblem krune, što je „fora“ sa svim primercima modela Crown.

Kineski Highlander i Crown Kluger će u potpunosti biti identični, posmatrano s tehničke strane. Za sada, tu će biti samo hibridne verzije koje kombiniju 2,5-litarski atmosferski benzinski sa električnim motorom. Ukupna moć hibridnog pogonskog sklopa iznosi 192 konjske snage, i to je sada već zvanično potvrđeno. mada je moguće da će se u nekom kasnijem trenutku pojaviti i alternativna rešenja pod haubom.

Puna premijera blizanačkih krosovera će biti upriličena pre isteka aprila, veoma verovatno već na Salonu automobila u Šangaju koji startuje za koji dan.

AutoRepublika

(184)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Highlander mi je mnogo lepši.

Cuore sportivo

Ovo je klasicna tojodina rugoba