1. Home
  2. Vesti
  3. Sprema se grupna tužba protiv grupacije Renault zbog „ne dao ti Bog motora“ 1.2 TCe
Sprema se grupna tužba protiv grupacije Renault zbog „ne dao ti Bog motora“ 1.2 TCe
11

Sprema se grupna tužba protiv grupacije Renault zbog „ne dao ti Bog motora“ 1.2 TCe

2.51K
11
Podelite sa prijateljima:

Još malo biće tri godine dana kako smo iz francuskih medija preneli vest, tačnije konstataciju o više stotina hiljada motora iz grupacije Renault koji imaju strateških problema s pouzdanošću. Sada je list Le Journal du Dimanche otkrio informaciju da se sprema koletkivna tužba protiv Renaulta, upravo zbog muka kroz koje prolaze vlasnici vozila grupacije, a koja su pogonjena benzinskom jedinicom s oznakom 1.2 TCe.

Na klupi predviđenoj za smeštaj utužene strane, naći će se pravni timovi i predstavnici marki Renault, Dacia i Nissan, s obzirom da se ozloglašeni motor nalazio pod haubama modela ovih brendova. Kolektivnu tužbu je inicirao advokat Kristof Leževak, koji je pojasnio situaciju kolegama s automobilskog sajta koji rado posećujemo caradisiac.

Zajednički tužbeni zahtev će objediniti mnoge oštećene vlasnike vozila sa inkriminisanim motorom 1.2 TCe. Ukupno je u periodu od oktobra 2012. do juna 2016. godine, oko 400 hiljada četvorotočkaša iz galske grupacije. Mnogi od vlasnika takvih vozila su se jadali povodom prekomerne potrošnje goriva i motornog ulja što je neretko dovodilo i do toga da motor zariba.

Konkretan blok se nalazi na službi kod brojnih modela, a samo neki od njih su Clio 4, Scénic 3, Duster 1, Lodgy, pa čak i Nissanov Juke 1. Grupa koja se sprema da podnese odštetni zahtev je već uobličena i na društvenoj mreži Facebook, i okuplja više od 3.500 članova. Slučaj se tako kvalifikuje za masovni sudski spor, po mišljenju pomenutog advokata Leževaka.

Udruženje za zaštitu potrošača UFC Que Choisir je oglasilo alarm za uzbunu povodom kvaliteta spornih motora još 2019. godine, odnosno onda kada smo i pisali prvi put na ovu temu, navodeći da je Renault postao svestan problema još 2015. godine što se dalo zaključiti na osnovu internih beleški. Ali, odluka je bila da se problem, uslovno rečeno ignoriše, i da se pokuša minimizirati šteta prebacivanjem odgovornosti na kupca.

Kako se navodi u listu Le Journal du Dimanche, pravni zastupnik UFC-a Rafael Bartlome, podsetio je da je Ministarstvo za ekološku tranziciju razmatralo slučaj i „zaključilo da nije dovoljno osnova u pogledu ugrožavanja bezbednosti da bi obavezna kampanja pozivanja na korektivnu intervenciju u ovlašćene servise bila nužna“.

Stoga se sada pravni timovi na strani oštećenih kupaca angažuju na uspeh zajedničke tužbe, nadajući se da će „sudovi prisiliti Renault da s javnošću podeli izvesna kompromitujuća interna dokumenta koja trenutno drži“, a koja bi mogla ukazati da je proizvođač kriv za probleme s kojima se suočavaju zlosrećni kupci vozila iz alijanse Renault-Nissan.

Renault je na najavu tužbe i na tekst u listu JDD naglasio da je „90% vlasnika Renaulta i Nissana s ovim motorima i pratećim karakterističnim problemima već usluženo, odnosno da su vršene intervencije kompanije na tim pogonskim grupama“.

AutoRepublika

(2508)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ma, oni se i dalje prave blesavi oko problema sa tim motorom. Znaju da su gadno zajebalii, a i dalje pokušavaju da prevare već oštećene kupce. Nedavno sam na jednom domaćem forumu čitao za slučaj jednog našeg vlasnika Nissana sa ovim motorom, sa manje od 100 kkm, kome je motor otišao u tri lepe majčine, a diler je velikodušno ponudio da snosi 50% troškova po tom osnovu. Zašto pristaju da plate i tih 50% ako nije greh Renault-Nissana? A ako jeste njihov greh, kao što jeste, zašto da snose samo 50% ? Treba ih tužiti i kožu im odrati, prevaranti… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Tačno….

Iznogud Časni

Heheh Reno! Pa ti vozi to smeće, i onda se sjetimo i onog dizela kojeg usavršavaju milion puta,pun kurac problema i loša pouzdanost. Jebo francusko auto, uvijek tako bilo i biće.

Goran Jurkovic

M and M bombon na aparatima 😂
Nemoj tako protiv Francuza. 😂

Iznogud Časni

Pa sta si ti rekao za citroena danas ? Tako je kako je, jebi ga.

Goran Jurkovic

To znamo ti i ja… 😂

Iznogud Časni

Nažalost, tako je. Ti kad i Fiata uzmeš, npr dizel znaš da će trajati stotinama hiljada km, ali kod francuza je to misaona imenica, uvijek nešto im ne valja, uvijek neka loša tehnička rješenja, uvijek neka serija motora, pa bilo za onim sitom i dizelom, pa odlazile turbine, pa motori sa bmw , pa ovi sad trocilindrasi, nemas mira nikada. Ja imam ovdje jednog zaludjenika za pezo, pa je najebo ko žuti, stalno mu auto ko božićna jelka nema lampe koja ne svijetli, ali Pežoa vozi i majka. Pa u mene 406 kupe sa onim Porsche mjenjačem, pa tu elektronika… Pročitaj više »

Madmax

Vidi se da si neki retardirani bosnjo, kojem je komsija rekao da je gnjolf najbolji auto, naravno posle pasata b 5.5,i naravno, umesto da ukljucis mozak i probas par auta i uvidis sam koje su sranje te fau ve dvokolice-ti mazes francusko „auto“ (inace se kaze taj auto, glupane), a oni su vec pre 5 godina resili sve decije bolesti i 3 koplja su iznad tih dreseva na koje drkaju bezbozgasi kao ti!

Iznogud Časni

Prvo sinko ti uopće kulture nemaš, nemaš ni argumenata jer čim toga se nema počinje se sa ličnim vrijedjanjem što kazuje više o tebi, a o tome sada nećemo..najbolje bi ti bilo da ne preskačes terapije i što ti je psihijatar propisao da uzimaš.
Drugo, sa takvom osobom svaka diskusija je nepotrebna, jer argumenata nema, a psihičke bolesnike niko ne voli. Izvini, ti si kao sugovornik za mene mrtav. Sad možeš slobodno iznositi svoj kvaziintelektualni proljev ovdje samo ne preskači terapije i ne obraćaj mi više. Mi si nemamo više kaj više reći. Sa ovim sam završio.

Tony NK

Možete li mi dati tu Facebook stranicu na kojoj se može priključiti grupnoj tužbi ?
Unaprijed zahvaljujem !

'79 DeVille

Ako proizvodjac nije izricito naveo da motor nema nedostataka, zasto se kupci sada zale? Koliko para toliko i muzike. A muzika u renou se otprilike svodi na lupanje serpi i kanti. Od svog tog posla nema nista. Ali neka se sude, advokatima nek pune dzepove.