1. Home
  2. Vesti
  3. Od 31. januara vlasnici elektromobila se suočavaju sa surovom realnošću
Od 31. januara vlasnici elektromobila se suočavaju sa surovom realnošću
20

Od 31. januara vlasnici elektromobila se suočavaju sa surovom realnošću

13.98K
20
Podelite sa prijateljima:

Kada su električni automobili inicijalno pristigli na tržište, reklamirani su kao spasioci planete, naravno zbog nulte emisije. Pored toga, „zamišljeni“ su i kao „spasioci“ naših novčanika zbog mnogo nižih troškova za „gorivo“. Međutim, u međuvremenu je postalo jasno da elektromobili i nisu tako čisti kao što su na sav glas promovisani, ali isto tako nisu ni jeftini za posedovanje. Međutim, čini se da je to tek početak…

Kako broj električnih automobila na putevima raste, tako raste i broj kompanija koje obezbeđuju solucije vezane za punjenje baterija. U Evropi, jedna od mreža s najvećim potencijalom je Ionity, konglomerat koji su kreirali BMW, Daimler, Volkswagen i Ford.

Grupa trenutno poseduje 200 stanica za punjenje u 20 zemalja. Po sesiji punjenja naplaćuje 8 evra, bez obzira na to koliko je kWh iskorišćeno. Međutim, to će se promeniti 31. januara, ali ne na radost korisnika.

Primera radi, ukoliko ste vlasnik Nissan Leafa e+ (62 kWh) i punite ga trenutno na Ionity stanici, platićete 8 evra za tu uslugu. Međutim, od 31. januara, plaćaćete 0,79 evra po kWh, što u nekom grubom prevodu znači 50 evra. Dotični kilovat-časovi će moći biti iskorišćeni za 385 kilometara vožnje, naravno po oficijelnim podacima, što znači manje u realnosti.

Za 50 evra, možete kupiti oko 35 litara benzina u Nemačkoj i sipati ga u rezervoar, recimo Golfa VII 1.4 TSI s manuelnim menjačem i 125 ks. S tom količinom goriva, takođe po oficijelnim brojkama, trebalo bi da pređete preko 600 kilometara.

Pored uobičajenih floskula koje vređaju onaj aspekt čoveka koji bi između ostalog trebalo da ga čini čovekom, Ionity ne pruža bilo kakvo dodatno objašnjenje za ovu odluku. Šef kompanije, Mihael Haješ, kaže da je reč o „ekonomski održivoj i transparentnoj cenovnoj strukturi“. Naravno, to je možda tako iz njegove perspektive.

Na kraju treba dodatno napomenuti da ukoliko vlasnici elektromobila imaju neki ugovor s provajderima usluga prevoza, kako se zovu operateri stanica za punjenje, mogu dobiti neke dodatne pogodnosti, ali to već zavisi od svakog pojedinačnog provajera.

AutoRepublika

(13980)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

20 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Mene u CG kWh sa svim prenosnim troskovima i održavanjem mreže (ono što je plus na računu za struju) ta ista struja dođe ugrubo oko 10 €c po kWh.
Mogao bih da napravim jedan brzi punjač ispred kuće i obezbedim parking mesto za punjenje za npr 35€c/kWh. Pošteno. Naplaćivaću svega 21.7 eura punjenje (za dati primer Nissan Leaf)

Bbb

Crnogorcima.jenu genimanda samonderu kozu sa ledja, odmah se ukljicuju u elektricne aute cim je tu prilika da se neko zakine 🙂

Mica borcin

Opa i Milogorci se priključili na struju. Lol ?

Milos

Cisti dizanje cene , da bi el vozila prikazali kao neisplativa.E sad tesla sa svojim mjestima za punjenje baterija ce ovima pomrsiti racune.Mislim da su sami sebi skocili za vrat 🙂 8e sasvim zadovoljavajuce bilo ali nekom zinula guzica.

BojanNeki

Biće da cena od 8€ po punjenju ostaje za korisnike pod ugovorom.

Balkanboj

Realnost je ta da kWh u Evropi izlazi na jedno 30-32 centa (ne mogu da pronađem podatke da li je to konačna cena prema potrošaču). Mada, cena struje za biznis korisnike je niža. To znači da punjenje onog Nisana nije nikako isplativo ispod te cene. Gde je tu instalacija punjača i održavanje mreže.

BojanNeki

Kakve veze sad to ima?
Kažem da će za sada cena ostati 8€ po punjenju za one sa ugovorom, ma šta god to značilo.
I ta cena je u Nemačkoj a ne i u ostalim zemljama evrope koje imaju različite udele proizvodnje el. energije iz obnovljivih izvora, uglavnom veće.

Balkanboj

Stvar je u tome što tu struju neko treba i da plati. Postavljanje i održavanje mreže i instalacije.

BojanNeki

Ne razumem šta pričaš.
Pa cena od 8€ po punjenju jeste na već napravljenom punjaču, nije na maminoj mami.

moron

welcome, willkommen … dragi naši strujaši …

BojanNeki

Mnogo ste bre smešni sa tim ruganjem i likovanjem
Sa strujom ćeš uvek imati izbor da napraviš kuću ili vikendicu van grada, staviš panele i besplatno puniš i voziš se. To će moći samo u fašističkom uređenju da zabrane.
Sa naftom i derivatima možeš da se slikaš kad je nestašica.
A i ponoviću, Tesla će imati niže cene punjenja pa će i tu udarati šamar lažljivim Nemcima.

Petar Bjelčić

Nije točno da ne zagađuju. Zagađuju više od benzina i dizela. Naravno ne tokom vožnje nego prije vožnje. Proizvodnja električne energije zagađuje još više jer tu su gubitci u prijenosu, gubici punjenja i gubici motora. Treba potrošit još više goriva, i to mazuta, plina ili zagadit nuklearnim otpadom. Hidroelektana je u zanemarivom broju. Proizvodnja litij ion baterija je najprljavija industrija, slična elektrolizi aluminija. Litij ion baterije imaju vijek oko 1000 ciklusa punjenja-pražnjenja akose ne razne do kraja, inaće još manje. A za cijenu baterije (veča od 10 20 tisuća eura) se može prijeći 150 – 300 tisuća km benzinom u… Pročitaj više »

Sasa

Jbt,napokon jedan sa mozgom!!!!!Odlican komentar.Kakva crna struja kada se 80% struje dobija iz uglja,a proizvodnja baterija je toliko prljava ,da su pre neki mesec Nemci zabranili pocetak izgradnje fabrike zato sto sw mora koristiti voda u procesu,a onda tu zagadjenu vodu naravno vracaju u reku.
Ali,docice oni kod nas,dace nekom kintu,dobiti cak i subvenciju,i eto fabrike

BojanNeki

Evo još balkanjerosa koji imaju superkompjuter u glavi, 4 doktorata i bez premca su najpametniji na svetu, a zemlje Balkana s tim razlogom najnaprednije zemlje sveta.

TNT

Pa zato imamo tebe, da nas podučavaš, otvaraš nam oči, objašnjavaš kako smo glupi, nepismeni i šta sve još… BojanNekiVrač za predsednika!

BojanNeki

Naopako da tebe i takve podučavam, nema tu pomoći.
Onaj večiti optimista sam koji veruje da ima normalnih iako baš i ne pripada istima.

TNT

Šalim se, nemoj odmah da se ljutiš ?

Sjeckani burek ispod sača

Oooo crnogorac se odmah nađe u poslu, tako je Mrčo..
Ja ću ih u Bosni puniti duplo jeftinije od tebe jer svakako kradem struju, imam regularni vod na koji im reda radi uplatim par € mjesečno.
Pa struja je naš brend iz Bosne, još da im plaćamo, svašta

Doe

Potpuno netacne i besmislene informacije iznesrne u textu. Vozim Nissan leaf vec 2 godine. Punim ga svaka 3 Dana I punjenje me kosta 0.20£ otprilike po punjenju I prelazim oko 80 km za Tu cijenu. Mjesecni racun mi je uglavnom oko 11 – 12 £ s obzirom da zivim u Londonu. Znaci text je obicna glupost I potpuno neistinit.

TNT

Lepo je što deliš sa nama informacije iz “prve ruke”, hvala. Ali, barem meni nije jasno koje navode članka osporavaš, a još manje je jasno gde ti puniš automobil – kući na nekom od Ionity punjača, ili na nekom trećem mestu? Ako spominješ cenu strije koju plaćaš, onda pretpostavljam da ga puniš kući – kolika je cena struje u Londonu po kW?