1. Home
  2. Testovi
  3. Citroen C3 Aircross 1.5 BlueHDi/120 EAT6 Shine – Još malo pa nestalo
Citroen C3 Aircross 1.5 BlueHDi/120 EAT6 Shine – Još malo pa nestalo
50

Citroen C3 Aircross 1.5 BlueHDi/120 EAT6 Shine – Još malo pa nestalo

3.28K
50
Podelite sa prijateljima:

Zbog previsokog nivoa štetnih izduvnih gasova ponuda gradskih SUV modela s dizel motorom i automatskim menjačem svedena je tek na nekoliko vozila. S jednim od njih, tačnije restilizovanim Citroenom C3 Aircross 1.5 BlueHDi/120 EAT6, provedoh dve sedmice tokom novogodišnjih praznika, ova kockica i dalje ima šta da kaže .   

Kraj godine u Francuskoj, kao i u drugim zemljama EU gde se 25. decembra slavi najveći hrišćanski praznik Božić, obeležen je kolektivnim godišnjim odmorima i dečijim raspustom, što se rezultuje milionskim migracijama populacije. Tradicionalno se ide u posetu familiji, gde se bogata božićna trpeza i brdo poklona podrazumevaju, čak ni najnoviji, ne znam više koji po redu talas Kovida, nije sprečio milione Francuza da sednu u automobile, vozove, avione…

Nakon tridesetak godina života u zemlji Gala malo po malo i mi poprimismo slične navike, svojevremeno zbog dece koju nismo želeli odvojiti od francuskih klinaca (mislim pre svega na poklone), kasnije i zbog nas samih, jednostavno teško je bilo odoleti francuskim specijalitetima koji se nude samo za ovu priliku.

Mislim između ostalog i na oštrojenog pevca (Chapon, zamenjuje u Francuskoj tradicionalnu ćurku kod Anglosaksonaca), čiji uzgoj zahteva najmanje 8 meseci, da bi za božićnu trpezu dostigao težinu od 3-4 kilograma (očišćen). Pre njega na stolu su obično, ostrige i drugi plodovi mora (škampi, jastog, krabe, školjke), „fuagra“ (Fuagras, jetra od tovljenih guski ili patki), dimljeni losos (Saumon Fumé), puževi, dok se umesto spomenutog pevca u rerni može pronaći i meso razne divljači, kao što je roti od srne, divlje svinje, noja…

Sve je naravno zaliveno obilatom količinom Šampanjca i izvrsnim vinima, da bi se na kraju zasladili razno-raznim tortama i kolačima, kao i egzotičnim voćem za koje svojevremeno nisam ni znao da postoji, a kamoli ga probao! O cenama navedene hrane i pića bolje da vam ne govorim, pre svega iz obzira prema čitaocima čija prosečna plata nije dovoljna za jednu ovakvu večeru.

Tek primera radi navešću vam da nekih 200 grama dobre „fuagra“ košta oko 30 evra, koliko treba i za buteljku osrednjeg šampanjca. No, ove godine, za razliku od prethodnih koje smo proveli s decom i par srpskih familija, bili smo pozvani u goste, u jedan prelep zamak u srcu Francuske (gradić Bergerac u regionu Dordogne, poznati nam iz filma o poetičnom filozofu Siranu i njegovoj ljubavi prema Roksani, koju je maestralno odglumio Gerard Depardieu), na nekih 700 km od Pariza.

Naš francuski prijatelj Fabrice insistirao je da mu dođemo u posetu, što na kraju prihvatismo, uostalom „klinci“ od 22 godine više ne veruju u Pere Noela (Deda Mraza) i božićne poklone, još manje im je interesantno da provedu veče s nama matorcima! U svakom slučaju nepune dve sedmice kasnije je pravoslavni Božić, kada ćemo se svakako okupiti, ali bez većine gore navedenih specijaliteta na stolu. Tradicionalno praseće pečenje, gibanica i ruska zalata, isto tako zaslužuju dužnu pažnju…

Tu negde počinje priča u vezi ovog C3 Aircross, jer pred kraj godine i proizvođači zatvaraju pres vozne parkove na praktično dve sedmice. U nemogućnosti da se u tako dugom vremenskom periodu „ogrebem“ za neko test vozilo, kao često do sada obratih se Citroenu, koji je jedan od retkih proizvođača spreman da mi ga ustupi na više nedelja.

Jednostavno logika kojom se vode odgovorni je da je test automobil kotrljajuća reklama, bolje je videti ga na ulici i putu nego da hvata prašinu na njihovom parkingu! No, trenutno kod Citroena nema većih noviteta, te se u iščekivanju novog C5 odlučih za ovaj mali krosover, zbog dužine planiranog puta s dizel motorom, i dalje neprevaziđenim za ovakvu vrstu upotrebe. Uz to 1.5 BlueHDi poznat je kao ekonomičan blok, dok o udobnosti jednog Citroena nema potrebe trošiti reči.

Nije nam se dalo…

Malo po malo približio se i taj 24. decembar, naš plan bio je otputovati dva dana ranije, nebi li izbegli neopisive gužve na putevima. No ne lezi vraže, noć pred put probudiše me užasni bolovi u desnom stopalu, preciznije rečeno u predelu zgloba nožnog palca. Ne, nije valjda giht, rekoh panično sam sebi, znajući koliko sam se samo napatio pre 5-6 godina kada sam ga prvi put zakačio!?

Za neupućene radi se o bolesti „kraljeva i bogataša“ (nije moj slučaj), odnosno bolesti metabolizma s karakterističnom upalom zglobnih struktura i mekih tkiva pojedinih organa. Bolest nastaje kao posledica gomilanja mokraćne kiseline, prvo u telesnim tečnostima i krvi, a potom i taloženja njenih kristala u tkivima. Uzoke za giht treba tražiti u prekomernom konzumiranju proteina životinjskog porekla (čitajte mesa) ali i alkohola, posebno žestokih pića, piva i… Šampanjca!

E da, u poslednjih par meseci preterivao sam u svemu, izređali su se silni rođendani, slave i ko zna kakva slavlja, stigla me je božja kazna! Dakle giht se javlja iznenada, obično noću i bez najave, i bolovi su zaista nepodnošljivi, nemoguće je staviti ni čarapu, a kamoli cipelu. Što pre treba krenuti s terapijom, odnosno izuzetno efikasnim lekom Colchimax (sadrži i dobru dozu opijuma kako bi se umanjili bolovi), ali i strogom dijetom, bez masne i teške hrane koja sadrži mnogo purina, kao i konzumiranjem velike količine vode (3-4 litre dnevno). Kao što rekoh nije mi prvi put da imam krizu gihta, odmah sam znao šta sledi i da od našeg jednosedmičnog odmora nema ništa.

Osim što je nemoguće hodati, niti smestiti se za upravljač i voziti, gde je zadovoljstvo ako se ne može jesti i piti sve gore navedeno!? Otkazasmo tako teška srca putovanje, što se na kraju pokazalo kao mudra odluka… Naime društvo koje je slavilo Božić u zamku se nakon par dana razbolelo od Covid-19, u trenutku dok ovo pišem naš nesuđeni domaćin Fabrice još uvek je u bolnici…

Zimsko leto

Metereolozi kažu da će kraj 2021. godine ostati upamćen kao jedan od najtoplijih u poslednjih stotinjak godina. Tim bolje po fakturu za gas i struju, kao i za brojne turiste, koji su se uprkos antikovid merama mogli šetati pustim ulicama Pariza. Ove godine, za razliku od Beograda, ostadosmo i bez tradicionalnog vatrometa, dok su restorani i barovi morali zatvoriti vrata u 02h.

Za razliku od mladih nas metuzaleme ovo nije ni malo pogodilo, „odradismo“ na brzinu i ovaj doček uz iste specijalitete kao za Božić (ja sam ih samo posmatrao), kako bi sutradan ujutru „zapucali“ na… More!? Jeste da mu vreme nije ali sunčan dan i prolečne temperature od 15-16 C°, izmamile su na hiljade Parižana, kojima je ovo najbliža obala.

Dobro i nije to neka distanca, ali kako smo sve obavili u jednom danu (440 km auto-puta u oba pravca), umori me bogami vožnja i šetnja nepreglednim plažama, gde su se daleke 1944. godine iskrcali saveznički vojnici. Radi se naravno o Normandiji, odnosno mondenskom letovalištu Trouville i Honfleur, kada već nismo mogli na jug odosmo na zapad…

Što bi rekla moja pokojna majka „da nam dupe vidi puta“ i potrošimo pare koje i onako nemamo (VISA kartica funkcioniše i kada nema para na računu), pored goriva i putarine podrazumeva se i prvi ovogodišnji ručak u jednom od nebrojenih ribljih restorana. Lagani, naravno, bela riba i salata (riba tipa sardine, tunjevina i spomenuti dimljeni losos je zabranjena), kako se opet ne bi probudio taj zloćudni giht…

Pridružio nam se još jedan bračni par, prilika da proverimo kako se osećaju putnici na zadnjoj klupi. Rekoše vrlo dobro, iako mali ovaj C3 Aircros pruža dovoljno prostora za kolena i glave putnika, pod uslovom da se odreknete velikog panoramik krova, koji „pojede“ 4-5 cm. Jeste da je klupa pomalo tvrda, ali bože moj nismo u jednom DS9, već gradskom krosoveru od 4,15 m.

Dakle prostora na zadnjoj klupi ne nedostaje, pod uslovom da je ista odgurnuta maksimalno unazad (postavljena na klizačima s hodom od 15 cm). Tek malo kasnije moji prijatelji otkriše da se i nagib naslona može podesiti, odlično za odspavati nakon alkoholom zalivene novogodišnje večere. Ovaj je podeljen u odnosu 40/20/40, obaranjem centralnog dela oslobađa se prostor zgodan za transport skija i dužih predmeta.

Na prednjim sedištima ipak se osećamo mnogo bolje, po ugledu na pojedine modela Citroena i ovde se srećemo s 15 mm dopunskog sunđera otpornim na deformisanje. Prijatno su tvrda i široka, plus visoko postavljena, čime je olakšan ulazak/izlazak iz vozila. Preglednost je isto tako dobra, uz to, prilikom parkiranja može se osloniti na senzore napred i pozadi, kao i sistem kamera koja daje sliku od 360°.

Kao što verovatno znate, sredinom prošle godine C3 Aircross je osvežen, uglavnom spolja, plus par detalja u unutrašnjosti. Iako je osnovni dizajn komandne table neizmenjen, primećujem upotrebu novih materijala (plastike i tkanine kojom je dobrim delom obložena komandna tabla) i veći ekran za mutimedija od 9 inča, kao i novu centralnu konzolu između sedišta.

Sada ima mesta za odlaganje limenki ili čaša s kafom, dok je ručna kočnica praktičnija za manipulisanje. Uopšteno uzevši dizajn je više manje klasičan, već viđen, ovde ne treba očekivati čuvenu inovativnost Citroena, sve je praktično isto kao kod manjeg C3. Ovo ne treba uzeti kao manu, mnogi više vole pregledne klasične instrumente, u našem slučaju potpomognute „head up“ digitalnim pokazivačem.

Praktični aspekt unutrašnjosti je dakle za pohvalu, svugde se može pronaći mesta za odlaganje sitnica, kao i za mobilni telefon, za koji je predviđeno bežično punjenje. U vrata staju uspravno dve velike flaše s vodom, plus ostaje prostora za recimo kesicu bombona.

I prtljažni prostor je posve korektan za vozilo tih dimenzija, računajte na zapreminu između 410 i 520 l. Posledni podatak samo ukoliko je klupa maksimalno pomerena ka napred, ali se tada na nju mogu smestiti tek deca nižeg uzrasta. U dnu prtljažnika ima mesta za rezervni točak, ukoliko je redukovanih dimenzija ne smanjuje njegovu zapreminu.

Neophodno osveženje

Kada je 2017. godine predstavljen, Citroen C3 Aircross bio je jedan od naprednijih gradskih krosovera. Osim što je bio prvi model proizvođača u tom segmentu, mogao se pohvaliti s 4,15 m dužine i podosta nove tehnologije, na kojem su mu tadašnji konkurenti mogli samo pozavideti.

No, u međuvremenu sijaset novih mališana preplavilo je tržište, znatno privlačnijeg dizajna, superiornijih dimenzija i bogatije opreme. Spomenimo samo Renault Captur, Ford Puma, Nissan Juke, Opel Mokka, Mazdu CX-30, kao i bratski DS3 i Peugeot 2008 (duži za čitavih 14 cm), postavljeni na modernijoj CMP platformi, koja dozvoljava hibridnu i električnu tehnologiju.

Citroen C3 Aircross poseduje bivšu, čime su tehnološke evolucije limitirane i ograničene uglavnom na estetske detalje. Kao što se može primetiti već na prvi pogled, uglavnom se odnose na totalno transformisan prednji deo. Zaboravite na buljave farove i tupu masku, sada deluje znatno agresivnije, sa sićušnim LED svetlima i većim otvorima za hlađenje motora.

Ko ga posmatra isključivo spreda pomisliće da se radi o potpuno novom modelu, za razliku od zadnjeg dela gde su izmene zanemarljive. Koliko sam mogao primetiti samo je plastika na svetlosnoj grupi tamnija, kako bi se istakao 3D efekat. Od spoljašnjih izmena navešću još 4 nova tipa aluminijumskih felni, kao i „krš“ novih boja, Citroen spominje čak 70 kombinacija (dvobojna karoserija je isto tako predviđena).

Što se tiče pogonskih jedinica nema nikakvih izmena, C3 Aircross poseduje jedan benziski  blok 1.2 PureTech i još jedan dizel 1.5 BlueHDi. Prvi razvija 110 i 130 ks, upravo kao i dizel, iako Citroen kaže da snažnija verzija ima „samo“ 120 ks, uz isti obrtni moment od 300 Nm, kao kod verzije od 130 ks… Bilo kako bilo snažniji, dakle voženi, uparen je s automatskim menjačem EAT6, dok je slabija izvedba ponuđena isključivo s ručnim šestostepenim menjačem.

Na našem tržištu može se dobiti samo ova, ukoliko poželite voženi 1.5 BlueHDi/120 EAT6 morate do Hrvatske ili Slovenije, gde je skuplji za oko 1.800 evra od slabijeg 1.5 BlueHDi/110 s ručnim menjačem. Rekao bih sasvim prihvatljiva razlika, bez obzira što se ovde radi o „starom“ EAT6, a ne performantnijem EAT8, kakav pronalazimo kod nove Mokke, 2008-ice i DS3.

Iako mu se malo toga može prebaciti ipak nema tu „finoću“ kao kada ima dva prenosa više. Osim toga agregat mi ovde deluje brutalnije, grublje, verovatno zato što je i izolacija kabinskog prostora slabija nego li kod mlađe braće. Grlatiji je pre svega prilikom ubrzanja i u višem režimu rada, pri konstatnoj brzini nije ništa bučniji od benzinca.

Na odličnom, ali skupom auto-putu A13 za Normandiju (nekih 15 evra za 200 km) pokazao se k’o veliki, bez problema prati ritam snažnijih vozila. U želji da što pre stignemo držao sam ga lagano iznad dozvoljene brzine (između 140 i 150 km/h), rizikujući tako 1 poen i 35 evra kazne, ruku na srce kao i većina ostalih učesnika u saobraćaju… Što zbog toga, što usled „samo“ šest prenosa i aerodinamike kao kutija za cipele, potrošnja je povišena, oko 7 litara u proseku.

U povratku respektovah maksimalnih 130 km/h, kada se spustila na nekih 6 litara, ukupni zabeleženi prosek u ovakvim okolnostima iznosi 6,6 litara. Osetno manje nego li u gradskoj vožnji, gde zabeležih i do 8 litara, no uslovi vožnje po francuskoj prestonici zaista su komplikovani. U ovakvim okolnostima automatski menjač pokazuje najbolje što zna, za temperamentnije vozače predviđen je i program Sport (prenosi ostaju duže angazovani), koji se uključuje ni malo praktičnim dugmencetom pri dnu komandne table.

Brzine se mogu menjati i ručno, pomeranjem ručice napred/nazad, ne i polugicama pored upravljača (nema ih), kao kod pojedinih konkurenata. Same performanse su više nego li prihvatljive, ova mala kockica dogura do bezmalo 200 km/h i ubrzava ispod 10 s do 100 km/h. Ponašanje na putu je sigurno, no ne i toliko zabavno i dinamično kao kod navedene braće.

C3 Aircross se znatno više ljulja i naginje prilikom temperamentije vožnje, umereniji stil se nekako nameće. A kako se ipak radi o nekakvom krosoveru, poterah ga malo i izvan asfaltiranih puteva, može, dozvoljeno je, ali nije to nikakvo terensko vozilo. Tek da se zna, C3 Aircross nema pravo kao C4 i C5 Aircross na amortizere s hidrauličnim zaustavljačem (tzv. Progressive Hydraulic Cushions), što se i te kako oseća kada se naleti na jaču rupu.

Za to su jednim delom krivi i niskoprofilni pneumatici dimenzija 215/50 R17, serijski od 205/60 R16 su bolji izbor. Uostalom ni ne znam šta ovi traže na vozilu, posebno jer su predviđeni isključivo za put, što je kontraproduktivno s ovde ugrađenim dispozitivom Grip Control. Sećate se, radi se o elektronskom sistemu koji optimizuje kontakt s podlogom u različitim uslovima vožnje (pesak, blato, klizav put), u saradnji s njim daleko je efikasnije imati nekakve mikst gume.

Posebno jer je predviđen još jedan veoma efikasan sistem, koji prilikom jakog spusta automatski ograničava brzinu kretanja na 10 km/h. Malo po malo dođosmo i do cene, kao što rekoh u Srbiji je poznata za sve verzije osim za voženi model. Biće da se uvoznik adaptirao maloj kupovnoj moći domaćih vozača, te ga zato nije ni ponudio (najskuplji je).

Najniža za slabiji benzinac iznosi 18.590 evra, dok za dizel 1.5 BlueHDi/110 treba 20.090 evra. Ovde predstavljen nosi oznaku Shine (najviši završni nivo), osetno je skuplji (21.890 evra) ali je i osetno bogatije opremljen. Sve detalje možete pronaći na sajtu uvoznika, znajte ipak da se za pojedinu opremu, vidljivu na fotografijama, uvek mora doplatiti (head up pokazivač, metalizirana boja, grip control, naplaci od 17 cola, Pack modularnost).

No, naš C3 Aircross i dalje je ubedljivo jeftiniji od mnogih konkurentskih krosovera, ako ništa eto razloga da se za njega zainteresujete, posebno jer većina njih, kao što rekosmo u naslovu, nema dizel blok i automatski menjač u ponudi. Uostalom pre ili kasnije, verovatno za godinu-dve, i Citroen će ga poslati u istoriju, ko je rezervisan prema električnoj i hibridnoj tehnologiji, te prelazi par desetina hiljada kilometara godišnje, neka požuri. Da ovo nisu samo nagađanja svedoči nam povlačenje toliko popularnog Citroena Berlingo, Peugeota Rifter i Opela Combo Life, od sada ih možete poručiti samo u 100% električnoj verziji! Živela budućnost…

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Citroen C3 Aircross 1,5 BlueHDi/120 EAT6 Shine Pack

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.154 x 1.637x 1.756 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.600 mm
Zapremina prtljažnika: 410/520 – 1.289 l
Masa praznog vozila: 1.203 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 4/turbo dizel
Radna zapremina: 1.499 cm3
Snaga: 120 ks pri 3.750 o/min
Maks. obrtni moment: 300 Nm pri 1.750 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: Šestostepeni automatski

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/polukruta osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 205/60 R16 ili 215/50 R17

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 9,6 s
Maks. brzina: 195 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Dizel
Zapremina rezervoara: 45 l
Prosečna potrošnja na testu: 6,4 l /100 km
Emisija CO2: 139 g/km

Cena

Početna cena u Srbiji od 18.590 evra

Dobre strane:

Uspešna restilizacija prednjeg dela, odnos spoljašnje dimenzije/ unutrašnji prostor, praktični aspekt, prijatan i performantan agregat, cena

Loše strane:

Platforma starije generacije, vozna dinamika u zaostatku za mlađim konkurentima, viša potrošnja s automatskim menjačem
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7 Ukupno 7
Enterijer: 7
Kvalitet izrade
Karoserija: 7 Ukupno 7
Kabina: 7
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7,5
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 7 Ukupno 7
Performanse: 7
Šasija
Ogibljenje: 7 Ukupno 7,5 
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 7,5 Ukupno 7,75
Potrošnja: 8
Menjač
Preciznost: Ukupno 7,5 
Efikasnost: 7,5
Cena
Prihvatljivost: 7,5
Ocena: 7,361

(3279)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

50 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

Bogme , oko pola litre od očekivane potrošnje. Nego, jel ovo tvoje stopalo sa gihtom?! Gadno to izgleda, mada lijeva noga kod Automatika ne služi ničemu, svejedno da te i komarac ujede, nije jednostavno a kamo li upaljen prst koji te eto spasio Kovida.
Glede auta, malo me čudi visoka cijena, ispada da je skuplji od tipa dizela ( koji nema automatik doduše) jer skoro 22k € mi je malo pa puno za C3.

Peki

Od Kovida se vise ne moze pobeci… Ovaj nov soj toliko se „razmnozio“ da ga i mi pokupismo. Od pre neki dan svi u kuci smo pozitivni, ja bez simptoma, supruga i cerka s blagim. Samo juce u Francuskoj oko 350.000 novih „obolelih“, ne mogu labaratorije i apoteke da stignu da urade testove. No dobro, ako se sve zavrsi za par dana, uz malo glavobolje i temperature, nije strasno, mozda tako steknemo toliko ocekivani „imunitet krda“… Ne, na slici nije moja stopalo, jos uvek nismo toliko „intimni“ da ga pokazujem citaocima, ali upravo tako je izgledalo. Proslo je, otok se… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Gadno. Znači, i ti fasovao opet koronu.

Rikošet

Zamisli scenu, ovog ljeta. Baškariš se tamo negdje na nekoj omiljenoj plaži na primorju, sunce te lagano zagrijava kao mačka zimi, a vjetar lagano raspiruje tragove izduvnih gasova nastalih neumjerenom smješom lokalnih vina, mesine i morskih plodova… Iznenada dolazi ona. Tijelo joj je kao u violine, ne neke tamo pijačne, već one vrhunske što koštaju i milione … Osmjehuje se. Bacaš kez i topiš se kao francuski sir u mikrovalnoj. Iz kurtoazije se već predstavljaš, nudiš hlad, piće, sebe… Otvaraju se usta vrele višnje i čuješ „Drago mi je ja sam Korona“. Ostalo ti ostavljam na maštu. Napiši sebi nastavak… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Ništa ja tebe nisam shvatio, ali kad smo se već napusili, rekao bih samo Živio Drug Tito!🚩🙃

Rikošet

Šta ženska bolest uradi od blistavog uma 🙂

Iznogud Časni

Samo kao zaključak, ispada da Dzaba si krecio tj pelcovao. Pelcovanje te nije zaštitilo samo umanji simptome a onda takvi ljudi šire virus svima ostalima a to je najveća opasnost. Normalne vakcine štite (barem bi trebale mada i o tome ima diskusije kako su sve vakcine došle poslije nestanka bolesti) i vise nema širenja ni bolesti, ovo ne štiti nista a samo šteti, poslije kad fasujes genetske promjene i bolesti zbog mrna tehnologije koja se ugradila u tvoj dna , ko će biti kriv?

Rikošet

Rasprava o vakcinama, ko je za, a ko protiv, ti je kao rasprava o najboljem automobilu 🙂 zato je bolje ne počinjati ništa na tu temu…

Iznogud Časni

Ja sam iznio svoj slučaj , mene je tako zapalo, da nisu bili pelcovani imali bi izražene simptome i ne bi zarazili druge, ovako 3x pelcovani šire virus. Njemu dobro jer i nema simptoma a širi ga dalje, a ja fasovao jer mislio da kad si 3x pelcovan nemas virusa jer čemu onda pelcovanje?! U mene brzi Testovi 7 dana svaki dan negativni, tek u bolnici pcr pozitivan, i sad se muci kod kuce jer cim te zalijece šutnu te vani, a bolnice im prazne uopće nema ljudi na kovid odjelima.

Rikošet

A jedino pravilo s koronom koje meni ima smisla je da nema pravila. Nemoj se dovesti u situaciju da ideš u lov na vještice, jer si i sam rekao da „nisu znali“. Pravo je pitanje šta se tu ima znati, ako si slinav i pod temperaturom valjda je i prije korone bilo normalno da se smiriš i ne ideš među ljude. Prošao sam kroz to bez većih posljedica, ali nikad se nisam pitao od koga „dobih“ jer sam silom prilika stalno u kontaktu s ljudima. Dobio si jer si se našao virusu na putu, s koga je prešao na tebe… Pročitaj više »

S mile

To je i moj stav. Vakcinisan nešto kasnije ispoljavaju simptome, a u međuvremenu seju li seju.

Mnogo sam protiv tih zelenih sertifikata, kao da neko vakcinisan ne prenosi.

Dok sam visio u domu zdravlja, za vreme moje korone, masa njih je primila vakcinu.

Bdw. C3 sam nazvao Dart Vaider, i ostalo je tako. Njuška mu je Dark side 😎

Peki

Cuj, mator sam, kao i ti, pre ili kasnije riknuti ce mo od infrakta, tumora, saobracajke…, Kovid i genetske promene su „kolareralna steta“… Ne verujem ni ja druze u ta sranja i sigurno se nisam pelcovao dobrovoljno, ne moze se ovde vise ni popiti kafa bez tog jebe*nog sartifikata o vakcinaciji a kamoli otputivati negde! Nisam ja vazan u ovoj prici, klinci su prioritet, a moj klinci nisu vakcinisani i nece da se vakcinisu, i na izvestan nacin ih podrzavam u njihovoj odluci. Vreme ce pokazati ko je u pravu, ako prezivimo…🤔

BB

Bolni desnom stopalu je ostao od Alpine. 😉😂

Iznogud Časni

Od nje ima isijas, to sam mu odmah rekao da će fasovat i bilo tako. Ima sreće da je giht na stopalu da nije na koljenu i šakama.

moron

Bravo za test Peki, a I za sam izbor vozila. Kao i motora.
Ono što moje telo zna pouzdano, jeste da pozadi može lepo sesti u ovu komfornu kocku, ali ne i u za broj „veći“ C5 AirCross.
Šteta je što u Srbiji nije ni ranije bio dostupan u Shine Pack opremi koja mi se jedina dopada.

Iznogud Časni

Usput, zašto ste odustali od onog rješenja da slikama ispod naslova?

Pomponije

Nije te bilo nekoliko dana, taman smo se zabrinuli, dobrodošao nazad!

Iznogud Časni

Hvala druže.

Goran Jurkovic

Ajde barem nije gadan kao raniji c3 pa tko želi da se upusti u avanturu života zvanu život sa Citroënom je kao bombonijera. Nikad ne znaš što ćeš dobiti.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Goran Jurkovic
Yankee

Zivot bi bio previse dosadan kada bi sve bilo predvidljivo … 😉

Rikošet

Bilo bi interesantno vidjeti koliki je omjer plastike i metala na ovom automobilu. Gdje god pogledaš i šta god dodirneš svuda je plastika… U suštini koliko para toliko muzike, ali nikako mi se nije dopala ideja PSA da od Citroena napravi konkurenta Daciji, a ovaj automobil je zajedno sa C3 najdrastičniji primjer te filozofije „pojeftinjavanja“ brenda koji nikada u istoriji nije imao takav „jeftin“ imidž… Logičnije bi mi bilo da su oživjeli Talbot (ili bilo koji davno umrli brend) pa s njim glumili sirotinju, a Citroen podigli na sadašnji DS nivo i nudili ta neka specijalna DS izdanja (ala Mercedes… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
Peki

Cuj puzevi su izrsni! Prvo se moraju „izgladneti“ , tako sto ce dobrih 7 dana ostati bez hrane. Time izbacuju sve stetne materije iz sebe, posle ih spremas kako hoces. No mi ih kupujemo vec pripremljene, smrznute, s sosom i persunom unutra, treba ih samo ubaciti u rernu 20 minuta. Pravi delikates!

Rikošet

Nisam probavao, mada djeluju mesnato 🙂

Iznogud Časni

Idi bolan bježi….vidim šta ti je uradio život sa francuzima, bljak, sreća pa da ne živiš sa muhama, ne smijem ni zamisliti šta bi onda delikatese bila.🤢🤮🤮🤮

S mile

Sve je to lepo, i svecki…. Ali kod nas za 50eur kupiš prase od 25kg, i imaš 15kg pečenja. Jbg.. Tako smo u mogućnosti 😂

moron

Kako na osnovu fotografija možeš da sudiš o omeru plastike i metala na nekom automobilu ?
A ako mene pitaš, sva savremena vozila su odavno teški plastikaneri.
Kome se to ne dopada, najbolje da kupi neku 30-40 godina staru Ladu Nivu. Mada, i na njoj ima plastike.

Rikošet

Pa jednostavno, ne sudim, niti mogu da sudim na osnovu fotografije, napisao sam da bi bilo super da znamo taj podatak o omjeru plastike i metala, jer je ovaj automobil dominantno „tvrdo“ plastičan… Vozio sam u modelu prije redizajna sve je gola tvrda plastika. Isti slučaj je i sa mojim C3 Picassom, koji je preteča ovog modela… Meni je to „pojeftinjavanje“ Citroena užasno i odvratno posebno ako uzmeš kao orijentir prošli C4, koji je imao mekani instrument panel i bio veoma kvalitetan proizvod „na dodir“… Smatram da se ime Citroena nepravedno valja u blatu, da bi se nabildali prodajni rezultati… Pročitaj više »

moron

Nemam nista protiv Dačije. Naprotiv. Možda je i kupim 😀 Ali, opet, nemam dileme, Dačija i Citroën su dva sveta i Citroën nije jeftilen kao Dačija. Pri čemu Dačija više nije uopšte jeftina. Ona je sada veoma skup jeftilen.

Iznogud Časni

Konkurent Daciji?ovo košta 22000€!

Rikošet

Najskuplji Duster ti je u Francuskoj 22.700 Eura po cjenovniku, a najpovoljniji 17.290 Eura. C3 Aircross ima raspon cijene od 19.650 do 25.600 Eura… Ovo su sve internet podaci… Da ne prebiramo sad po opremi pa da kažemo koliko bi Dacia koštala da se doplate neke stvari koje Citroen nudi serijski ili obratno to je zamorna tematika… Cijenovni nivoi im se preklapaju i sami Francuzi ih vide kao konkurenciju, tako da nema dileme da nisam drogiran 🙂 Možda sam šokiran. Kolega iz srednje škole koji živi u Norveškoj juče mi je sugerisao na činjenicu da bazni Duster kod „njih“ startuje… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Bože sačuvaj i sakloni. Dacia prebacuje 20k €?! Ljudi, pa kako se zarađuju tolike pare, jesam li samo ja i drug Šeki baksuz(i) na kvadrat pa nam se ne da ni da u banci punoj para nadjemo 100€ dočim neko čim digne kamen kaže vidi hiljadarka.
Onda je Tipo najbolji od svih, 18 k dizelce- samo Fiat!

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
Goran Jurkovic

Dacia prelazi 20.000eu 😂😂😂😂😂😂😂
I onda se tu neki bune jer rav4 kreće od 30.000eu.
Halo to je isprdak renfaultov. Znači nije niti renfault

BB

Pokušavam da se sjetim automobila koji su imali metal unutra: Yugo, Zastava 128, Škoda 105 L, Peglica… Moja Lada i Pezejac nisu imali vidljiv metal unutra, dobro, možda dio ručne kočnice jedino…

Branko

125 PZ je imao metal iznutra kao “tristać”, a 125P nije…😁

BB

E sad me tjeraš da tražim stare slike 😉, ali nisam kući… Ostaje mi da se pokušavam sjetiti, čini mi se da je bilo metala tj. kaseta i neki detalj, ali na vratima mi se čini da nije (često sam spavao na njima 😉)

Rikošet

Imaš i novijih modela. Twingo prve generacije. Kod dvojke su sigurno bili goli okviri vrata prtljažnika oko zadnjeg prozora. Mislim da i ovaj zadnji ima po vratima, tačnije štokovima golog lima…. Citroen C1 i braća mu Toyota Aygo i Peugoet 108. Beetle ovaj „prvi noviji“ čini mi se, kod Hyundai i10 iz kabine se vidi metalni štok vrata… Dacia Dokker i većina putničkih modela, te konfiguracije ala Kangoo, goli su im štokovi, a zavisno od opreme i krovni paneli i slično… Škoda Yeti ima gole okvire vrata, a to je posebno vidljivo iznutra uz B stub, pozadi isto… Punto dvojka… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
Suki

Hvala na testu i brzi oporavak.

Pomponije

Peki, brzo se oporavi! Inače, za mene je C3 Aircross odličan krosover, komotno je i napred i pozadi, a ovaj mu je motor prava mera! Mislim da bi mogao poslužiti i kao jedini auto u porodici za neku mladu familiju. Šteta što ga slabo ima kao polovnjaka u Srbiji…

Iznogud Časni

Ma ima blage simptome, ja sam popušio upalu pluća pa deveram još. Proci će on dobro, ali u svakom slučaju i ja ti želim brz oporavak.

Peki

Zahvaljujem se na brizi, za sada, u vezi korone, sve je ok. Bem ga ne popih valjda one 3 vakcine pa da bolujem nedeljama i zavrsim u bolnici, ali ko ce znati s tim sranjem… Idemo dalje, bice jedna sedmica bez test vozila, pre svega jer moram toliko da se izolujem.

BB

A koji to auto troši ispod 7 L na 100 km pri 140/150 km/h?

Iznogud Časni

B klada, sto pitaš?!

moron

Lexus 😀

Pomponije

Opel Astra H 1,7 cdti

Peki

Prethodno vozeni C4 1.5 BlueHDi/110 s rucnim sestostepenim trosio je malo manje, ali u pravu si, na 150 km/h, posebno s jednim SUV, tesko je ocekivati 4-5 lit…

BB

Koliko se ja sjećam ranijih testova, svi su bili debelo žedniji nego u katalogu, pogotovo razni benzinski troklipci. 7 L na toj brzini nije strašno, a vjerujem da nov auto uvijek uzme više nego kad se razradi…

Kittitelj

Golf 7 1.6 TDI.

Dude

Kakva pljacka. C3 Cross u Srbiji je pre korone startovao na oko 14.000eur, a danas celih 18.590eur za osnovni paket.

Peki

E to nisam znao, dobro je sto si se javio. Verovatno je oprema sada nesto bolja nego li pre restilizacije, ali to sigurno nije razlog da poslupi 4.500 evra…

Branko

Prije korone je Stelantis tek počinjao, a Tavares je jasno najavio da neće tolerirati neprofitabilne divizije. Zato su i ukinuti regionalni uredi koji su bili “gutači” novca i uvedeni privatni dustributeri. Osim toga, troškovi prilagodbe novim ekološkim regulativama, CO2 penalizacija, prices odustajanja od kvantitete (volumena) u korist kvalitete (profita),… Koncept prodaje što više jedinica uz niske profitne stope da bi se kasnije zarađivalo na postprodaji nije donio ništa dobro proizvođačima, ali je bio “voda na mlin” dobavljačima after market zamjenskih dijelova, koji su enormno zarađivali i razvijali. I jasno, za kupce. Sada se stvari radikalno mijenjaju, a slično je i… Pročitaj više »