1. Home
  2. Testovi
  3. Prvi utisci: BMW M340i xDrive – Za bolje i nisam!
Prvi utisci: BMW M340i xDrive – Za bolje i nisam!
42

Prvi utisci: BMW M340i xDrive – Za bolje i nisam!

4.74K
42
Podelite sa prijateljima:

Ova priča o Seriji 3 može da se shvati i kao početak multikulturalnog, dugometražnog druženja s legendom bavarskog proizvođača. Radi se o modelu koji uz seriju 5 predstavlja samu esenciju marke. Drugim rečima, kada serija 3 pređe na prednji pogon, a već smo joj „oprostili“ trocilindarske motore, dizele čak sa radošću i prihvatili, tada će BMW verovatno i nastaviti da prosperira, ali AutoRepublika više neće postojati. Barem je nećemo stvarati s onom dečijom radošću s kojom sada nastupamo i što se verovatno da i zaključiti iz predstavljenog materijala.

Limuzina iz Minhena je premijerno ogoljena pred publikom na Salonu automobila u Parizu pre nekih 16 meseci, a prvi put smo je u Srbiji videli par meseci kasnije, u „zatvorenoj sobi“, što je kovanica koja se koristi za intimne lokalne premijere, kojim ovlašćeni distributer iskazuje poštovanje za svoje kupce i omogućava im uvid u novitet u nekoj mnogo diskretnijoj, takoreći seksi atmosferi.

Sve na svom mestu

Vrlo brzo nakon prvog susreta je postalo jasno da će seriji 3 u odnosu na veću braću iz game BMW-a, pre svega misleći na seriju 5 i posebno seriju 7, manjkati samo prestiža u pozicioniranju i za nijansu, odnosno dve nijanse u poređenju s limuzinskom perjanicom, kvalitetniji materijali u enterijeru, ali da će to otprilike biti to. O oblastima u kojima je serija 3 superiorna spram dueta većih limuzina, tada smo mogli samo da slutimo.

Lični, inherentni afinitet po pravilu uvek naginje ka paketu opreme koji akcenat stavlja na luksuz i decentan prestiž, pa je i ushićenje bilo izraženo prema, tada prikazanoj limuzini u Luxury paketu opreme i nekakvoj nijansi braon boje koja asocira na zrelost, mudrost, umerenost i uravnoteženost.

Karoserija je posedovala više dodataka koji su ostavljali utisak da su izrađeni od hroma, dok su naplaci posedovali mnoštvo paoka. Sedišta izrađena od braon kože i ostali delovi enterijera, takođe su momentalno govorili o premijum poreklu limuzine, dok je čak i duet ogromnih ekrana skladno uklopljen na mestu gde su nekad bili analogni instrumenti.

Dok su se prsti radovali, po prvi put „mrseći duge kose“ lepotici iz Minhena, dotle se i celo telo istraživački odnosilo prema onome što ona može da ponudi. Očima je prijao celokupan ambijent, spinalna sekcija trupa autora nije slala nikakve primedbe na udobnost i podršku kičmenom stubu koju pruža vozačevo sedište, dok su i kolena na zadnjoj klupi bila bezbedno daleko od naslona prednjeg sedišta, podešenog da odgovara osobi visokoj 177 centimetara. Čuperak „na vrh“ glave, iako u vidnoj disharmoniji s ostatkom „frizure“ nije kačio crnu krovnu površinu. Sve na svom mestu!

330i xDrive? Ipak ne…

Više se nije moglo. Tada, sredinom decembra 2018., to je bilo sve od serije 3. Ispostaviće se, za sada i jedini kontakt s dizel primerkom, s ozbirom na to da svojevoljno (još uvek) nismo „ganjali“ sveprisutni 320d.

Meseci su prošli, dotična limuzina je polako isparila iz fokusa interesovanja autora, a neki veći, prestižniji i skuplji automobili su okupirali pažnju.

Početkom leta, pre nekih sedam meseci, ukazala se prilika za vožnjom test primerka u pomodarskoj nijansi „Portimao“ plave boje. Ovaj put, doživljaj je bio potpun. Dok je lični primerak BMW-a 420i bio u „Domu zdravlja“ na zameni telesnih tečnosti, uz sistematski pregled, dotle smo naših „pet minuta“ imali 330i xDrive M Sport i ja.

Naredni sati su bili inspirativni. Ukraden od tekućih računovodstvenih zavrzlama, nisam mogao da sakrijem oduševljenje celokupnim doživljajem ovako koncipirane serije 3.

Pod jedan, u odnosu na raniju generaciju modela 330i (testiranu 2016. godine), novitet je značajno vozniji. Upravljanje je nešto preciznije i direktnije, menjač je još za „mrvicu“ brži, ali jednako uglađen, dok je najveći napredak osetan na polju kulture rada agregata. Utisak je da se radije vrti i da je erupcija snage ravnomernija i izmeštena niže niz krivu obrtnog momenta, odnosno bliže ler gasu.

Par konjskih snaga više kojim se diči današnja verzija (252 spram 248), nisu tako primetni. Tačnije, ja ih nisam registrovao, ali ceo doživljaj u vožnji je značajno invazivniji u odnosu na deo mozga (srca) zadužen za razvoj simpatija.

S druge strane, poređenje s pomenutim 420i i nije baš tako umesno jer je kupe verzija ujedno i kabriolet, što će reći da je razlika u težini dva automobila, otprilike kao poređenje mase ruske gimnastičarke i trudnice koju za dva i po meseca očekuje porođaj. Ono što se ipak može uporediti jeste potrošnja koja je na približno istom nivou u gradskoj vožnji za oba vozila (12 do 13 litara), zavisno već od gužvi i stila vožnje.

Ostaće upamćen široko razvučeni osmeh prilikom svakog ubrzanja, kao prijatan osećaj izazvan zvucima izduvnog sistema BMW-a 330i xDrive. Već taj motor je bio sasvim dovoljan da se zaboravi na nepobitnu ekonomičnost dizela i da se prednost, posle dugih godina, dodeli nekom „oktanojedu“.

To su bili trenuci prvih primisli tipa „da li bih ja mogao da ovo koristim kao univerzalni automobil“? Ma ne, mali je…. Dobro, i nije tako mali, ali opet… ma, ne!

Karavansko osvajanje srca

Ponovo je prošlo nekoliko meseci, skoro pola godine. Neobavezan razgovor s prijateljem koji svakog dana pokušava da proda poneki BMW, se završio odavanjem jedne „tajne“ s njegove strane:

„Brate, Nemci su zeznuli stvar, sto posto smo sigurni. Čoveče, stavili su početnu cenu za BMW M340i xDrive od nepune 52 hiljade evra (54 hiljada za Touring verziju), što će reći da za samo par hiljada evra razlike u ceni spram 320d dobijaš lepo napakovanu zver na točkovima. Svrati da prođemo kroz konfiguracije“.

Teško detetu „prodati“ čokaladu, tinejdžeru bujno poprsje, a meni automobil… Prvi slobodan trenutak i već smo jezdili kroz opcionale. Podstaknut i onim što znam da naša komuna AutoRepublika ceni (uključujući i uticajne komentatore koji ne vole da ih nazivamo influenserima), kao i željom da se što veća doza praktičnosti izvuče iz automobila čije gabarite verovatno znate (4,71 metar dužine), opredeljenje je išlo ka karavanu.

Štikliraj ovo, štikliraj ono, i tako ceo sat. Na kraju, retko koja opcija je ostalo bez potvrde, a ukupan ceh je izneo malo preko 72 hiljade evra (po kataloškoj ceni koja je osnova za dalje pregovore). Ispade da nije samo par hiljada evra razlike u odnosu na 320d, ali.., niko ne kaže da mora da se izabere Tanzanit plava boja karoserije (2.100 evra), najskuplji multifunkcionalni instrumentacioni panel (skoro 3.000 evra), laserski farovi (2.150 evra), elektropomična sedišta i elektroasistirano podešavanje volana (1.300 evra) i napredna pomoć pri parkiranju (preko 1.700 evra).

Deo standardne opreme predstavlja klasičan M paket opreme „pojačan“  M sportski diferencijalom, varijabilnim upravljanjem, sportskim osmostepenim automatskim menjačem s konvertorom obrtnog momenta, ubojitije kočnice… Praktično više stavki je tu koje se ne mogu doplatiti kod kupovine „civilne“ serije 3.

Sve u svemu, uz trunku racionalnog, i dobre pregovaračke sposobnosti pojačane ranijim kupoprodajnim iskustvima kod istog distributera, moguće je pazariti BMW M340i xDrive glatko i za manje od 60 hiljada evra, što opet nije malo, ali nije ni „ponesivo u grob“ kada dođe sudnji dan.

Odluka je doneta bez prilike, pa čak i želje da se provoza bilo koja verzija serije 3 s trolitarskim motorom. Logika je glasila: „ako onako ludo ide 330i, kako li tek ovo čudo vuče?“.

Test vozilo

Slutnje su se obistinile pre desetak dana. Nekako smo se poklopili test vozilo M340i xDrive i moje slobodno vreme i žurka je mogla da počne. Po prvi put sam video automobil marke BMW tog segmenta u identičnoj boji karoserije onoj u koju je ofarban iščekivani karavan, pa je prvi utisak bio da se s izborom boje spoljašnosti bolje nije moglo.

Jedino što u ovom slučaju deli ljubitelje marke jeste, kao na voženom primerku, odsustvo detalja na karoseriji u „cerijum srebnoj“ boji. To se pre svega odnosi na vertikalne proreze ispod prednjih svetlosnih grupa, akcente na maski hladnjaka i detaljima na zadnjem odbojniku. Nekima se baš dopada kada je sve to utonulo u crnu monotoniju, drugoj grupi pripadam i sam.

Svejedno, nakon vizuelnih iskustava s limuzinskim modelima kojima je motor smešten napred poprečno, proporcije Serije 3 (bilo koje) melem su za oči. Enterijer smo već opisali, s tom razlikom da je testirani primerak posedovao sedišta u odličnoj kombinaciji crne alkantare i imitacije kože uz kontrastni plavi štep.

Iako, u automobilu koji vozi jedna osoba, jeste prilično besmisleno plaćati skupe opcije za elektrosistenciju sedišta, u testiranom vozilu je to ostavljalo umereno sirotinjski utisak, tako da je naručivanje dotične dodatne opreme prosto bilo neizbežno. Sama pozicija za volanom je odlična kao u svakom ikada voženom BMW-u, uz opasku da bi možda još više prijalo kada bi sedište moglo da se spusti još bliže asfaltu. Ali… sto ljudi – sto ćudi.

Momenat je da naglasim još jedan detalj koji mi se nije dopao i koji tumačim, u stvari najvećom manom vozila. Naime, otvor prtljažnika, inače odlične zapremine (500 litara) je uži od Peloponeskog kanala, na koji način je ozbiljno kompromitovao obilje raspoloživog prostora. Pitanje je pod kojim uglom je ovde moguće ubaciti dečija kolica, nije bilo vremena za probu, ali porodičnim kupcima svakako treba skrenuti pažnju na mogući problem.

„Laganini i laganeze“, ali i „Feuer“!

Prvi kontakt s funkcijama novog multimedijalnog sistema koji koristi i Serija 3, dogodio se prilikom test vožnje krosovera X5, ali je on bio frustrirajući. Previše opcija, previše menija i premalo vremena za upoznavanje. Upravo to je i bila najjača strana ranijeg sistema u bavarskim vozilima. Da ste bili Filip Višnjić (čak i bez smisla za guslanje) mogli ste se bez „po’ muke“ snaći. Sada se nameće neophodnost pohađanja dvonedeljnog treninga, kako biste došli u situaciju da se upoznate s mogućnostima. Ako uopšte ikada i osetite potrebu za tako načim, nakon prvog audio kontakta s pogonskim sklopom ove „lude trojke“.

Auh, na pritisak (izmeštenog) dugmeta za start motora do kabine dopire zvuk punoće obraza Deda Mraza. Obećavajuće! Minuti provedeni za volanom u želji da temperatura ulja i rashladne tečnosti u hladnjaku postanu približno radne, bili su odlično, ispunjujuće iskustvo.

Kasnije suočen s mogućnostima ove zveri, još više divljenja je izazvala sva krotkost vozila tokom sputane, decidne, da ne kažem gospodske vožnje. Automobil klizi, a čak ni nešto lošiji asfalt ne kvari doživljaj preko mere, i to uprkos M oslanjanju koje spušta karoseriju za centimetar bliže tlu. Lagani pritisak na gas i vozimo se, dok se stepeni prenosa menjaju glatko i brzo, kao po pravilu već na 1.400 obrtaja. U stvari, kada se premota film, postaje jasno da u nekom „laganezi“ ritmu (Comfort režim vožnje), skala na obrtometru nije prekoračila 2.000 obrtaja kolenastog vratila.

Očita je moć agregata, uz ponvaljam, akustični doživljaj koji budi glas Tonija Cetinskog i to u prilikama kojima sam i lično prisustvovao na koncertu, kada želi da pokaže onom zaludnom Branku iz Sarajeva („Da se ja pitam, svi bi vozili Kiju“) kako veze sa životom nema. Ubedljivo, moćno… Mnogo, ali mnogo bolje nego na M3 ili na M4, čiji se zvuk može uporediti s histeričnom motornom testerom za drva.

Brza vožnja daje puni smisao postojanja ovakvog automobila. Suvereno, bezbrižno, kao od šale…. Budi želju da se iz njega ne izlazi, a da rezervoar poseduje zapreminu od par stotina litara, ali to nije slučaj.

Uvertira u supertest

Nepunih 60 litara staje u tank, što je uz potrošnju koja po gradu izuzetno varira, zavisno od gužvi i stila vožnje, daje nekih 350 do 400 kilometara autonomije, što je manje od Teslinog Modela 3. Ujedno, to je potrošnja koja je uporediva s pominjanim 420i i 330i xDrive. Da dodam da je pri brzini od 130 km/h na auto-putu, kompjuter pokazivao između 7 i 7,5 utrošenih litara na sto kilometara. Pri brzini koja se graniči s „ne smem da napišem koliko“, buka u kabini je nekako izraženija. Ponavljam, mila buka, ne ona nepoželjna.

Kao što na početku rekoh, temeljniji utisci obogaćeni dugotrajnijim iskustvom posedovanja, tek će početi da se prikupljaju, kada besni karavan dođe na Miljakovac. Do tada, odnosno do isteka sledećeg meseca, smem da se poverim da mi je 80% ukupnog raspoloživog fonda racija i emocija okupirano ovim nezaboravnim automobilom.

M verzije su zaista kao u reklami „When too much is just right“, pa ko je blago neodmeren (čitaj neiživljen) nek’ izvoli. dok je ovo prava mera, barem spram individualnog ukusa. Nijansu mekše oslanjanje, nijansu pitomija transmisija, nijansu uglađenije baš sve, sve ono što omogućava multipraktičnu primenu, poprilično za razliku od punokrvnih M verzija koje su ponajpre namenjene psihoterapiji na stazi.

Još nešto, Serija 5 nudi za mrvicu više mesta za putnike i, kao što rekosmo, za nijansu kvalitetnije materijale u kabini (ali objektivno i dalje za četvoro), dok je i prtljažnik izdašniji za 20 litara u odnosu na limuzinu Serije 3. Sve to po ceni dodatnih skoro 25 centimetara u dužinu, i ne znam koliko hiljada evra.

Zaključak

Možda na tržištu ima nešto bolje. Stvarno! Ali, ko sedne u ovo čudo, zaista neće imati potrebu da za boljim traga. Pomisliće ono čuveno: „Ja za bolje i nisam“…

Tekst i fotografije: Zvezdan Božinović

Uredio: Pavle Barta

BMW M340i xDrive

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: limuzina
Vrata/Sedišta: 4/4
Spoljne dimenzije – dužina, širina visina: 4709 x 1827 x 1442 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2851 mm
Zapremina prtljažnika: 480 l
Masa praznog vozila: 1645 kg (prazan)

Motor

Broj cilindara/tip motora: R6/turbobenzinski
Radna zapremina: 2.998 cm³
Snaga: 275 kW/374 ks pri 5.500 o/min
Maks. obrtni moment: 500 Nm pri 1.520 o/min

Pogon

Tip: na sve točkove
Menjač: A/8

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/vent. diskovi
Pneumatici napred/nazad: 225/45 R18 – 255/40 R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 4,4 s
Maks. brzina: 250 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: benzin
Zapremina rezervoara: 60 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 7,0/10,0 l
Emisija CO2: 160 g/km

Cena

Od 52.000 evra

(4740)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

42 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
J4ZZER

Mashallah mashallah, nek je sa srecom i bericetom. Predivan automobil

Trojka mi je slabost, otkad znam za sebe… Retko koji model u istoriji ni je tako dobro pogodjen.

moron

Iskrene čestitke za (takvo) novo vozilo. I to karavansko 🙂 Skoro pa i „energetski efikasno“ 🙂 Skoro …
Kao i za ovako nadahnut tekst.
Verujem da svi jedva isčekujemo „dolazak prinove u kuću“ i novi test, nalik ranijim predstavljanjima ostalih „limenih ukućana“.

Balkanboj

Odličan autić. Baš. Još touring.
Ja ću biti skromniji, onaj stari 528ix, za bolji nisam.

Zvezdan Božinović

Hvala momci. Ćeraćemo se mi još 🙂

Matori

Drago mi je da se ovog puta nisi z…

moron

Jedno pitanje … Na jednoj od fotografija se vidi „instrument tabla“ i imam utisak da su ono „kontra cajgeri“ ? To je samo jedan od mogućih modova virtuelnog prikaza ili je to „samo tako“ ?

Zvezdan Božinović

Obrtomer je suprotan pol. Nisam se bavio operativnim sistemom, biće prilike pa ću da uporedim stari s novim…. treba više vremena za navikavanje i istraživanje, ja ga nisam imao, hteo sam da vozim 🙂

TNT

Da ponovim svoj komentar: Kada Pežo stavi kontracajger za obrtomer, onda svi komentarišu da je to glupo, bezveze, ne valja… A kada nakon nekog vremena to uradi BMW, onda je svima to prirodno, vrhunski… Nečije go..o miriše, nečije smrdi – šta drugo reći.

DOn

Nisam nesto za citanje ljubavnih romana, nikad ih nisam ni citao ako cemo pravo, a pogotovo ne onih lose napisanih. Neki dan vozih komsijin 3, godina berbe 2016, dizelasicu sa 190 ks u M paketu. Htjedoh da spustim sjedalo, kad ono propade do dna, pokusavam da ga dignem – ne ide. Naime, moras ustati, pa ce onda sjedalo da se digne. E sad, te akrobacije radis u toku voznje. Veselo, nema dalje! Pokusavam da namjestim i nagib ledjnog dijela sjedala i umjesto blagog pomjeranja, propada za po 10 cm, sve do lezeceg polozaja i opet sve u toku voznje. Katastrofalno.… Pročitaj više »

Peki

Don jedno pitanje, zasto kazes da Stop&Start unistava turbinu? Mislis ne podmazuje se kada se motor ugasi? Imas neko „naucno“ svedocenje ili je to licno misljenje, odnosno nekog mehanicara? Bem ga, svi proizvodaci ga ugraduju, nistu valjda ludi da rizikuju ozbiljne probleme s turbinom, odnosno reklamacije i naknadne opravke… Jedino ukoliko se problemi javljaju „tek“ nakon stotinak hiljada kilometar i po isteku garancije, e onda im to ide na ruku…

Zvezdan Božinović

Verujem da misli da sistem beyveye isklju;uje motor ne daju’i šansu turbo punjaču da se ohladi, što je praktično put do brze smrti iste. S druge strane, on misli da je Passat izmislio limuzinu (i karavan) za mnoge modele iz te i viših klasa (izuzev Giulije), pa je onda besmisleno pratiti tok takvih misli 🙂

DOn

Eto, Zveki ti je odgovorio, nemam sta vise da kazem, uzaludno je. Mada bi uvijek koristilo pazljivo citanje sa razumijevanjem, sto je za neke misaona imenica. Mozda cu napisati da trenutno radim u industriji na/sa masinama koje imaju puno vecu iskoristivost od automobilskog motora, puno bolje materijale i izdrzljivost, ali i na takve strojeve od enormnog znacaja je broj tzv start and stop u toku eksploatacije izmedju inspekcija, da ne sirim temu. Ako ces na nasem jeziku, eno ti tekstova od uvijek „zanimljivog“ Marusica, on je na svoj nacin objasnio problematiku gasenja (ako treba i link, nije problem), a ja… Pročitaj više »

Balkanboj

@Don, pazi, ako bih mogao da biram kompanijski automobil išao bih na Panameru. Lep je Ghibli, ali sam slab i na Porsche.

DOn

e, to nam bas ne bi dali.Sto je najsmjesnije, salon porschea je od nas nekih 350 m udaljen (nikad za ovih 10 godina nisam bio tamo).

J4ZZER

Drago mi je sto si na forumu, aktivan si, iznosis kontroverzne stavove, ali majku mu budi pravi DON pa cestitaj covek automobil kako dolikuje, a ne to,… bolja petica, bolji polovni, bolji Passat (moj sin od 12 godina koji vozi na Playstationu bi rekao da lupas kao Maksim po diviziji), moglo je to bolje, ovako onako, otpadaju rucke (????)… Pa Sandera da je kupio, kazes, svaka cast druze, da te lepo sluzi, drago mi je da si se ponovio… Covek kupio zver od auta i ti kao da je kupio Peglicu u raspadu… Jos hoces Alfu da mi ogadis.. Hajde… Pročitaj više »

DOn

I tebi bih preporucio da pazljivo citas sta sam napisao. Zasto sad 5 i 3, pa u „testu“ se to spominje, i sam zavrsetak istog donosi neke zakljucke, ali evo moje iskustvo je suprotno. Znaci, imam iskustvo i sa trojkom i sa peticom, doduse prosli modeli, petice vozimo kao firmina auta i naveo sam ti probleme koje imamo s njima i misljenja ljudi, svoje sam misljenje takodje naveo. Ja sam svoju peticu davno prodao kada sa njom nisam mogao banalne stvari u zimskim uvijetima da savladam, tako da sam od te marke pobjegao, ali kad je firmino auto u pitanju… Pročitaj više »

moron

Korektno objašnjenje. Koje daje drugo svetlo ranijem komentaru.

moron

Oko te dileme, „grobljanska“ trojka ili „grobljanska“ petica, što kažu, „lepota je u oku posmatrača“. Nekom lepše ovo, nekom ono. Po pitanju funkcionalnosti, moguće je da petica nudi veći komfor pozadi ( ima za oko 12 cm veći wb ), ali ima i oko 24 cm veću dužinu i sa svojih skoro 495 cm ne znam koliko je praktična i za makar povremenu gradsku upotrebu. Meni sadašnja trojka karavan deluje veoma skladnih dimenzija ( uz potrebnu praktičnost), dok je prethodna karavsnka trojka bila malo kraća i od npr. aktuelnog fokusa karavana, i od korole karavan i od još nekih karavana… Pročitaj više »

DOn

ne,opcenito je bilo. Nova petica djeluje bolji odabir od nove trojke, tim prije sto razlika nije nesto, mislim za ovih 60 keka ili koliko vec (bezobrazno skupo), mozes kupiti jako dobru peticu, a komfor se osjeti (u odnosu na trojku), sad dinamika voznje zbog dimenzija je slabija, ipak se osjeti kod promjena pravca jaka bocna sila itd. Sjecam se „testova“ kad su njemacki casopisi radili i poredili novi passat za novom peticom, naravno passat je pobijedio 😀 A misljenja sam da bi svaki premijum proizvod, kad ga kupis polovnog (jedno 2-3 godine starog) morao da bez problema izdrzi jos 7… Pročitaj više »

moron

Neki dan videh negde „test“ polovnjaka (mislim da je bilo „preneto“ na AutoBlog.rs), mečka E klase, dizel, 3 godine stara, sa 760 kkm … Vizuelno „kao nova“.
Čudno da je nije „podmladio“ na način koji je uobičajen …

Don

A onaj sto kresti sa autoanalize, mislim. Vidio sam takav naslov ali nisam želio gledat komentirajući to sa riječima “ma ti ces mi pričati “.

TNT

Bravo, čestitam! Dilemu bolji motor ili više opreme, koju svi uvek imamo pri kupovini automobila, rešio si jednostavno – uzeo si sve! Da li je ova trojčica namenjena da nasledi X5, ili ostaju i jedan i drugi? Ako je zamena, pretpostavljam da nemaš nameru da u porodičnoj varijanti nosiš pola kuće sa sobom na zimovanja/letovanja, ako si to uopšte i radio. Lepa boja, lep automobil, uz pretpostavljen popust od 20% i racionalna kupovina. Čekamo utiske!

Zvezdan Božinović

Hvala brate TNT, spremam se da napišem iskustva posle 72.000 km sa odlazećim X5. Nikada nisam iskoristio više od 70% smeštajnog (pa ni brzinskog) kapaciteta X5, jednostavno nije mi trebao. Pazio sam ga kao da mi je ćerka a ne auto, i žao mi je da ga kao takvog prodam, ali ne treba mi. Serija 3 – taman!

Peki

Lepo bogami, vidim u Srbiji se dobro zivi. Kupuju se nove i bljestave makine, japanske i nemacke, dok mi belosvetska sirotinja vozimo krseve i polovnjake :-))

TNT

Uvek možeš da se vratiš ?

J4ZZER

A tek da vidis sta se vozi na rodnom Kosovu, j*** Francusku 🙂

Renault Terminator

Cestitke Zvezdane na novom auto,da te sluzi i slusa onako kako ti zelis.Ja nisam ljubitelj Bmw,za mene licno bolji auto od Renaulta nema,ipak ljudi prave automobile skoro 125 godina ako ne i koju godinicu vise?. Slozicu se sa Pekijem,bome vama u Srbiji nije lose,moracu vise i cesce da pratim Vucica,ima istine u onome sto prica da je plata nikad veca,da je kupovna moc stanovnistva nikada veca (sto je 100% u pravu) da stopa rasta i razvoja jedna od najvecih u Evropi itd..U Austriji ga dosta cijene,pogotovo ovi iz Sebastianove stranke (Kurza) koja je i vladajuca stranka u Austriji. E sad… Pročitaj više »

DOn

dobra je ta podrska, od Kurza.

Zvezdan Božinović

Hvala ti brate puno. Inače, veće konjokradice i kozojebe nismo imali na vlasti čak ni u doba Radomana Božovića i luzerske ekipe…

Rikošet

Što bi rekao jedan moj prijatelj, ko nije prvi prdnuo u sjedište novog auta nema šta sa mnom da diskutuje šta je bolje polovno ili novo 🙂 To je čisto jedan ugao gledanja na ovu „dilemu“, bez ikakve želje da se dikredituju ljubitelji polovnjaka, koji su htljeli mi to ili ne naša realnost… Po ovom pitanju novo/polovno računica ima mnogo, ali rijetko koja uzima u obzir emociju, koja motiviše pojedinca da uzme novo i da „prvi“ uživa u njegovim sjedištima… Kod nas Balkanaca koji emocije najiskrenije cijedimo iz sebe tek kada se dobro namočimo u alkoholu ovaj argument o opravdanosti… Pročitaj više »

Zvezdan Božinović

Hvala bato Rikošet! Razum samo razara kvalitet života, emocije daju smisao postojanju! Nađi balans, koji je uglavnom u zoni iracionalnog, i čeka te večna sreća 🙂

s mile

Sumnjam da postoje LJubitelji polovnjaka, daj im platu od par hiljada eur, pa da vidiš da li će kupiti polovnjaka, više voli taj Nov auto nego sebe, ali … nije u mogućnosti, pa je zato racionalan izbor polovnjak…

moj kolega kupio pre desetak godina nov ševrolet spark, prelazi po 15000 godišnje, ne zna ništa o kolima, servis, sipa gorivo, i vozi… a ja znam sve majstore u krugu od 20km…. jednom prilikom sam mu rekao da sam LJubomoran na njega

Don

Nije tačno. Znaci, novi košta recimo 60000€. Dvije godine star košta oko 30000€. Može se naći sa nekih 50k km, evo ja ću na svom primjeru reci: cijena novog 38000, dvije godine star dodje 15000, 51000 km takvih je bilo koliko hoces. Sad, star je zapravo nesto premijum? Značilo bi otprilike da je bolje od prosjeka, izgrađeno bolje od prosjeka, od boljih materijala , sa dovoljnim S tj faktorom sigurnosti , sa projektiranim dijelovima koji imaju duži rok trajanja u odnosu na prosjek. Bla bla bolje od prosjeka. 23000 eura u džepu. Auto dvije godine staro. ako sta pokvari imas… Pročitaj više »

moron

Molim te, daj mi link oglasa za tog dvogodišnjeg polovnjaka za manje od 40 posto nabavne cene (15/38k), što je prešao samo 51 kkm.
Hvala.

Yankee

Moron, evo ti ga – od $22.500 do $10.000 za 2 godine …

https://www.carfax.com/vehicle/ZFBCFAAH9HZ038603

Don

Moron, šta će ti link kad sam ga ja kupio za te pare , ne treba ti bolji link. Zar bih ja kupio Mercedesa da nije bilo ovakve ponude???(sila prilika za mene a jedini mi je to argument bio za kupnju).

moron

Taj deo tvojih priča mi tek nije jasan. Ne razumem u čemu je smisao kupiti „povoljno“ neki automobil ( nov ili polovan, bez razlike ), a onda svaki dan kukati da si maltene kupio „krš“. Da li tako nešto tebi zaista predstavlja „dobru kupovinu“ ? A ti o toj tvojoj mečki sve najgore svaki dan, a sada je odjednom njena kupovina vrhunac životne mudrosti ? Posebno, ne razumem, ako ti je alfa Giulia takav san ( a skoro svaki dan izneseš neki pozitivan komentar u to smislu ), a ti za slične pare voziš mečku, u čemu je tu „vic“… Pročitaj više »

Don

Evo ti link za alfu https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=291550775&utm_source=sharedAd&utm_medium=android

Dieses Angebot habe ich bei mobile.de gefunden:

Alfa Romeo ALFA ROMEO Giulia 2.2 Turbodiesel 150 CV AT8 Bus
Erstzulassung: 06/2017
Kilometerstand: 14.900 km
Kraftstoffart: Diesel
Leistung: 110 kW (150 PS)

Preis: 17.900 €.
Vjerujem da joj je nabavna cijena bila oko 40000€, takvih je more primjera .
Uostalom moj odgovor se odnosio na miletov komentar, a ja imam hvala Bogu veću platu od navedene pa opet kupujem polovna auta, razlog je jasan i očit ko dan.

Zvezdan Božinović

Da li je moguće da ne razumeš? Ok, uštedeću 23.000 evra i šta sam postigao? Automobil kupiš da potrošiš višak para a ne da štediš! Šta misliš, ima li takvih kupaca na planeti ili svi moraju da budu kao ti npr?

Don

Ustedicu 23000 eura i šta sam postigao? Izvini, ali ti si notorna budala, pa ne vidiš da si kupio isti proizvod za 23000€ manje! Cuj šta je postigao, koji kreten, majko mila. Automobil kupiš da potrosis višak para a ne da stedis!! Posjeti psihijatra, premda mislim da je već debelo kasno za to. Znaš kad je palila ta fora kod normalnog covjeka? Onoga trenutka kad smo na ime firme, da bi državi dali manji porez, kupili za firmu S klasu.tad sam mislio da mi je to zadnje švapskog smeće koje ću imati u životu, ali život piše drame. No, svrha… Pročitaj više »

Yankee

Poprilicno sam siguran da se niko od nas ne bi zalio da bude „budala“ koja moze da priusti auto od 72.000 evra … Evo ja se prvi ne bi bunio, mada nikako ne bi izabrao svapski auto.

TNT

Prvo, drago mi je da si se rešio onog DOn, pa si ponovo Don ?. Drugo, sa većinom tvojih komentara se slažem, ali moraš da razmišljaš i u pravcu da možda neko na osnovu svojih ličnih iskustava ima formirano drugačije mišljenje od tvog i drugačije gleda na neke stvari. Lično uvek kada vidim automobil(e) stare dve godine sa tako velikom razlikom u ceni, pomislim upravo na ono što se tebi dogodilo sa tabletom. Pre bih da sam onaj koji ima tablet prvih 6 meseci, potom prodam taj, kupim novi i izgubim 50% vrednosti, a da nekom drugom ode ekran nakon… Pročitaj više »