1. Home
  2. Testovi
  3. AR test: Chery FX Noble Color
AR test: Chery FX Noble Color
43

AR test: Chery FX Noble Color

2.01K
43
Podelite sa prijateljima:

Prošlog leta na tržište Srbije je stigao brend Chery s tri modela: FX, Tiggo 7 Pro i Tiggo 8 Pro, svi pogonjeni termičkim agregatima. Mi smo tada imali priliku da isprobamo najveći od njih, model Tiggo 8 Pro. A sada se na našem testu našao model FX, u termičkoj varijanti.

Uz napomenu da je ponuda brenda u Srbiji u medjuvremenu obogaćena i električnom varijantom tog modela, kao i potpuno novim malenim električnim modelom po imrnu eQ1.

O modelu

Chery FX je na nekim tržištima označen i kao Chery Omoda 5, a u aktuelnom izdanju svetlost dana je prvi put ugledao krajem 2021. godine, na Salonu automobila u Gvangžuu. Novi dizajnerski koncept je nazvan „Art In Motion“, odnosno „Umetnost u pokretu“, a za razvoj istog je bio zadužen tim stilista koji je predvodio dizajner Stiv Hjum. FX po formi pripada sve popularnijoj porodici kupeolikih krosovera.

Kao i preostala dva pomenuta modela, FX je razvijen na modularnoj platformi T1X, predstavljenoj 2016. godine, a koja je rezultat zajedničkog rada kompanija Chery Automobile, Jaguar Land Rovera i Qoros. Na ovoj arhitekturi je moguće razvijati modele sa pogonom na sve ili samo na prednje točkove, sa medjuosovinskim rastojanjem između 2.560 i 2.800 mm, sa 5 ili 7 sedišta i sa klirensom između 145 i 190 mm. Ova platforma je inicijalno primenjena od 2017. godine i našla se kod modela Tiggo 7, a godinu dana kasnije i kod onog s oznakom Tiggo 8.

Dužina modela FX je 4.400 mm, po širini dobacuje od 1.830 mm, a visok je 1.588 mm. Prednju i zadnju osovinu deli rastojanje od 2.630 mm.

U Evropi FX je ponudjen samo u verziji sa prednjim pogonom, klirensom praznog vozila od 180 mm, koji kada je vozilo maksimalno opterećen pada na 139 mm.

Na svim točkovima ima nezavisno oslanjanje, a radijus minimalnog kruga okretanja vozila izmedju ivičnjaka iznosi 10,9 metara.

Po dimenzijama FX je, dakle, negde na veoma fluidnoj granici izmedju B i C krosover klase. Malo je duži od recimo nove Hyundai Kone, a malo kraći od Nissanovog Qashqaija.

Model FX u termičkom izdanju na našem tržištu je pokretan 4-cilindričnim motorom 1.6 TGDI, radne zapremine 1.598 ccm, sa dve bregaste osovine i 16 ventila, stepenom kompresije 9,9 :1, direktnim ubrizgavanjem (Honeywell), DVVT sistemom (BorgWarner), turbo punjačem (Honeywell), maksimalne snage 186 KS pri 5.500 o/min i maksimalnog obrtnog momenta od 273 Nm dostupnog u rasponu od 2-4.000 o/min, sa menjačem tipa DCT sa 7 stepeni prenosa (Getrag).

Uz napomenu da na poklopcu prtljažnika (dole desno) stoji značka “290T”. A ako se pitate zašto kada motor razvija 273 Nm, to je zato jer je FX na nekim tržištima dostupan i sa verzijom ovog motora od 196 KS i 290 Nm.

Dobavljač svih motora za brend Chery je firma Acteco, koja je osnovana 1997. godine od strane Chery Grupe u cilju razvoja i obezbedjenja motora za modele koje nudi grupacija. U ovom trenutku Acteco nudi preko 10 verzija SUS motora u rasponu od 0,6 do 2 litra radne zapremine, kao i dva hibridna pogonska sklopa. Na intrenetu je moguće pronaći i podatak da je Acteco dobavljač motora i za “John Deere”, za njegove ATV modele Gator 825i i 590i, a kupac Actecovih motora je u prošlosti bio i Fiat. Ako nekoga interesuje da vidi dijagram snage i obrtnog momenta za “naš” motor (u verziji sa 275 Nm), dostupan je na sajtu Acteca.

Deklarisana maksimalna brzina FX-a iznosi 206 km/h, a ubrzanje od 0 do 100 km/h je „obećano“ za 7,8 sekundi, što smatramo vrlo pristojnim performansama za vozilo ove klase.

Masa praznog vozila (bez vozača) je 1.423 kg, a najveća dozvoljena masa 1.840 kg, pa je nosivost samo 417 kg. Moglo je to i bolje.

Pomenimo i da je zapremina rezervoara 51 litar. Ono što mene malo začudjuje za FX, jeste deklaracija potrošnje. Ako poredimo modele FX, Tiggo 7 i Tiggo 8 (pri čemu ih sve pokreće isti motor, svi koriste identičan menjač i svi imaju pogon na prednje točkove), FX je u toj porodici najmanji i najlakši.

Oblikom mi deluje i najaerodinamičnije. Pa valjda zato ima deklarisano i najbolje ubrzanje, kao i najveću maksimalnu brzinu. Ali, od ta tri modela, posmatrano od najmanjeg do najvećeg, deklaracija WLTP za mešoviti ciklus glasi: 9,1 / 8,6 / 8,1. Slično je i sa deklaracijom emisije CO2:  207 / 195 / 183 gr CO2. Kao da je FX najveći potrošač i zagadjivač. Neverovatno mi je. Mislim da je to neka omaška, koja je upisana i na sajtu naše Agencije za bezbednost saobraćaja.

Vozilo koristi pneumatike dimenzija 215/55X18, a na testnom su bile letnje gume Giti GitiComfort F50 Advanztech (Tiggo 8 koji smo ranije testirali je bio „obuven“ u Cooper Evolution CTT). Rezervna guma smanjenih dimenzija je bila brenda Linglong.

Dizajn

Mada lično nisam ljubitelj kupeolike forme kod krosover klase, meni FX veoma dobro izgleda u svom segmentu. Danas mi je jedan od lepših u toj klasi, mada mi se inicijalno nije dopadao. Bez dileme, modernog je dizajna, što je za dobar deo kupaca izuzetno bitno. A u potrazi za stručnim razumevanjem dizajna na sajtu Cheryija sam pročitao da brza, izvajana silueta FX-a naglašava njegov sportski karakter, smanjuje aerodinamičan otpor i kao posledicu toga i potrošnju goriva.

Dok dnevna svetla u obliku slova T privlače pažnju u saobraćaju, a moćna LED prednja svetla obezbeđuju bolju vidljivost noću, pri čemu originalan dizajn zadnjih svetala tipa matriks stvara 3D efekat. Kao i da dodatni vizuelni sjaj FX-u daje njegov „plutajući krov“, koji efekat je dobijen iz crne završne obrade B i C stubova i zatamnjenih zadnjih prozora.

Ne bih imao tome bilo šta da dodam. Osim što bih zamerio možda osetljiv položaj glavnih prednjih svetlosnih grupa, čime su one potencijalno pod većim rizikom oštećenja. Nikada nisam za to da svetlosne grupe budu vrlo blizu „prve linije odbrane“ bilo kog dela karoserije, ali, to se odavno sreće kod mnogih.

A ono što mi se svakako dopada, jeste način kako su izvedena vrata u donjem delu, koji u celosti pokriva sajtne. Kao posledica toga, koliko god da se isprlja karoserija, kada otvorite vrata vozila, sajtne su uvek čiste, pa pri izlasku iz vozila nećete prljati donji deo nogavica pantalona pri njihovom dodiru sa sajtnom i pragom. Pametno rešenje.

Naravno, sve oko dizajna je krajnje individualno i svako ima pravo na svoj doživljaj.

Enterijer, u najširem smislu

Putnička kabina je u potpunosti usklađena sa aktuelnim trenutkom automobilske industrije posmatrane u celini.

Ono što verovatno prvo uočavate u enterijeru jesu prednja sedišta sa integrisanim naslonima za glavu, zbog oblika i dizajna deluju „sportski“. Presvučena su veštačkom kožom, što odavno nije strano ni premijum segmentu. Materijal mi deluje veoma prijatan na dodir. A pošto znamo da nisu svi ljubitelji takve varijante, pomenimo da je u u osnovnom paketu opreme kombinacija veštačke kože na bokovima i platna po sredini.

Mene su inače oduševila najviše zbog udobnosti, koju je pohvalila i moja supruga. Pomena vredno je da su grejana i hladjena, kao i da imaju elektropodešavanje.

No, moram da kažem da prednja sedišta ni u ovoj najvišoj varijanti opreme nemaju lumbalne podrške, ali, kao da je baš zato naslon leđa u tom delu nekako blago „izbačen“, tako da osetno pruža dobru podršku za lumbalni deo. Deluje mi da je ovo udobnije nego kod nekih sedišta kod kojih su lumbalne podrške samo opcija, a da vozilo nije i njima opciono opremljeno.

Takodje, treba pomenuti i da nagib sedalnog dela ne može da se podešava čak ni na vozačkom sedištu, a da na suvozačkom ne može da se podešava ni visina, kao i da se grejanje i hladjenje odnosi samo na sedalni deo prednjih sedišta. Tokom testa je bilo i velikih vrućina, pa sam prijatnije termo uslove potražio u hladjenju sedišta i malo je neobičan osećaj da su vam zadnjica i butine hladni, a ledja i dalje „vrela“.

Mislim da se u testiranu verziju (sa krovnim otvorom) napred mogu veoma lepo smestiti osobe normalnih telesnih proporicija visine do oko 190-195 cm, dok bi onima višim od toga bolje odgovarao FX u verziji opreme bez otvora na krovu.

Meni je sa 192-193 cm bilo baš knap po pitanju dostupne visine, osim ako bih naslon ledja malo „oborio“, a kako inače uobičajeno ne sedim dok vozim (osim ako treba da dugotrajno vozim autoputem). S druge strane, osobe koje su visinom ispod proseka će se sigurno obradovati zbog činjenice da se na B stubu može podešavati visina kopče automatskog pojasa, pa pojas neće da ih „davi“ po vratu.

Pozadi će lepo sesti osobe do oko 190 cm, gde ni prostora za kolena meni ne nedostaje, za šta je verovatno najviše zaslužna poprečna orijentacija motora u motornom prostoru. Veoma je pohvalno sa aspekta udobnosti „petog putnika“ da pozadi nema izraženog centralnog tunela. Zadnja klupa nije klizna, a sedalni deo, kao i sam naslon za ledja, podeljeni su na uobičajen način (60 : 40%).

Dakako, pozadi postoji središnji naslon za ruke, vrlo prijatan. Onaj izmedju prednjih sedišta je takodje dobar, mada je činjenica da nije podesiv (po dužini i/ili visini), a pohvalno je da je ispod njega dosta velika ostava za sitnice, koja je i hladjena. Lako unutra može da se položeno odloži i nekoliko flaša zapremine do jedan litar, a kakve flaše staju i u ostavu ispred suvozača (koja nije hladjena), kao i ostave u vratima. Ali i na središnju konzolu. Ili na zadnji središnji oslonac za ruke.

A imate i otvorenu ostavu napred, u donjem delu središnje konzole (tu su i USB priključci, kao i onaj klasičan „za upaljač“). Mesta za odlaganje gde i koliko hoćete. Sa gornje strane te konzole je i dvostruka ostava za mobilne telefone, a leve strana je istovremeno indukcioni punjač.

Posmatrano iz perspektive vozača, ispred njega najviše dominiraju dva ekrana, oba po 10,25 inča. Jedan je virtuelna instrument tabla, a drugi je ekran informaciono zabavnog sistema – bez navigacije, ali sa funkcijama Apple Carplay i Android Auto, a „povezivanje“ se ostvaruje bez kabla. Što se tiče ekrana informaciono-zabavnog sistema, on funkcioniše dobro, ima dobar i brz odziv. Sami grafički prikazi su stvar ukusa, a meni su korektni.

Pošto sistem nema navigaciju, pokušao sam da na ga povežem s mojim telefonom i u tome odmah uspeo, bez i najmanje problema.

Ono što sam takodje isprobao su i glasovne komande. Sticajem prilika. Naime, pri preuzimanju vozila, primetih da je deaktiviran sistem Start&Stop. Hteo sam da i njega isprobam, a nikako nisam uspeo da sam pronadjem gde se aktivira. Što mi je bilo neverovatno. Pa sam već posle prve vožnje konsultovao upustvo za upotrebu (str. 167), gde je data i fotografija sa prikazom „stranice“ ekrana informaciono-zabavnog sistema na kojoj bi trebalo da se nalazi veći broj ikonica, pa i ikonica za (de)aktiviranje ovog sistema.

No, ta fotografija je bila toliko sitna, da nisam mogao da razaznam bilo šta na njoj, pa sam zatražio i pomoć supruge, ali ni ona nije uspela. Suviše sitno. Ali, dosetih se – fotografisao sam tu celu stranicu upustva, pa posle uvećao sliku i jasno uočio sve ikonice. No, kada sam otišao do kola i počeo na centralnom ekranu „da prelistavam“ po raznim „stranicama“ operativnog sistema, nisam nigde mogao da pronadjem tu „stranicu“ i „moju ikonicu“.

I stekao sam utisak da i ostale funkcije sa „fotografisane stranice“ na konkretnom vozilu imaju drugačije rešen način aktiviranja i/ili podešavanja. I tada progovorih: „Hello Chery! Please turn-on the Start&Stop system“. I Start&Stop sistem je ponovo bio u funkciji. Ne mogu da opišem koliko sam se tada sam sebi smejao. Tokom testa sam inače još u par navrata isprobavao glasovne komande. I funkcionišu.

U vezi ekrana sa funkcijom instrument table, skoro sve je tu veoma dobro čitljivo i u osnovi dovoljno informativno, pri čemu se brzina kretanja i obrtaji radilice motora prikazuju samo ciframa. Kažem „skoro sve“, jer su cifre koje pokazuju tačno vreme i spoljnu temperaturu jako sitne.

Na sredini tog ekrana je moguće izabrati prikaz podataka bord računara, nekih sistema aktivne bezbednosti ili nešto drugo. Bord računar inače prikazuje distancu, ostvarenu prosečnu potrošnju i prosečnu brzinu, a ima dva zapisa. Zapis A se automatski sam resetuje na početku svake nove vožnje, a zapis B samo kada vozač to želi. Pokazuje i trenutnu potrošnju i procenjeni domet. Inače, kod FX-a se „upalila rezerva“ kada je preostali domet spao na oko 130 km – vrlo konzervativan pristup.

Klima uredjajem se takodje rukuje preko centralnog ekrana informacionog sistema, ali i ispod središnjih ventilacionih otvora postoje i posebne taktilne komande za deo tih funkcija, recimo, za podešavanje zadate temperature, paljenje ili gašenje sistema ili recirkulacije vazduha i drugo.

Volan mi se dopada, oblikom (zasečen je odozdo) i nivoom mekoće, uz napomenu da volan nema opciju grejanja. Posmatrano iz perspektive dizajna, multifunkcionalne komande na volanu su lepo uradjene.

S desne strane su komande za rukovanje telefonom i audio sistemom, a sa leve strane volana su pretežnim delom komande limitera brzine, adaptivnog tempomata, podešavanja distance praćenja, kao i još nekih sistema asistencije. Sama (de)aktivacija preostalih sistema asistencije i/ili podešavanje svih onih sistema asistencije koji su na bilo koji način “podesivi”, vrši se preko centralnog ekrana.

Sa aspekta ergonomije, praktičnosti i aktivne bezbednosti, može da se kaže da je veoma pohvalno što se recimo podešavanje distance praćenja vrši prostim pritiskom na dva tastera na volanu (što može da se radi i „na slepo“), a ne taktilnim komandama preko centralnog ekrana (kao kod nekih drugih savremenih automobila).

Ali, činjenica je i da se u toj levoj grupi tastera na volanu tri od ukupno devet tastera odnose na upravljanje bord računarom, vrstom prikaza na delu ekrana izmedju brzinomera i obrtomera, pa i na podešavanje datuma, vremena, resetovanje servisnog intervala i još neke “sitnice” (koje se veoma retko koriste).

Dok se preostalih šest tastera sa leve strane odnosi na gore pomenute komande sistema asistencije. I mislim da bi bila „manja gužva“ sa tim tasterima (i bolja ergonomija) da su odatle potpuno izmeštene sve komande koje nemaju veze sa sistemima asistencije i koje se očito znatno redje koriste. Na primer, koliko često podešavate datum, vreme, resetujete servisni interval ili bord računar.

Inače, postoji i par sitnijih tastera na centralnom grebenu, recimo, za izbor programa vožnje, aktivaciju prikaza kamera u vožnji manjim brzinama, za grejače sedišta, a tu je i klasičan točkić za podešavanje jačine zvuka audio sistema. Kao i dva dosta krupna tastera – parkirne kočnice i funkcije “Brake Hold”. Pohvalno je što posle početka svake nove vožnje funkcije “Brake Hold” ne mora da se iznova aktivira.

Što se tiče ručice automatskog menjača, prijatna je, jednostavna za rukovanje i tu apsolutno nemam ni najmanjih praktičnih zamerki. Sve to lepo radi, u automatskom ili manuelnom modu rada automatskog menjača, stim da kod FX-a nema polugica za promene stepeni prenosa iza volana. Pa kada i menjač „prebacite“ u manuelni mod promene stepeni prenosa, stepene menjate povlačenjem ručice ka unazad (za jedan stepen prenosa na niže) ili guranjem ka unapred (za stepen prenosa na više).

U vezi ambijentalnog osvetljenja, rekao bih da je čak i veoma diskretno izvedeno. Sa ukusom.

Generalno, po pitanju materijala enterijera, uglavnom sve je dosta mekano, pa taman da pipnete plastiku celom širinom iznad prednje armature, skoro do samog vetrobrana (možda tek na udaljenosti od 3-4 cm od vetrobrana počinje tvrda plastika). Ali, na oplatama vrata je uglavnom tvrda plastika, a takav je i dobar deo plastike na centralnom grebenu, osim, naravno, onih delova koji su oslonac za lakat i ruku.

Takodje, mislim da sa punim pravom može da se kaže da je dosta dobra završna obrada u celom enterijeru. Naravno, opštem veoma prijatnom osećaju u kabini dosta doprinosi i elektropokretni krovni otvor. Roletna se pomera ručno, ali krajnje jednostavno i brzo.

Prtljažnik

Zapremina prtljažnika je 378 litara po standardu VDA. Pri čemu FX standardno ima i rezervni točak (smanjenih dimenzija), za razliku od nekih drugih krosover modela. Mislim da ta zapremina nije malo, upravo u svetlu pomenutog rezervnog točka. Da nije njega i stiropora iznad njega, deklaracija bi verovatno bila veća za bar 50-60 litara. Uostalom, istih 378 litara se kao deklaracija sreće i kod modela Geely Atlas Pro, koji je nešto duži (4.544 mm).

Poklopac prtljažnika je elektropokretan i ako bih baš cepidlačio, možda bi proces otvaranja i zatvaranja tih vrata mogao kraće da traje. Ili sam se ja odavno suviše „razmazio“ po mnogim pitanjima.

Oprema

Oprema vozila je izuzetno bogata, a bitan deo opreme sam već pomenuo u gornjem tekstu. Koga eventualno interesuju svi detalji opreme, ima kompletan spisak na sajtu uvoznika na ovom linku.

Deluje mi da je izuzetno bogata i aktivna bezbednosna oprema i mislim da se ovo ne vidja često ni na daleko skupljim vozilima ove klase. Da li ta oprema nekome znači ili ne, “stvar je ukusa”. U vezi sa time sam ipak dužan neka zapažanja.

Čim sam seo za volan, primetio sam da me kroz volan “gleda kamera”, koja se nalazi na stubu volana. Vozilo, naime, ima sistem za detekciju umora ili opasne vožnje, koji Chery komercijalno zove “Driving Monitor System”. Zavisno koliko sam tokom vožnje bio skoncentrisan na samu vožnju (ili možda gledao negde okolo, pričao telefonom ili vršio podešavanja na centralnom ekranu) i zavisno “kako sam gledao” (koliko sam kada bio umoran ili se samo pravio da sam umoran, tako što bih namerno malo “pritvorio oči”), taj sistem mi je tokom testa u dosta navrata slao razna upozorenja.

Bilo je tu svega i svačega od poruka, koje su bile praćene i zvučnim upozorenjem. Od toga da sam samo “rasejan” („distracted“), “mnogo rasejan” („very distracted“), pa do toga da sam “umoran” ili “veoma umoran”. I slično. A ako bih rukom “pokrio kameru” (da mi ne vidi oči), dobijao sam ubrzo upozorenje da je “kamera blokirana”.

Ne znam šta bih vam rekao za ovaj sistem, da li je dobar ili loš. Kao što ne znam da li se snimljeni zapisi već sada beleže i pohranjuju u testnom vozilu, jer svi znamo da će uskoro svako vozilo koje se kao novo prodaje u EU biti obavezno opremljeno i “crnom kutijom”, koja će, izmedju ostalih snimljenih podataka, svakodobno imati zadržan i zapis kamere za poslednjih pet sekundi pre udara vozila u neku prepreku.

Lično, ja bih sugerisao autorima softvera da u slučaju “pritvaranja očiju” vozača sistem ranije reaguje, jer mi se čini da pre prvog zvučnog upozorenja sistem toleriše da su oči već zatvorene oko tri sekunda (što sam utvrdio uz pomoć suvozača koji je držao volan i upravljao dok sam ja “spavao” par sekundi). A što mislim da je sasvim dovoljno za nezgodu, ukoliko ostali sistemi asistencije ne odrade svoj posao kako je zamišljeno. Što nas sve dovodi i do ostalih sistema asistencije.

Naime, već u početnoj fazi testa mi se učinilo da nakon aktivacije radarskog tempomata (koji funkcioniše dobro, pa i urbanim uslovima, jer ima i Stop&Go funkciju), da vozilo kao da ne vrši samostalno aktivno centriranje u sredinu saobraćajne trake. To mi je bilo čudno, jer se na spisku opreme FX-a nalazi i “ICA”, odnosno “Integrated Cruise Assist“ (sistem za održavanje vozila u sredini vozne trake pri brzini preko 60km/h). I nisam nikako mogao da nadjem komandu gde se to aktivira, pri čemu to po mom mišljenju mora biti lako dostupno. I intuitivno. A tako je i kod modela Tiggo 8 – „na jedan dodir“.

Pa kako kod FX-a nigde nisam pronašao taster ili taktilnu komandu za to, onda sam sam gledao u meniju za „podeševanja vozila“, a gde utvrdih da je (namerno) deaktivirano više sistema asistencije („Emergency Lane Keeping“, „Lane Departure Prevention“, „Lane Departure Warning“, „Intelligent Accident Avoidance“ …). I sve sam to aktivirao dok sam vozio auto putem, nadajući se (malo detinjasto) da ću time istovremeno „dobiti“ kao aktivan i sistem za aktivno centriranje vozila. No, nisam ga „dobio“. Ali, ne samo to.

Posle toga povremeno sam čak i pri vožnji auto putem (trudeći se da vozim sredinom svoje saobraćajne trake), iznenadno dobijao vrlo jako „otimanje volana iz ruku“, a da nisam uopšte uspevao da razumem koji tačno uslov saobraćaja dovodio do toga da sistem kratkotrajno pokušava da izvrši jake korekcije volana udesno (što je kod mene instiktivno odmah izazivalo kontra reakciju, da ja „vučem u levo“). Kao da je sistem želeo da vozilo „pobegne“ udesno od središnje razdelne linije, pri čemu se ja toj liniji nisam ni bio približio.

Što je za mene, veoma blago rečeno, zaista bilo „malo uznemirujuće“ pri brzinama koje su uobičajene na auto putu. Nakon što se to desilo 2-3 puta, u nastavku sam najpre pokušao da „rešim problem“ tako što sam maksimalno smanjio osetljivost sistema („Line Departure Sensitivity“ sam podesio na „Low Sensitivity“).

A kako ni time nisam sprečio da i dalje povremeno dolazi do „otimanja volana“ u desno, onda sam uključivao i isključivao samo po jedan od tih sistema i zaključio da do „otimanja“ najverovatnije dovodi sistem „Emergency Lane Keeping“. Najverovatnije. Zašto – ne znam. Taj dan taj sistem više nisam aktivirao, a kada sam sledećeg dana u vožnji magistralnim putem sistem namerno opet aktivirao, opet se povremeno ponavljala slična situacija, pa sam ga tada definitivno „ugasio“.

Inače, sve te „Line Sisteme“ sam „pogasio“ i neposredno pre vraćanja vozila sa testa i tako sve vratio u stanje podešenosti u kome sam vozilo i preuzeo. Doduše, Start&Stop je ostao aktivan, jer sam zaboravio „da kažem“ automobilu da ga sam ugasi. A do okončanja testa nisam uspeo da nadjem gde se aktivira na početku pomenuti “Integrated Cruise Assist“, koji jeste na spisku opreme. Što me zaista činilo malo tužnim, jer je kod Tiggo 8 aktiviranje te iste funkcije bilo krajnje banalno i intuitivno (taktilna komanda se nalazi na vrhu panela za taktilno upravljanje klima uredjajem).

Svakako, u pogledu sistema asistencija, velike pohvale zaslužuje sistem kamera sa prikazom okruženja oko vozila. Odlična rezolucija, vrlo dobar i realan prikaz i baš ogromna pomoć vozaču pri bilo kom manevru sa automobilom. Pri čemu se u gradskoj vožnji pri manjim brzinama prikaz kamera automatski aktivira i čim se uključi migavac, recimo, radi skretanja. Takodje, vidljivost na unutrašnjem retrovizoru je relativno dobra, jer je on blago konveksan.

Utisci u vožnji

Čisto subjektivno posmatrano, FX sa ovim motorom zaista ide odlično i meni je uglavnom bilo pravo uživanje voziti ga. Motor deluje dovoljno potentno prilikom vožnje, što govore i same deklaracije sa ubrzanjem od 7,8 sekundi, koje su odlične za današnje vreme i ovu klasu, jer se od vozila ove klase najmanje toliko i očekuje.

Osećaj je da motor baš rado prihvata gas, pa i u relativno nižim obrtajima, a za šta je verovatno zaslužno to što već na oko 1.500 o/min motor razvija oko 250 Nm, dok maksimalni obrtni moment od 273 Nm ostvaruje na 2.000 o/min i na tom nivou ga „drži“ do 4.000 o/min.

Naravno, za osećaj u vožnji je dosta bitan i algoritam rada automatskog menjača. A on je načelno dosta dobar. Ali zavisi i od toga u kojoj postavci se trenutno nalazi vozilo (Eco, Normal ili Sport), jer od toga zavisi i način „primanja gasa“, kao i broj obrtaja motora pri istoj brzini kretanja (a u Sport postavci ti obrtaji su viši za oko 300-400 o/min nego u preostala dva režima). U Eco postavci motor deluje malo „eutanizirano“, posebno pri kretanju, kada je sam čin kretanja nekako i „odložen“ ako ste „nedovoljno duboko“ pritisnuli papučicu gasa, a što uz takav isti stisak paučice uopšte neće biti slučaj u ostalim postavkama vozila ako neku od njih izaberete.

Ali, za uslove gradske vožnje ili za magistralno krstarenje, režim Eco je dobar, osim ako su u pitanju neki jači usponi ili ako želite brži polazak iz stanja mirovanja. Tada će osećaj za vozača biti mnogo bolji barem u postavci Normal, jer imate jasan utisak da tada motor ima više snage.

Sasvim očekivano, ako je vozilo u programu Sport, po pitanju rekacije na pritiskanje papučice gasa, motor i vozilo deluju mnogo nervoznije. I zaista daju neki sportski ugodjaj, dajući vam tada i priliku za daleko ubedljivija medjuubrzanja. I daće vam bolje preduslove za vremenski vrlo brza preticanja na magistralnim putevima, što uz razumnog vozača smatram načelnim doprinosom aktivnoj bezbednosti. Jer, ako je vozač suviše samouveren ili bahat, ništa neće doprineti rastu bezbednosti. Naprotiv.

Takodje, ako je vozilo u Sport(skom) režimu, a stepene prenosa menjate ručno, pri ubrzanju vozila menjač neće promeniti stepen prenosa u viši ni kada dodjete na granicu obrtaja na kojima motor razvija maksimalnu snagu. U suprotnom, ako ste u manuelnom režimu promene stepeni prenosa, a vozilo nije u postavci Sport, do automatske promene stepena prenosa na više će svakako doći kada motor dostigne do 6.000 o/min.

Istina je da menjač nekada (veoma retko) zna da se malo „zamisli“, na kratko. Recimo, prilazite ležećem policajcu, pustili ste paučicu gasa, maltene „u leru“ prelazite preko ležećeg policajca, odmah po prelasku dodajete gas i tu onda zna da se na kratko stvori neka „dramska pauza“, pre nego menjač ubaci u odgovarajući stepen prenosa. Ali, to se uglavnom dešava samo u programu Eco.

Kao što je moje iskustvo i da se te „dramske pauze“ pri naglom dodavanju gasa povremeno javljaju i kod menjača sa hidrodinamičkim konvertorom obrtnog momenta, a ne samo kod ovih sa dvostrukom spojnicom.

Već sam pri opisu enterijera pominjao da mi se dopada kako volan lepo leži u ruci, ali, to u samoj vožnji ne mogu reći i za „lakoću“ volana i njegovu „povratnu reakciju“, ali samo pri bržoj vožnji. Naime, volan je nekako „suviše lagan“ čak i ako se u „podešavanjima automobila“ za osetljivost volana ručno izabere postavka „Sport“ (a ne „Comfort“). Pri čemu, umesto da to ručno birate, možete izabrati i da se osetljivost volana automatski prilagodjava već izabranoj postavci celog vozila.

No, kako god, pri eventualnoj agresivnijoj vožnji krividavim putevima, volan nekako uvek ostaje „suviše lagan“, pa na osnovu „povratne reakcije“ volana nemate uvek baš blagovremeno jasnu predstavu kakva je trakcija prednjih točkova i da li ste možda preterali sa brzinom kretanja. Sve dok eventualno zbog neprilagodjene brzine kroz krivine dođe do podupravljanja i „produžite pravo“. Tada će vam najkasnije biti jasno da ste preterali. Samo što tada može biti prekasno.

Na doživljaj pri bržoj vožnji krivudavim putevima delom loše utiče i u tim uslovima primetno njihanje karoserije, pri čemu mi se čini da je to najviše izraženo za zadnji deo vozila.

Na same kočnice nemam ni najmanje zamerke. Vrlo lepo se doziraju i ulivaju poverenje.

Dakle, mada u smislu raspoložive snage motora, načina rada menjača i efikasnosti kočnica, FX zaista ima potencijala i za veoma dinamičnu vožnju, po krivudavim putevima će ipak značajno biti bolji ugodjaj ako se uzdržite od brže vožnje. Za takvu vožnju mogao bi biti i malo tvrdje trimovan, da se obezbedi nešto veća krutost vešanja i manje njihanja. Ali, pitanje je koliko tako nešto treba ovakvom vozilu.

FX je dosta udoban, ma kakve da su neravnine, ali, voleo bih da ima bolju akustičku udobnost pri nailasku na ležeće policajce. Moguće je da tada nešto veću buku pravi i sam tip pneumatika, mada mi u ostalim uslovima zvučna izolacija iz podvozja i spolja uopšte deluje u granicama proseka za tu klasu. Pri čemu je zvučna izolacija samog motora u odnosu na prostor za putnike sigurno iznad proseka i ono je baš za pohvalu.

I kada se sve to sabere, opšti utisak je meni veoma zadovoljavajući. Naravno, uz ovu snagu u vozilu ove klase, dimenzija i mase, neće biti ista vrsta doživljaja ako se krećete ravničarskim ili brdovitim putevima, ako ste potpuno puni ili ako ste poluprazni, ako vozite defanzivno ili agresivno. A ja sam bar 80% testnih kilometara FX-a proveo sam u automobilu.

Ako bih još nešto eventualno zamerio, ali, samo za urbane uslove, to je rad sistema Start&Stop, zbog izvesnog kašnjenja, a što i mislim da je razlog zašto je neko pre mene deaktivirao taj sistem. Prosto, da ne kvari opšti ugodjaj. Naime, čini mi se da je samo vreme koje je potrebno za restart motora nešto duže, a na to se nadovezuje i samo vreme potrebno za „reakciju menjača“.

Pri čemu je i to vreme „reakcije menjača“ u režimu Eco nešto duže ako ste nedovoljno pritisnuli gas, čak i ako niste koristili Start&Stop. Uz napomenu da je posle svakog novog početka vožnje vozilo uvek u postavci Eco, pa taman i da ste prethodnu vožnju završili u programu Sport ili Normal. A ako ste (dok ste čekali da dodje do restarta motora od strane sistema Start&Stop), u režimu Eco u tom nestrpljenju malo jače pritisnuli gas (jer vam je onaj iza možda već i nervozno svirnuo sirenom), može da se desi da pri samom kretanju vozilo malo „poskoči“.

Sa zadocnjenjem krene, ali, žustrije i uz „poskok“. Malo sam eksperimentisao i učinilo mi se da je za ugodan restart i prijatno kretanje najbolje rešenje najpre jednom veoma kratko dotaknuti papučicu gasa (za aktiviranje funkcije restarta motora), potom odmah otpustiti papučicu (za to vreme se motor već faktički i restartovao), a potom opet odmah pritisnuti i na željeni način dozirati papučicu gasa, zavisno od toga da li želite lagano ili brzo kretanje. I onda nema bilo kakvog „poskoka“ čak i ako ste želeli brže da startujete. Možda i grešim, ali, to je moj utisak.

Sve u svemu, utisci u vožnji modela FX sa ovim motorom su zaista odlični. Uz ove gore sitne zamerke, koje su na neki način i potpuno nebitne. A i stvar su samo mog subjektvnog doživljaja ovog vozila.

O potrošnji

Kako smo naveli na početku, na sajtu uvoznika deklarisana prosečna potrošnja iznosi 9,1 litara na 100 km.

Kada sam seo za volan testnog vozila, na bordu je stajao zapis da je na prethodnih oko 1.790 km ostvaren prosek potrošnje od 10,9 litara, uz prosek brzine od 33 km/h. Uz kakav način vožnje mogu samo da pretpostavim. Jer, u koja god testna kola da sam ušao, dugoročni zapis borda je po pitanju prosečne potrošnje uvek bio značajno iznad WLTP deklaracije.

Tokom testne vožnje prešao sam oko 480 km uz prosek potrošnje od 6,7 litara, vozeći meni uobičajenim testnim rutama i na meni uobičajeni način. Kao što bih vozio bilo koje drugo iole slično vozilo.

Kada bi se to „razbilo na detalje“, rekao bih da sam testnu vožnju započeo vožnjom po gradu, petkom po podne, bez aktiviranog sistema Start&Stop (tada još nisam znao kako da ga aktiviram), prosek brzine je bio 16,5 km/h, potrošnja 8,1 litara, na distanci od oko 12 km.

Pa sam uveče u društvu jednog prijatelja provozao FX i malo autoputem, ukupno smo prešli još oko 30 km, uz povremena jača ubrzanja i povremene brzine iznad dozvoljenih za autoput, a taj dan se završio sa ukupnom prosečnom potrošnjom od 8 litara.

Sledeći dan je bio u u mešanom (vangradskom) režimu, koji je podrazumevao autoput (brzine po ograničenju i malo iznad), magistralno relativno opušteno (povremeno iznad ograničenja), ali i jedno tridesetak km malo agresivnije brdske vožnje. Pa je posle oko ukupno 150 km prosek potrošnje bio 7,8 litara (ali je zbog dosta rada motora na leru pri fotografisanjima ukupan prosek brzine pao na samo 42 km/h). Na kraju sam malo „smanjio doživljaj“, pa se posle ukupno oko 250 km ukupan prosek potrošnje na kraju tog dana stabilizovao na oko 7,4 litara (a prosečna brzina porasla na 47 km/h).

Sledeći dan sam pretežno vozio bez agresije, ekonomično, magistralno povremeno iznad ograničenja, pa sam na dve distance od oko 65 km ostvario prosečne potrošnje od 5,8 i 5,9 litara, uz prosek brzine od oko 65 km/h.

Bilo je tu i još gradske vožnje u par navrata. Nije prelazilo 8 litara. Ali, bio je vikend i bez gužve, a i uz upotrebu sistema Start&Stop. Čak ni poslednji dan testa (ponedeljak), kada sam vraćao vozilo, tokom jutarnjeg špica potrošnja nije prebacila pomenutih 8 litara (uz smešan prosek brzine od samo 12,3 km/h), ali je istina i da je po gradu vozim defanzivno, jer ne vidim bilo kakav smisao agresije u tim uslovima. Nigde se na kraju ne stigne ni minut brže, jer su semafori i čekanja na raskrsnicama veoma česti.

Tek, posle tih oko 480 km prosečna potrošnja je bila 6,7 litara, a prosečna brzina 47,7 km/h.

Ne mogu pouzdano da vam kažem koliko troši pri 130 km/h, jer je tokom vožnje autoputem bio vetar. I imao sam različita očitavanja pri istim ili sličnim brzinama, što se vidi i sa fotografija.

Sve u svemu, potrošnja je bila u granicama mojih očekivanja. Jer, očekivao sam da će ostvariti nižu prosečnu potrošnju nego kada je bio na testu od Tiggo 8 (on je imao prosek potrošnje 7,2). Pri čemu deklaracije sa sajta uvoznika i Agencije za bezbednost saobraćaja kažu da FX navodno troši u proseku jedan litar više od Tiggo 8.

O cenama

Testirani Chery FX zavisno od paketa oprema u Srbiji trenutno ima akcijske cene od 25.990 / 27.990 / 28.390 evra. Mi smo testirali najskuplju verziju (Noble Color). Lično, kada bih birao, izabrao bih običnu (Noble) verziju. Bez ovih crvenih detalja po karoseriji.

Da li je to puno ili malo za ono što nudi, svako je slobodan sam da ceni kako želi.

Opšta garancija na vozilo iznosi 7 godina ili 150 hiljada kilometara, zavisno koji uslov se pre ispuni. Naravno, kao i kod svake garancije, veoma bitni su svi njeni ostali uslovi, koji se uobičajeno navode u servisnoj knjižici vozila (koja se nije nalazila u testnom primerku). Dakle, ne možete da očekujete, primera radi, da je garancija na akumulator takodje 7 godina ili 150 hiljada kilometara. Kao i na neke druge pozicije. Uvek postoje neki izuzeci i ograničenja, ma koji brend da je u pitanju.

Ukoliko sam dobro čuo u auto-salonu odgovor prodavca na pitanje jednog potencijalnog kupca (dok sam čekao na preuzimanje testnog vozila), servisni interval iznosi 15.000 km. Ali, dok sam u kasnijoj vožnji malo „istraživao“ mogućnosti raznih prikaza virtuelnih instrumenata, učinilo mi se da servisni interval možda iznosi 10.000 km. Bar je to bio zbir onog što je vozilo već prešlo (1.944 km) i preostalih kilometara do sledećeg servisa (8.056 km).

Inače, prema onom što je dostupno na web sajtu EURO NCAP-a, FX je 2022. godine ocenjen sa maksimalnih pet zvezdica, što je zaista odličan rezultat. Posebno ako imate u vidu koji su sve modeli te iste godine osvojili po zvezdicu manje (VW Touran, Peugeot 308 i 408, DS 9, Honda HR-V, BMW i4 i Serija 2 Coupe, Kia Niro).

Moj lični utisak

Kao celina, ovaj automobil mi se jako dopao, po više parametara. Dobar motor, menjač, ponuda prostora, materijali i završna obrada, udobnost, oprema, pretežno veoma dobar ugodjaj u vožnji. A to je valjda najbitnije. I sve to uz razumnu potrošnju.

Nije mi se dopalo ono oko funkcionisanja nekih sistema asistencije, sistema Start&Stop, „lakoće volana“ ili načina kako se vozilo ponaša pri bržoj vožnji po krivinama. Nekome će minus za ovaj model biti što je kod nas ponudjen samo u varijanti pogona na prednje točkove.

Lični zaključci svakog čoveka su apsolutno legitimni.

Sve u svemu, za mene mnogo više je dobrih osobina i ko traži kupeoliki krosover ove klase za što manje pare, ne bi bilo loše da pogleda i proba i ovo vozilo.

Moram da priznam da sam ja imao neke predrasude pre nego sam prethodno imao prilike da isprobam Tiggo 8, a što je inače bio moj prvi lični susret sa kineskim automobilima. Tako da verujem da bi i neko ko proba FX mogao prijatno da se iznenadi, kao što što sam se i ja na isti način prethodno iznenadio sa Tiggoom 8. A pošto sam predrasude već bio otklonio, za FX sam i očekivao da će biti dobar u klasi kojoj pripada. I takav je i bio, po onim najbitnijim aspektima, koji i čine suštinu svakog vozila.

Aleksandar Dragović

(2006)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

43 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Još jedan u nizu kvalitetnih testova, hvala Aci na odvojenom vremenu i trudu. Spoljašnji dizajn mi se baš i ne sviđa, ona povelika maska napred….mi je prevelika. Istog smo mišljenja i za svetlosne grupe. Inače dobar auto. Nađoh potrošnju na spritmonitoru 7,83L, za identičan motor ali u Tiggo-u. https://www.spritmonitor.de/en/detail/1532571.html Tvoja potrošnja je odlična, verovatno zahvaljujući stilu vožnje. Jer meni za ovu snagu i obrtni moment, se čini da je i 8 L malo. Generalno, kada su japanci dolazili u evropu nudili su dobre automobile, kvalitetne, koji se i danas voze…slično je bilo i sa koreancima, tako da cenim da će… Pročitaj više »

MRN

Ja nemam ni najmanje dileme da za sva tri Chery termička modela (svi sa istim 1,6T motorom i istim DCT menjačem) „nešto gadno nije u redu“ sa WLTP deklaracijama. Pogrešne su, a na štetu proizvodjača. „Nema magije“ da za ovo vozilo deklaracija glasi 9,1 litru i 207 gr CO2. Ako proguglaš „WLTP figures“ za Omoda 5 i 1,6 T (što je baš ovaj model), Google ti izbaci i ovo: „As an alternative to the electric variant, the Omoda 5 will be powered by a 1.6-litre turbocharged four-cylinder engine producing 187bhp and 203lb ft, mated to a seven-speed automatic gearbox. It’s… Pročitaj više »

Zoca

Kao da je mereno razdesenim kantarom za pijacu:Kad se dete u selu rodi na njemu meri 9 kila.😃

MRN

Na sajtu srpske Agencije za bezbednost saobraćaja je za niz modela vozila (raznih brendova) naveden pogrešan podatak o WLTP emisijama i WLTP potrošnjama. Recimo, ono što tamo piše i za Hondine modele, SVE je pogrešno. SVE. Ono je smehotresno šta tamo piše. A moje iskreno mišljenje je da je tako i za Chery.
Kako je došlo do upisa takvih podataka, pojma nemam. Ali, upisani su.
Uvoznici su ti koji imaju interes da se te eventualne greške isprave. Jer, na kupce takvi podaci mogu veoma destimulativno da deluju.

Djordje Pesic

Mene je prvo destimulisao podatak od 9.1l/100km. Prvo sto bih rekao je, koliko li trosi stvarno, ako je deklarisan na 9.1.

MRN

Da, takva deklaracija deluje zastrašujuće. I oterala bi i najhrabrije. Prvo sam mislio da su za FX omaškom WLTP deklaraciju za gradsku potrošnju „prijavili“ kao WLTP deklaraciju za mešovit režim. Ali me onda buni zašto im WLTP mešovote deklaracije za Tiggo 8 / Tiggo 7 / FX glase : 8,1 / 8,6 / 9,1. Osim ako su u WLTP prikazu istovremeno permotovali i redosled modela, ali i gradsku prijavili za mešovitu, što bi značilo da da tri modela (od najvećeg do najmanjeg ) u gradu imaju deklaracije 9,1 / 8,6 / 8,1. A da FX mešovito ima onih 31.4mpg, odnosno,… Pročitaj više »

Rikošet

Možda je dosadno ponavljati, ali se svaki put jednostavno mora navesti da su ovih testovi na AR tako detaljni, na najbitnije stvari fokusirani i veoma informativni za kupca… Svaki autor donese tekstu nešto svoje, ali svi stavljaju informaciju u prvi plan. Bravo opet zbog toga… Što se tiče FX-a. Bočna preglednost mu je veoma loša (očekivano – kupeovski krov i mala stakla iza zadnjih vrata su glavni krivac), posebno kad se na željeni put uključujete pod oštrijim uglom. Tada nema šanse da vozač ima pregled okoline i svako uključenje je rizik… Prostor za „odlaganje“ telefona isred mjenjača je meni lično… Pročitaj više »

MRN

Ima podatak o spoljnoj temperaturi (gore levo je na instrument tabli, dok je vreme gore desno). „radio stanice nemaju tekstualnu identifikaciju“ – ima jedna fotografija multimedije, dok je uključen radio orijemnik, na kojoj grafički piše „PLAY“, ima logo. To je radio stanica „Play“. Što se tiče prtljažnika, nije 360, već 387 litara, ali uz standardan rezervni točak. Dakle, u 387 litara ne ulazi zapremina prostora za smeštaj rezervnog točka ( ulazila bi da je on samo opcija). Za moj ukus, Formentor je pozadi neverovatno teskoban automobil (po pitanju prostora za trup i glavu). Preterano kupeolik. Da ne kažem „spljeskan“. Ostalo… Pročitaj više »

Rikošet

Ovo za temperaturu je vjerovao ili ne u domenu softverskog podešavanja koje diler, serviser može, a ne mora da odradi. Vozilo koje sam vozio nažalost nije imalo taj podatak. Isti slučaj je sa FM identifikacijom, možeš je imati ako se softverski aktivira, jer je sistem serijski podešen bez toga. Barem je meni tako objašnjeno…

BB

Gdje si pitao?

Prodavci vozila su inače poznati kao vrli naučnici 😜

Rikošet

Ne treba potcjenjivati nikoga, srećom ima još pozitivnih primjera.

MRN

Evo je jedna fotografija koja je išla uz test za Tiggo 8 i kao što sa slike možeš videti i on je imao FM identifikaciju naziva radio stanica.

comment image

Rikošet

Da, ali samo na DAB, a ni on nema na FM ili AM 🙂 dok ostali nemaju na DAM…

Opet se vraćam sve je softverski podesivo, ali na nekim modelima nije urađeno, kako i zašto pitanje je za nekog drugog…

Da li se datum i temperatura nalaze na istoj poziciji pa možeš da ih mijenjaš ili je neki drugi princip u pitanju, jer kod Tigga 8 ne vidjeh temperaturu na tvojim fotografijama pa me zanima taj detalj?

MRN

Kod Tiggo 8 na instrument tabli ti piše spoljna temperatura (dole levo), vreme (gore desno) i datum (gore levo), a kod FX je spoljna temperatura (gore levo), kao i vreme (gore desno). On nema datuma. A ne verujem da su ti detalji podesivi. Generalno, operativni sistem na FX-u mi deluje jednostavniji za korišćenje, pri čemu ima dosta razlika u odnosu na Tiggo 8, koji je ipak stariji model. Znam recimo da sam sa Tiggo 8 „mečku rodio“ da bih resetovao bord (a na tom vozilu od dana rodjena vozila pre više od 8.000 km to nije bilo resetovano), dok sam… Pročitaj više »

Rikošet

Hvala na pojašnjenju.

Da Tiggo 8 je prošli mjesec dobio „novu“ verziju koja u enterijeru ima neke detalje od generacijski novijeg FX-a poput tunela mjenjača s ovim postoljima za telefone koja mi se ne dopadaju. I novi uglasti ekrani su mu užasni, ali…

https://www.youtube.com/watch?v=sDMzfbmVwO8

MRN

Ne dopada mi se ovaj novi/redizajnirani Tiggo 8, u smislu izvršenih izmena u enterijeru (a ni onih novih spoljnih „aerodinamičkih kvaka“, koje mnogi već koriste).
Što se tiče novih ekrana, ne, ne dopadaju mi se, kao što su mi „gadni“ i oni na FL Golfu. pa i njegov „novi centralni ekran od 12,9 inča sa integrisanim ChatGPT-om.“
No, dobra stvar je ona promena položaja i oblika selektora automatskog menjača. Sada je na stubu volana, sa zakretanjem. Baš je to lako za korišćenje. Čista „pesma“.

Rikošet

Generalno bih volio da nam kao u Rusiji ponude još Tiggo 4.

Njega u Evropi imaš u Italiji gdje ga Dr. Automobiles nudi kao njihov Dr. 5 model, mada mi je Cheryijeva vanjska stilizacija ljepša.

https://drautomobiles.com/modelli/

Taj Dr 5 ima hibridni pogon kojeg oni čak uparuju s plinom i na sve to daju 5 godina garancije ili 150.000 km.

Pitam se koliku bi taj automobil cijenu mogao da ima kod nas i pitam se baš zašto ga ne nude kad je formatno da kažem najprihvatljiviji automobil za „balkansku“ sirotinju…

BB

Dobar ovaj dt. A i nije skup u osnovnoj izvedbi. Sviđa mi se i unutra

Jedino što, koliko vidim, ovdje se radi o „termo hibridu“ tj. Benzin i TNG, ne vidim struju unutra…

MRN

To oko „garancije“ (kako se ona marketinški komunicira) uvek treba biti maksimalno oprezan, jer uvek imaš „milion“ ograničenja i isključenja.
Nedavno videh da jedan vasnik modela Geely Atlas Pro (sa opštom garancijom od 7 godina ili 150 hiljada km), napisa da jedno od ograničenja garancije za to vozilo kaže da garancija na kvačilo iznosi samo godinu dana. Kao i za akumulator. A da je za multimediju dve godine. I tako redom.
Naravno, nije to tako samo kod njega.
Svaki model i svaki brend ima svoj neki „jadac“ oko garancije.

BB

Na ovom novim mi se ne dopada „traktorska korpa za krmke“ instalirana umjesto prednje maske. Ekrani, ne znam, svakako su četvrtasti…

Ali ki se dopada ono drvo na ccenrslnoj konzoli, daleko bolje od onog strujnog BMW-a koji tu ima dasku za sjeći pršutu, a i daleko bolje od klavir laka…

No, možda je ovo varijanta za kinesko tržište 🤔

Izmenjeno 1 mesec pre od strane BB
MRN

Meni se ni najmanje ne dopadaju one „aerodinamičke spolje kvake“.
Nije to praktično, ni ergonomski i sa time možeš samo da imaš probleme kad-tad.
To na SUV/krosover vozilu ima energetskog smisla koliko i da pokušavaš sniziti potrošnju goriva gradskog vozila tako što mu poboljšavaš aerodinamiku stavljanjem kamera umesto spoljnih retrovizora … Čemu ???

BB

Davno je to objašnjeno kroz naše poslovice:
– Vidjela žaba gdje se konji potkivaju, pa i ona digla nogu
😉
Poslovica stara bar nekoliko stotina godina, dkkle nije to od juče, to je „dio razvoja“, bolje rečeno „krive rszvoja“ to jest njenog opadajućeg dijela…

Mustang

deluje kvalitetno i atraktivno,
obzirom da je motor firme koja radi za veliki john deer znači da je dobar,
šteta samo za one germanofile koji vole duboko uvući ruku u džep, jer verujem da bi dali tri puta više novca od ovog kineza za neki porše ili audi,
realno puno bolje izgleda od makana

popovicvl

Ne mogu da razumem kako rade Kinezi okvir prozora. To mi je jako odbojno, a ne mogu da ne vidim taj detalj. Metalni okvir je navaren nakaradno, kao da je ručno rađen. Kod svih kineskih proizvođača. Da li tu treba neka posebna tehnologija, a Kinezi nisu to savladali. Bar da se stavi plastični okvir i prekrije ta budževina, ovako je na „golo“. Lično ne volim digitalizaciju, a kod „kineza“ je preterana, loše dizajnirana, namerno zakomplikovana, odbojna, ma užas. Generalno ne sumnjam u kvalitet kineskih auta, ali fali im „šlifa“. Auti su prešareni, sve je prenaglašeno, gađaju se slovima, amblemima, šljašti… Pročitaj više »

MRN

Ni je ne volim prenaglašene stilske elemente, mada je sve to potpuno individualno. I napisao sam da mi se na testiranom ne dopadaju ove spoljne crvene aplikacije. Na sličan način, na aktuelnoj/odlazećoj Mazdi CX-5, posle poslednjeg fejslifta, postoje posebno paketi opreme ( mislim i „Newground“) koji u enterijeru imaju brojne veoma drečave fluoroscentno žute/zelene aplikacije (po obodu sedišta, otvorima ventilacije … ). Meni je to katastrofalno ružno. Jednako kao i „svetleća maska“ kod aktuelnih modela BMW-a. Sve mi je to teški kičeraj. Takvih dizajnerski prenaglašenih modela imaš koliko hoćeš danas kod svih brendova. Mogao bih sada da nabrojim barem još… Pročitaj više »

popovicvl

Auti, tj. dizajn automobila zadnjih 5 godina se jako prilagođava kineskom potrošačkom ukusu ala „kineski novogodišnji vašar“. Posebno važi za BMW ili Mercedes koji su se odrekli „business look“ stila i sve dublje padali u kič, a dno se još ne vidi. To važi za sve proizvođače manje-više.

Umoran sam od ekrana, posao, kuća, telefon, laptop, tablet, pc…sad ga guraju i na veš mašine. Pocrkaćemo od šarenila.

MRN

Da, dizajnerski pravac značajnog dela auto industrije kao da se već godinama dosta prilagodjava ukusima kineskih kupaca, što baš i nije po volji nas Evropljana.
Meni lično je takodje dosta muka od preterane ekranizacije i taktilnih komandi u savremenim automobilima. Srećom, Euro NCAP će taj trend u nekoj meri u skorijoj budućnosti da posredno resetuje kroz lošije ocene za osnovne komande izvedene uz taktilnu tehnologiju.

M M

Dati za kinesku dranguliju 25 000 evrića, niej normalna stvar. Benzinjara, gutač vatre….. Veliko kinesko auto. Nije ovo mobi-tel, pa ajde da probamo da se zahebavaomo. I ja sam nekad (možda i prvi) ovde rekao da ću jednog dana kupiti kineza. Kupiti, ali mislio sam za novce koji su osetno manji od fiata, dajčole i sl…. A ovo grdilo?? Zašto, kome? I opet tekst preširok, laički. Nema karakteristika motora…. Suviše nepotrebnih detalja, malo činjenica. Pola priče se okreće oko televizora na sredini. Tab-lesa koji ne vredi 300 evrića. Za nekih 5 minuta koliko sam potrošio, jedva sam ustanovio, koji je… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 mesec pre od strane M M
MRN

Da, slažem se. Preobiman je tekst. A sprema se upravo jedan još grdji 😊 I to za model tebi omiljenog brenda 😊 „Laički“ napisano? Da, jeste. Ali, i ja sam laik. „Nema karakteristika motora…“. Pa, laički je tekst 😊 Laik za laike 😊 Zato je i napisano samo ovo: “ … na našem tržištu je pokretan 4-cilindričnim motorom 1.6 TGDI, radne zapremine 1.598 ccm, sa dve bregaste osovine i 16 ventila, stepenom kompresije 9,9 :1, direktnim ubrizgavanjem (Honeywell), DVVT sistemom (BorgWarner), turbo punjačem (Honeywell), maksimalne snage 186 KS pri 5.500 o/min i maksimalnog obrtnog momenta od 273 Nm dostupnog u… Pročitaj više »

MRN

Ono što nisam uspeo da tehnički nadjem (da bih napisao), a jesam (kratko) tražio, jeste da li je ovaj DCT sa suvim kvačilima ili su ona možda mokra, u ulju. Pretpostavljam da su u pitanju mokra kvačila. Čak sam na sajtu Getraga pokušao na brzinu naći koja je tačno kodna oznaka Getrag DCT7 menjača za Chery uz 1,6T, a koja za Getrag DCT 7 koji trenutno koristi BMW u seriji X1 i X2 (i još negde). Onaj u BMW-u je ipak ugladjeniji u radu, ali, to u teoriji (ta razlika) može biti i samo do softvera. Kao što tehnički isti… Pročitaj više »

M M

Ma šalim se ja malo… Da sam zainteresovan za kineza, možda bi i pročitao tekst.
Ovako…… Bila bi poželjno da imaš neku formu za brzi pregled bitnih stvatri ns kraju. Neku šarenu tabelu

MRN

Bojim se da bi ta tabela bila korisna za spoznaju vozila koliko i da pišem „puškice“ studentu koji pretodno nije ni „preleteo“ preko nastavnog gradiva 😊

s mile

Ništa ne menjaj. Samo nastavi na svoj način da pišeš, mogu testovi da izlaze i u dva dela, sredinom nedelje i subotom, da nas malo drži u neizvesnosti.

igi

Baciš ceo test u ChatGTP i kažeš mu da ti izvuče najpotrebnije i da ga skrati za xy% (po želji).

BB

Chatgpt bi se uhvatio za glavu, jer ne bi znao koji dio izbaciti. Samo bi uprostio neke relenice i sve bi izgubilo smisao…
A i nije neka inteligencija, zna naopako skratiti ili prepisati sa interneta gdje je neko nešto napisao. Da, na engleskom to je inteligency, virenje kroz tuđi prozor i zabadanje nosa u tuđi posao. Na našem jeziku, inteligencija znali sposobnost povezivanja činjenica, a do tog dojela nije stigao…

MRN

Možda bih mogao da zamolim ChatGPT da mi napiše rezime za test Kone, koga sam upravo priveo kraju. Pa da vidim posle da li nam se i u kom smislu eventualno slažu utisci … 😊 Možda i oko menjača 😊

BB

Predlažem d and bjaviš dva testa, jedan tvoj a drugi provučen kroz Chatgpt…

Pa da vidimo mo kako taj Chatgpt barata sa našim pravopisom 😜🤣😂

igi

Barata dobro, imam iskustva 🙂

MRN

Ako možes, zalepi ovde neku tako skraćenu verziju, da vidim koliko to meni ima logičkog i informativnog smisla.
Unapred hvala!
🙂

BB

Naš drug MRN probao da zamoli Chatgpt da mu malo skrati rad…

I baš kao što sam predvidio, Chatgpt sr „uhvatio za glavu“ kad je mu je autor ubacio tekst, jadnik nije znao šta da izbaci, kad je svaka rečenica em informativna, em remek djelo, i da se ne bi potpuno osramotio (a prilično jeste, na engleskom napiše „too long article“…

MRN

🙂🙂🙂

Suki

Puno hvala.

MRN

Nema na čemu.
I drugi put.
Pozdrav