1. Home
  2. Vesti
  3. Novi Ford Mustang stiže krajem naredne godine
Novi Ford Mustang stiže krajem naredne godine
0

Novi Ford Mustang stiže krajem naredne godine

351
0
Podelite sa prijateljima:

Kao veliki ljubitelj Forda Mustanga, koji je i posedovao nekoliko primeraka tokom poslednje dve decenije, moram da priznam da ovih dana nije nimalo lako biti njegov naklonik. Daleko od toga da se može reći nešto mnogo negativno na račun samog automobila (mada bi definitivno trebalo da ide na strogu dijetu), već se to odnosi na podatak da Ford više nije voljan da razvija putničke četvorotočkaše.

Na američkom tlu ih je sve eliminisao osim baš Mustanga i naravno egzotičnog GT-a, ali kada se zna da električni krosover Mach E nadmašuje sportski Mustang po prodaji, mnogi veruju da je samo pitanje dana kada će verzija sa dvoje vrata takođe nestati sa tržišta.

Privukao je samo 47.850 kupaca tokom prvih jedanaest meseci prošle godine (konačni brojevi za 2021. godinu još uvek nisu dostupni), ili oko 14% manje nego u istom periodu godinu dana ranije.

Ali, ako je verovati pisanju kolega sa sajta The Drive, omiljeni američki „pony“ automobil ćemo videti u novoj generaciji početkom naredne godine, kao model za 2024. godinu. Sadašnja iteracija pod kodnom oznakom S550 je na tržištu još od 2015. godine i definitivno pokazuje godine, a naslednik S650 bi trebalo da debituje na nekom većem salonu automobila (ili verovatno virtualno) tokom marta 2023. godine.

Ranije se znalo da će sadašnja ponuda motora ostati ista. To znači da će se zasnivati na 2,3-litarskoj jedinici „EcoBoost“ s turbobenzinskom tehnologijom i s 335 konjskih snaga, kao i na poznatom 5,0-litarskom atmosfercu „Coyote“ sa 460 „grla“. Snaga će se prenositi na zadnje točkove preko izabranog šestostepenog manuelnog ili desetostepenog automatskog menjača.

The Drive navodi da će oba motora debitovati i u hibridnom izdanju godinu dana nakon što novi model bude premijerno izložen, gde bi električni agregat dodao na snazi. Ranije se spominjala i verzija sa pogonom na sva četiri točka, ali ona nikada nije potvrđena od strane Forda.

Kasnije ćemo naravno dočekati da vidimo i veliki Shelby GT500. Sve najave kažu da će ga ponovo pokretati 5,2-litarski benzinac sa kompresorom „Voodoo“, ali javnost želi da vidi 7,3-litarski agregat zvan „Godzilla“, a koji se trenutno ugrađuje u Fordov pikap kamionet SuperDuty. U kombinaciji sa turbo punjačem bi bio svakako moćniji, a neki samostalni tjuneri su pokazali da sa lakoćom ulazi ispod Mustangove haube.

Odluka Forda da produži Mustangov život na barem još jednu generaciju je bitna iz još jednog razloga. Sve su učestalije priče da će Chevrolet Camaro nestati sa tržišta nakon 2024. godine zbog niske potražnje, dok Dodge Challenger penzioniše zastareli motor „Hemi“ sa osam cilindara, i daje prednost novom rednom šestaku iz grupe Stellantis.

Mustang bi tako mogao da ostane jedini američki „muscle car“ u bliskoj budućnosti… A, dok ga ne vidimo oličenog kroz sedmu generaciju, uživajte u priloženim ilustracijama.

AutoRepublika

(351)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments