1. Home
  2. Life
  3. Toyota će predstaviti sopstvenu softversku platformu do 2025. godine
Toyota će predstaviti sopstvenu softversku platformu do 2025. godine

Toyota će predstaviti sopstvenu softversku platformu do 2025. godine

223
2
Podelite sa prijateljima:

Japanski proizvođač automobila, kompanija Toyota Motor Corp planira da predstavi operativni sistem kao plod internog razvoja, a koji bi bio u stanju da se nosi s naprednim operacijama kakve se zahtevaju kod autonomne vožnje. Sistem bi trebalo da debituje na vozilima ove azijske kompanije do 2025. godine, kako je juče preneo poslovni magazin Nikkei.

Kao što znaju svi koji se interesuju za zbivanja u automobilskoj industriji, softver igra sve značajniju ulogu u modernim vozilima, pa je tako važan od upravljanja radom električnih motora i baterija, pa sve do podržavajućih funkcija kakve su autonomna vožnja, informativno-zabavni sistem i uređaj za navigaciju.

Toyotin automobilski softver, oličen kroz platformu Arene će se nadmetati s onim u nemačkim rivalima, predstavljenim od strane kompanija Volkswagen AG i Daimler AG. Podsetićemo da Volkswagenovi stručnjaci trenutno rade na razvoju rešenja nazvanog „VW.OS“, dok Daimler planira da predstavi plod sopstvenog truda koji ide pod imenom „Mercedes-Benz Operating System“, što bi trebalo da se dogodi najdalje 2024. godine.

Japanski proizvođač automobila namerava da svoj programski kod učini dostupnim u vozilima brendova koje kontroliše do zaključno s 2025. godinom. Ideja obuhvata i želju da se isti proizvod u budućnosti stavi na raspolaganje i povezanim društvima kakvo je Subaru na primer, preneo je azijski biznis magazin Nikkei.

Ekonomisti zaposleni u Toyoti trenunto se bave i razmatranjem, to jest razvoje poslovnog modela kojim bi bilo omogućeno licencno pravo za ostale proizvođače koji bi bili voljni orijentisati se na upotrebu platforme Arene, a što bi moglo biti zanimljivo manjim firmama koje rade na električnim i/ili samovozećim automobilima, navodi se još u izveštaju lista čiji sadržaj prenosimo.

Reuters je bio nestrpljiv s objavom, odnosno prenošenjem informacije s sajta azijskog lista, pa nije sačekao Toyotu da se izjasni na upit za kometar. Mi smo vest videli i preneli sadržaj koji je objavila redakcija Reutersa.

AutoRepublika

(223)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Vojska Srbije kupila 40 komada Toyota Hilux.Pretpostavljam da su ih uzeli za tehničku službu…Uglavnom,bolji nisu mogli izabrati😁.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Renault Terminator
Goran Jurkovic

Malo svi serendaju a koriste AutoSar smeće. Ja sam pak čuo da Toyota ide ponovno u suradnju sa Teslom po pitanju infoteinment. Inače za one koji ne znaju, Toyota i jeste digla Teslu iz ničega. 1997, 2007 imali su dvije akcije izrade potpuno električnog tj baterijskog RAV4 electric koji se prodavao samo u Kaliforniji kao pilot projekt test baterijskog vozila. Jer tada je Toyota rasturala sa hibridnim pogonom ali je htjela vidjeti kako se ponašaju i ostali. U tom braku Akio Toyoda je zaradio 10 ili 15% udjela u Tesli, te nedugo zatim ne vjerujući u baterijske aute jer nisu… Pročitaj više »