1. Home
  2. Prezentacije
  3. Mercedes-Benz EQA koncept
Mercedes-Benz EQA koncept
0

Mercedes-Benz EQA koncept

325
0
Podelite sa prijateljima:

BMW i3 na nišanu

 

Električni automobili su trenutno u centru pažnje, što znači da svaki proizvođač koji drži do sebe debelo investira u njih. Najveći svetski proizvođač premijum automobila, Mercedes, je izgubio ranu trku sa rivalom iz BMW-a po pitanju električnih proizvoda, ali se u poslednje vreme trudi da nadoknadi propušteno. Na ovogodišnjem Salonu automobila u Frankfurtu svetlost dana je ugledao EQA koncept i nagovestio stvaranje nove divizije nemačkog proizvođača vozila.

Veliki planovi

Da Mercedes ima velike planove je pokazao prošlogodišnji Salon automobila u Parizu, kada je premijeru imao veći EQC koncept. Nekoliko meseci ranije, prvi čovek kompanije Dieter Zetsche je najavio da će Mercedes do 2022. godine debitovati sa čak deset potpuno novih električnih vozila preko novog EQ brenda, a prvi od njih, EQC, je stigao kao odgovor na popularnost Tesle Modela X, ali i budućih Audi E-Trona i Jaguara I-Pace. Posle ovogodišnjeg noviteta EQA, na tržište će uslediti i EQE, EQG i EQS, što znači da će nemački gigant imati identičnu ponudu kao i kod konvencionalnih automobila. Mercedes je takođe zaštitio još nekoliko imena, kao što su EQ Inside, EQ Boost i Generation EQ, a nepoznato je koju ulogu će oni igrati. EQ će da funkcioniše na sličan način kao i AMG i Smart, što znači da će deliti mnogo toga sa Mercedesom, ali će i dalje imati sopstvene menadžere i dizajnerski i inženjerski tim. U takvom potezu se očekuje i velika pomoć Kineza, pošto je nemačka firma nedavno sklopila ugovor sa kineskim brendom BYD za proizvodnju električnih vozila.

Dizajn

EQA prati istu dizajnersku školu kao i ranije predstavljeni EQ i donosi novi dizajnerski pravac za Mercedes. Jedini prepoznatljiv detalj je čuveni logo kompanije na masci hladnjaka dok je svaki drugi deo potpuno nov. Sam koncept je izuzetno aerodinamičan, a to se posebno odnosi na zadnji deo automobila u heč stilu. EQA donosi troje vrata, ali su šanse velike da će serijski model stići i sa opcijom sa petoro vrata da bi se privukao veći broj kupaca. Poveće, 20-inčne felne dodaju veliku dozu sportskog dizajna, mada su šanse male da će ovaj detalj ući u serijsku proizvodnju. Zadnji deo donosi jedno veliko svetlo koje se prostire punom širinom automobila i ovo je detalj koji je potpuno nov za Mercedes. Najviše pažnje privlači maska hladnjaka koja se menja zavisno od načina vožnje. U sportskoj verziji on je plave boje, ali u Sport Plus menja u crvenu da simulira agresivnost.

Enterijer

Sa dužinom od 4.285 milimetara, širinom od 1.810 milimetara i visinom od 1.428 milimetara, EQA je za 14 milimetara kraći, 30 milimetara širi i 6 milimetara niži u poređenju sa sadašnjom A klasom. Međutim, on pruža međuosovinsko rastojanje za 30 milimetara duže (ukupno 2.729 milimetara), što se u velikoj meri odrazilo na prostor enterijera. Nemački proizvođač vozila nije objavio nijednu sliku unutrašnjosti, ali je izjavio da koncept donosi četiri odvojena sedišta sa prostorom za noge sličnom kao sa značajno veće C klase. Serijski model će sigurno doneti mesta za pet sedišta uz slične dimenzije gepeka kao i A klasa. EQA pruža i najmoderniji enterijer po pitanju elektronike pa je tako tu mnogo monitora i sve komande na dodir. Mercedes će sigurno morati da usavrši mnoge detalje do momenata kada serijski model debituje pa u ovom momentu nije želeo da otkrije previše detalja.

Mehanika

EQA stiže na potpuno novoj platformi koja može da podnese pogon na prednje, zadnje ili sva četiri točka. Ona je takođe dovoljno fleksibilna za jedan ili dva motora, a zahvaljujući električnom sistemu od 800 vati punjenje će trajati rekordno kratko. EQA donosi dva električna motora i to jedan napred dok je drugi iznad zadnjih točkova. Sa 268 ks i 500 Nm obrtnog momenta na točkovima, ovaj koncept može da ubrza do 100 km/h za oko pet sekundi. Baterije se nalaze u podu automobila, pa samim tim prostor enterijera nije oštećen. Vozač je u stanju da podesi dva načina vožnje (Sport i Sport Plus), a kompjuter zatim odlučuje na koje točkove će prebaciti snagu. Kompanija Accumotive je zadužna za proizvodnju 60 kWh baterija, a EQA je u stanju da pređe 400 kilometara između punjenja. Mercedes je investirao i u kompaniju ChargePoint sa ciljem da pruži što veći broj punjača širom Evrope i Amerike.

Zaključak

EQA je očekivan potez Mercedesa u vreme kada električni automobili imaju veliku popularnost. On donosi novi dizajnerski pravac za nemačkog proizvođača vozila, a proizvodnja paralelno sa benzinskim i dizel modelima može samo da pomogne. Pored BMW-a i3, veliki rival će sigurno da bude i novi Volkswagen I.D., pa su Nemci još jednom pokazali da su spremni da zaborave na „dizelgejt“ i da se okrenu novom pravcu. Iako Mercedes gotovo da i nije učestvovao u skandalu, automobili kao što je EQA i dalje pokazuju ko je gazda u premijum klasi.

Zoran Tomasović

(325)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments