1. Home
  2. Prezentacije
  3. Nekadašnji SsangYong predstavio pet noviteta
Nekadašnji SsangYong predstavio pet noviteta
1

Nekadašnji SsangYong predstavio pet noviteta

1.68K
1
Podelite sa prijateljima:

SsangYong je pre samo nedelju dana izašao u javnost s objavom da pristupa promeni imena, rebrendiranju – na staroslovenskom jeziku, a evo već ove nedelje imaju zanimljivu „multiplu“. Prezentaciju, ne Fiat, a Bogu hvala, ne ni sklerozu.

Proizvođač automobila iz Južne Koreje je promenio ime od kada je grupacija KG preuzela kontrolu nad upravljanjem, pa se sada marka naziva KG Mobility. Novo ime se može iščitati na nalepnicama koje su na vozilu, ali i dalje su ti i amblemi SsangYonga. Ipak, postoje najave da će postepeno i oni biti povlačeni iz upotrebe.

Višestruka prezentacija koju smo pomenuli u uvodnom pasusu se dešava svega par dana pre početka Salona automobila u Seulu, pa je pet novih vozila u prikladnom momentu dato na uvid javnosti. Doduše, nisu sva u istom stepenu spremnosti za serijsku proizvodnju, ali verujemo da je to i manje bitno u odnosu na ideju konstruktora!

Da tako kažemo, najviše svakidašnja novina se tiče vozila nazvanog KG Mobility Torres TX. Pripada segmentu krosovera i predstavlja “off-road” verziju serijskog Torresa, koji je na proizvodnim trakama od prošle godine. Od osobenosti se ističu 20-inčne čelične felne s gumama namenjenim eksploataciji u vukojebinama, ojačan sistem ogibljenja, krovni nosači, dodatna rasveta, bočne torbe za prtljag, a tu su i još poneki detalji. Torres TX će se u otadžbini prodavati po ceni od oko 27 hiljada američkih dolara, i s tim će se krenuti uskoro.

Torres je postao poslednji model kompanije koji poseduje motor s unutrašnjim sagorevanjem goriva. Nakon njega slede samo električni automobili, a sledeći u Seulu prikazni automobil jeste opet krosover Torres EVX. Razlikuje se od benzinca, ne samo po mehanici, već je i karoserija rekonstruisana, a potpuno je nov i stil enterijera. Novo perje je dodalo santimetar i po u dužinu vozila, pa ona sada iznosi 4.715 milimetara, dok je klirens 174 mm.

Dva identična displeja su na čeonom panelu, a centralne konzole zapravo ni nema. Selektor za transmisiju je lociran na odmorištu za ruke postavljenom po sredini. Zapremina prtljažnika iznosi 839 litara ako se računa od poda do plafona, dok je kod benzinca ona 703 litara. Uz sklopljeni zadnji red, zapremina prtljažnog prostora iznosi 1.662 litara (uostalom kao kod verzije s motorom s unutrašnjim sagorevanjem goriva).

Torres EVX nudi litijum-gvožđe-fosfatnu trakcionu bateriju kapaciteta 73,4 kWh a koju obezbeđuje kineski div BYD. Sporazum s tom firmom je postignut tokom 2021. godine. Deklarisan je domet od oko 500 kilometara, mereno kako to zapoveda protokol WLTP. Cifra iz realnog života je bliža koti od 420 km.

Važno je napomenuti da će baterijski model pokretati električni motor koji proizvodi 204 konjskih snaga. S obzirom na to da je montiran na prednjoj osovini, i pogon je tu, dok je benzinski Torres mogao biti dobijen i s pogonom na sva četiri kraja karoserije.

Torres EVX je već moguće naručiti u Južnoj Koreji uz cenu koja je ekvivalent sume od 37,2 hiljade američkih dolara. Početak isporuka je planiran za drugo polugođe. Najavljen je i početak otpreme vozila ka Evropi, gde bismo ga mogli očekivati pre isteka godine. Najave govore o startnoj naknadi za posedovanje istog u visini od približno 35 hiljada evrića.

Kako pričasmo od uvoda, još je tri premijere, ali one se tiču konceptnih verzija, pa su za sada ta vozila predstavljena samo radnim nazivima. Pikap kamionet KG Mobility O100 je izveden na bazi električnog krosovera zvanog Torres EVX. Upravo taj prototip će prvi u serijsku proizvodnju.

Pruža karoseriju podesnu za prevoz prtljaga, a tome u prilog ide i produženi razmak između osovina. Nudi i sanduk za prevoz manjih predmeta koji je moguće zaključati, a nalazi se u zadnjem prepustu. Spisak opreme jeste kopija onog što se nudi uz Torres.

SUV srednje veličine KG Mobility KR10 predstavlja stilsku fantaziju inspirisanu modelom iz 1996. godine, a koji se zvao SsangYong Korando. Takav se u Ruskoj Federaciji proizvodio pod imenom Tagaz Tager. Elem, kod ovog hipotetičkog noviteta (koncepta), ime Korando je čak i ispisano na prednjem odbojniku.

Naposletku, da „reknemo“ i koje slovo na temu velikog SUV-a nazvanog KG Mobility F100 Concept. Veliki automobil je u pitanju i poseduje svetlosni panel napred s punim matriksom. Ideja brenda je da ovo vozilo bude s izrazitim vanterenskim sposobnostima. Kako bilo, oba modela, KR10 i F100 će se sklapati samo u „velikim brojevima“, to jest neće biti gabaritno manjih modifikacija.

U toku je razvoj nove platforme za iste, a on uključuje i ideju da omogući bilo koji tip pogona (prednji, zadnji ili integralni), dok su zamišljeni i električni motori koji razvijaju do najviše 517 konjskih snaga (380 kW). Ovi modeli bi mogli u proces masovne proizvodnje tek za neke tri godine.

AutoRepublika

(1681)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Interesantni modeli! Odmah se primeciuje da su dizajneri bili pod uticajm nekih vec poznatih marki:

– sest svetlecih crtica asocira na Dzip
– pet vertikalnih crtica opet Dzip
– svetla sa strane, po poziciji i formi podsecaju na Mitsubisi
– jedan zadnji kraj asocira na novu Daciju, itd.

Nista strasno, sve to pripada uobicajenom procesu sazrevanja dizajnera i generalnoj evoluciji dizajna. U ponudi Sang Jonga ima dosta interesantnog i originalnog, pa ako kvalitet i cena budu ubedljivi prezivece!