1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: BMW Serije 3 Compact sa dvanaest cilindara
AR pijaca klasika: BMW Serije 3 Compact sa dvanaest cilindara

AR pijaca klasika: BMW Serije 3 Compact sa dvanaest cilindara

648
2
Podelite sa prijateljima:

Ako se jedan automobilski proizvođač širom sveta može pohvaliti činjenicom da nikada u svojoj istoriji nije imao loš model ili komercijalni promašaj, to je svakako BMW. Neki su naravno bili bolji od drugih, ali svakog od njih je krasilo vrhunsko mašinstvo i završna izrada, i u većini slučajeva dopadljiv stil.

Međutim, ako bismo baš bili primorani da pronađemo „ružno pače“ kompanije sa sedištem u Minhenu, to je svakako čuvena konfiguracija nazvana Compact unutar Serije 3.

Proizvodio se u dve generacije od 1993. do 2004. godine i predstavljao je BMW u kategoriji kompaktnih hečbeka s troje vrata. Doduše, zadržao je pogon na zadnje točkove u vreme kada je većina konkurenata imala pogon na prednjoj osovini, a nemački gigant je jedno vreme čak razmatrao da predstavi i njegovo performantno, M izdanje.

Debitovao je i koncept, ali nažalost nikada nije otišao dalje od prototip faze, pa je najmoćniji model bio 325ti iz druge generacije koji je razvijao oko 19o konjskih snaga iz 2,5-litarskog motora sa šest cilindara u linijskoj konfiguraciji.

Na norveškom sajtu Finn je osvanuo primerak iz 1994. godine koji na prvi pogled izgleda kao i svaki drugi Serije 3 Compact na ulicama. Ali kada bolje obratimo pažnju, vidimo se da se ispod haube krije veliki V12 motor iz modela BMW 850 CSi zapremine 5,6 litara.

U oglasu se navodi da je celokupni posao profesionalno urađen i to tako što je od automobila ostala samo školjka, a onda svaki deo modifikovan. U originalnom izdanju ovaj motor je razvijao 375 konjskih snaga, dok je sadašnja brojka za oko 25 „grla“ veća. Spomenućemo i maksimalni obrtni momenat od 550 Nm. Radi poređenja, 316i koji je poslužio kao baza je pružao svega 101 „konja“ iz atmosferskog 1,6-litarskog motora i bilo mu je potrebno 12,3 sekunde da dostigne brzinu od nule do 100 km/h.

U oglasu se navodi i da je menjač manuelni i pretpostavićemo da je onaj sa šest stepena prenosa koji se takođe ugrađivao u model 850 CSi. Ostatak mehanike je preuzet iz modela M3, mada se ne napominje iz koje je konkretno generacije bavarskog sedana. Neki pak drugi izvori kažu da je u pitanju pokolenje E36, dok je enterijer uglavnom iz bolje opremljenih primeraka Serije 3. Na satu trenutno stoji brojka od 106 hiljada kilometara.

Tražena cena je 29.900 evra i kao takva se ne čini preterano visokom, posebno kada se pogleda koliko je vremena i truda uloženo, pa ne sumnjamo da će brzo pronaći kupca. Ako ništa drugo, sada znamo da postoji barem jedan primerak Serije 3 Compact koji će dobiti svu pažnju ovog sveta.

Zoran Tomasović

(648)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Pa bolje ubrzanje ima originalni motor, ovaj 12-tak kad stisne prednju osovinu a na zadnju pošalje snagu ima točkovi da se vrte u prazno…

Renault Terminator

Kako se pokazao Bmw benzinski 2.0 motor N20B20 od 181ks koji se proizvodio od 2011 do 2017?

Izmenjeno 2 godine pre od strane Renault Terminator