1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: BMW 502 se prodaje u Moskvi za 265 hiljada evra
AR pijaca klasika: BMW 502 se prodaje u Moskvi za 265 hiljada evra

AR pijaca klasika: BMW 502 se prodaje u Moskvi za 265 hiljada evra

253
0
Podelite sa prijateljima:

Iz Rusije nam je stigla vest o tome da je za prodaju oglašen luksuzni primerak šezdesetogodišnjeg BMW-a uz navođenje tražene sume od 22,2 miliona rubalja, što bi otprilike bilo nekih 265 hiljada evra, kako je preračunao sveznajući Google. Retki primerak sedana je bio predmet restauracije koju je izveo nemački tjuning studio.

Predmetno vozilo je na prodaju ponuđeno preko pozantog ruskog sajta Auto.ru, gde je zapažen bavarski primerak omiljen među kolekcionarima. BMW 502 je proizveden tokom 1960. godine, a da bi došao u stanje kakvo vidimo na priloženim fotografijama, bio je neophodan četvorogodišnji angažman stručnjaka za restauraciju iz Nemačke. Tokom tog postupka su u potpunosti osveženi karoserija, putnička kabina i pogonski sklop.

Kako smo naveli još od naslova, vozilo koje usled neobičnog dizajna i elegantnog stila karoserije, nosi nadimak baroknog anđela, nudi se za pozamašnu sumu novca, ali je logično pretpostaviti da nije formirana bez osnova. Dizajner koji je potpisao izgled ovog vozila se zove Peter Šimanovski.

Inače, BMW 502 je po prvi put svetu predstavljen na Salonu automobila u Ženevi održanom tokom 1954. godine. Luksuzni četvorotočkaš je na proizvodnim trakama opstao sve do 1964. godine, nakon što je oktobra godine u kojoj je predstavljen ušao u proizvodni ciklus, a ostao je upamćen, između ostalog i po produženoj formi prednjih blatobrana, koji su se praktično spajali sa konkveksnim zadnjim svetlosnim grupama. Upravo to je verovatno i bio ključni razlog za dobijanje drugog imena u vidu baroknog anđela.

Ovaj model bavarske marke je utemeljen na radu inženjera iz doba koja je prethodilo Drugom svetskom ratu, i sklapan je u formi, kako sedana, tako i kupea i kabrioleta.

Prodavac navodi da su obimni i temeljni radovi izvršeni na svim vitalnim sklopovima klasika, uz navođenje da su stručnjaci zaposleni u nemačkom centru za tjuning zamenili i sve elemente enterijera izvedene od drvne mase.

Pod haubom bavarskog sedana se nalazi benzinski motor radne zapremine od 3,2 litra, a koji razvija 140 konjskih snaga iz osam cilindara raspoređenih u obliku slova V. Da je ovaj agregat posedovao dvogrli karburator, vatrena moć bi mu bila impresivnija za 20 „konja“, ali pošto to nije bio slučaj, snaga je ostala pomenutom nivou. Motor je s pogonskim točkovima povezan putem ručnog menjača s četiri stepena prenosa, a zahvaljujući ovoj pogonskoj postavci, limuzina pojuri do najviše 160 km/h.

Treba reći da je BMW 502 bio i prvi posleratni model koji se oslanjao na V8 pogon. U godini u kojoj je predstavljen, model 502 je igrao ulogu najbržeg nemačkog serijskog sedana, ali je prodato samo 190 primeraka u toj godini, za šta verovatno treba kriviti visoku cenu od tadašnjih 17.800 nemačkih maraka. Možda bi bilo zanimljivo i navesti da je ova limuzina duga 473 centimetra, dok je po širini na nivou od 178 cm. Visok je 153 centimetra, uz međuosovinski razmak od 2.835 milimetara.

Za kraj još da kažemo da smo prošle nedelje u ovoj rubrici objavili priču o heču iz Serije 3 s mamutskim motorom, ali smo u maju prošle godine propustili da objavimo da je BMW prikazao restauriran sedan 501, koji je služio u taksi službi sredinom prošlog veka. Pre nego je priveden restauraciji, taj primeraka BMW-a je prevalio impresivnih milion kilometara.

AutoRepublika

(253)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments