1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Nikada slabija zmija otrovnica
AR pijaca klasika: Nikada slabija zmija otrovnica

AR pijaca klasika: Nikada slabija zmija otrovnica

119
0
Podelite sa prijateljima:

Druga generacija Forda Mustanga je ona o kojoj javnost danas ima podeljeno mišljenje. Proizvodila se od 1974. do 1978. godine i iako nije mogla da parira prethodniku po pitanju snage i stila, svakako je imala i dosta pozitivnih karakteristika.

Primera radi, završna izrada je bila značajno bolja, kupac je dobijao više standardne opreme, a i ponašanje u krivinama, kočnice i generalno stabilnost u vožnji su bile karakteristike koje su bile svetlosnim godinama ispred originala. S preko 1,1 milion isporučenih primeraka, ova generacija se takođe mogla pohvaliti velikim komercijalnim uspehom.


Vrhunac ponude Mustanga II kako je bio poznat i zvao se King Cobra, a u izložbeno-prodajnim salonima se mogao videti samo 1978. godine. Tada je bilo jasno da stiže potpuno nova generacija i Ford je želeo da pošalje „dvojku“ u penziju u velikom stilu.

Jedan od popularnijih američkih automobila u to vreme je bio Pontiac Firebird Trans Am i posebno su ga odlikovale specijalne grafike „vatrene ptice“ na haubi. Ford je precrtao taj detalj, pa smo tako na haubi King Cobre mogli da vidimo poveću grafiku zmije otrovnice.

Ova specijalna konfiguracija se mogla pohvaliti i sa posebnim branicima, specijalnim felnama, takozvanim „t-top“ krovom i enterijerom napucanim opremom. Ali dok je Pontiac još uvek nudio fantastični 6,6-litarski benzinac sa 220 konjskih snaga, sve što je Ford imao da ponudi u značajno manjoj King Cobri je 4,9-litarski motor sa 139 „grla“.

Ako to nije bilo dovoljno loše, spomenućemo da ni četvorostepeni manuelni menjač nije bio dostupan sa ovim paketom, već samo trostepeni automatik. Fabričke informacije kažu da je ubrzanje od nule do 100 km/h trajalo 9,3 sekunde uz maksimalnu brzinu od 171 km/h. Ovo zadovoljstvo je koštalo 6.350 američkih dolara (oko 29.675 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca), a fabriku je napustio 4.971 primerak.

King Cobra je danas relativno poželjan klasik i iz godine u godinu sve više dobija na vrednosti. Naravno, još uvek nema onu popularnost kao starija braća, ali u poslednje vreme, oni dobro očuvani primerci, umeju da koštaju poprilično puno novca.

Automobil sa priloženih fotografija je baš jedna od King Cobri koju svaki kolekcionar samo poželeti može. Vozilo je u originalnom stanju, i do sada je prešlo tek 9.213 kilometara, a takođe stiže u najpoželjnijoj boji – crnoj sa zlatnim grafikama.

Ford je inače nudio nekoliko boja školjke i većina kupaca se odlučivala baš za ovu kombinaciju, a takođe popularna je bila i crvena. Kao što smo spomenuli, enterijer je napucan opremom i King Cobra je najluksuzniji Mustang koji je bio dostupan do tada.


Aukcija će se održati krajem januara, a eksperti smatraju da je vrednost ovog automobila oko 40 hiljada američkih dolara.

AutoRepublika

(119)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments