1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Zanimljivost dana: Koliko troši Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio?
Zanimljivost dana: Koliko troši Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio?

Zanimljivost dana: Koliko troši Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio?

2.18K
10
Podelite sa prijateljima:

Da li je performantna limuzina ujedno i mnogo “žedna”?

Odgovor na ovo pitanje dale su kolege iz nemačkog stručnog magazina Auto Motor und Sport. Oni su istraživali koliko benzina u svakodnevnoj eksploataciji troši potentna Giulia.

Podsetimo, Giulia QV koristi 2,9-litarski V6 agregat koji isporučuje odličnih 510 ks. Stoga su i performanse na vrlo visokom nivou – juriš do 100 km/h završava se za svega 3,8 s, dok maksimalna brzina iznosi čak 307 km/h.

Prema WLTP protokolu, Giulia QV troši 10,1 litar benzina na stotinu pređenih kilometara. Test nemačkih novinara ukazuje na malo veću potrošnju od navedene. Njihov istraživanje utvrdilo je da italijanska berlina konzumira u proseku 11,7 l benzina.

Sa laganom nogom na gasu, Giulia QV u stanju je da spusti potrošnju na samo 8,5 l zapaljive tečnosti koju toliko cenimo i volimo. U putu od posla do lokacije stanovanja, što prema testu kolega iz Germanije iznosi 21 km u jednom pravcu, “popije” 11,9 l/100 km.

Ukoliko neko nešto više koristi velike sposobnosti ove berline, onda će ona potrošiti 13,8 l benzina za prevaljenih 100 km. Sve u svemu, potpuno prihvatljive brojke za jedan ovakav automobil!

Nemački magazin ima specifičan način testiranja potrošnje. Naime, 70% vožnje potpada pod redovnu upotrebu, od radnog mesta do prebivališta (oko 21 km u jednom pravcu). Zatim 15% otpada na vrlo ekonomičan način upotrebe vozila gde se vodi računa da potrošnja bude što niža, i naposletku 15% čini veoma temperamentna vožnja, većinom na autobanu.

AutoRepublika 

(2178)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Sve je relativno,

cena auta+cena goriva < zadovoljsto G sile

Vredi to svaku paru

BB

Čeka se Iznogud, mislim da je pohvali pa da sjedne u mečku…
Ovo su realno baš male brojke.

Iznogud

Kad se sjetim koliko nam je pila 159 najjača,pa sve oni silni tb motori, ovaj jedan dva put moćniji loce 5 L manje, i zar to nije za pohvaliti!? Još, svabama pa vjerovati!? Slagali za 3 litre…sigurno uzme 8-9 i ni kapi više!!

Bg1

Baš mala potrošnja. Svaka im čast

Laki

Zaista nije puno odnosno taman!

moron

Pohvala, ipak je ovo prava zver.

smiles

a zasto ne testiraju c,a4 ili 3ku sa 3.0 benz u tim uslovima pa da vidimo gde je ko , mislim da se ne bi bas proslavili ove svabe auti…..

Izmenjeno 2 godine pre od strane smiles
S mile

Namestile bi svabe rezultat, moraju oni da budu bolji od drugih. Na tome im pociva auto industrija.

Iznogud

Tačno tako…gubili su oni od djulije u izravnim testovima , kad pogledaš tablicu u svakom parametru djulija bolja, na kraju na njihovom testu izgubi iako ima sve najbolje parametre. Sve jasno ko dan. Da o krutosti šasije ne govorimo, daleko, ali daleeeko veća od bmw 32 vs 21 (one nule ćemo zanemariti) onaj koji ju vozio to je osjetio, užitak kroz zavoje.

Rikošet

Ok potrošnja s obzirom na snagu i mogućnosti vozila. Isto bi se moglo reći i za Ladu Nivu, ali i kontekstu činjenice kuda se može proći i voziti sa njom u off-roadu…

Dva su svijeta različita, ali Alfa na asfaltu, a Niva na makadamu po meni nude adekvatno pokriće za spaljivanje slične količine benzina…

Što se tiče Giulie i vlasnicima su prosjeci na sličnom nivo kao kod AMS… Opet kažem očekivano, nema taj automobil Eco režim vožnje niti mu treba…

https://www.spritmonitor.de/de/uebersicht/1-Alfa_Romeo/890-Giulia.html?fueltype=2&power_s=500&powerunit=2