1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Stara škola upoznaje modernu
AR pijaca klasika: Stara škola upoznaje modernu

AR pijaca klasika: Stara škola upoznaje modernu

175
3
Podelite sa prijateljima:

Posedovanje klasičnog automobila može da bude zanimljiv, ali stresan doživljaj. Osim ako ste u stanju da priuštite restaurirani primerak, šanse su velike da će se uvek nešto kvariti, a pronaći delove nije baš jednostavno kao za moderni automobil. Iz ličnog iskustva mogu reći da se klasik sprema devet meseci da biste ga mogli voziti tokom leta.

Postoje naravno alternative. Jedna od njih je takozvani „restomod“, gde se u klasični model ugrade svi novi delovi, ali čak i u tom slučaju često dobijate tehnologiju staru šest ili sedam decenija.

Amerikanci su takođe izmislili još jedan trend, a odnosi se na uzimanje novog automobila, skidanje školjke i onda ugradnju potpuno nove koja liči na klasičnu školu. Firma eXoMod iz američke savezne države Pensilvenije se bavi baš takvim četvorotočkašima i protekle godine su predstavili zanimljiv koncept.

Tada je održan skup nazvan Carlisle Chrysler Nationals u istoimenom gradu, a cilj je bio privući ljubitelje brendova Plymouth, DeSoto, Dodge, Chrysler, Imperial, Jeep i Eagle širom Amerike. Jedan automobil među velikim brojem njih je privukao najviše pažnje i na prvi pogled liči na Dodge Charger iz 1968. godine, iako je zapravo zasnovan na godinu dana starom Dodgeu Challengeru.

Entitet eXoMod je zadržao praktično sve od Challengera sa izuzetkom školjke, a onda je napravio novu od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima inspirisanu klasičnim Chargerom. Konačan doživljaj izgleda pomalo konfuzno iz nekih uglova, ali smo sigurni da bi privlačio dosta kupaca da se kojim slučajem pojavio u serijskoj proizvodnji po pristupačnoj ceni. Enterijer je ostao identičan Challengeru sa izuzetkom nekoliko detalja kao što je audio sistem marke Harman Kardon.

Ispod haube se krije fabrički 6,2-litarski benzinac sa kompresorom i može se pohvaliti sa 797 konjskih snaga i maksimalnih 959 Nm obrtnog momenta.

Menjač je osmostepeni automatski, a pogon na zadnjim točkovima. Challenger je u stanju da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 3,7 sekundi sa ovim motorom, pa ćemo pretpostaviti da i ovaj „Charger“ pruža slične performanse.

Automobil se inače vodi kao model za 2022. godinu i nakon debija je prodat privatnom kupcu u gradu Keroliton unutar američke savezne države Teksas iako je zapravo registrovan u Montani. Do sada je prešao tek 640 kilometara i nepoznato nam je zašto je vlasnik odlučio da ga se reši tako brzo.


Aukcija je donela 38 ponuda, a najviša je iznosila 295 hiljada američkih dolara.

Zoran Tomasović

(175)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Neverovatna ideja i kreativnost! Divim se! Auto je uspeo 100%. Moja dosadasnja predstava o modifikaciji oldtajmera bila je: stara karoserija + nova tehnika. To je posao koji trazi veliku investiciju i puno rada ali je barem vizuelna originalnost eksterijera i enterijera 100% sacuvana, tako da bih ipak ostao pri ovom konceptu.

Yankee

Problem sa ovakvom preradom je taj sto dok ovo zavrsis i jos ako hoces da zaradis – kosta duplo vise nego autenticni 1968 Dodge Charger, restauriran, sa numbers matching Hemi motorom. A retko ko ce kupiti ovaj moderni „Charger“ umesto klasika.

comment image

Izmenjeno 4 meseci pre od strane Yankee
BB

„Do sada je prešao tek 640 kilometara i nepoznato nam je zašto je vlasnik odlučio da ga se reši tako brzo.“

Odgovor ti je u sledećoj rečenici 😜