1. Home
  2. Vesti
  3. Kakve su cene struje na punjačima širom Evrope nakon poskupljenja kod Tesle
Kakve su cene struje na punjačima širom Evrope nakon poskupljenja kod Tesle
9

Kakve su cene struje na punjačima širom Evrope nakon poskupljenja kod Tesle

2.20K
9
Podelite sa prijateljima:

Cena električne energije raste širom Starog kontinenta, pa se tom trendu sa svojom ponudom prilagođava i američka kompanija Tesla koja je uvećala naknade za punjenje na mreži sopstvenih terminala za dopunu Superchargers. Novinari francuske redakcije internet portala frandroid su simulirali trošak dopune baterije od stanja potpune apatije (0%) pa sve do 80%, i to na Teslinom Modelu 3 SR +.

To što su cene električne energije nepobitno otišle na gore širom Evrope, ne znači da je tempo kretanja bio istog intenziteta. Tako je cena kilovat sata u Nemačkoj u rasponu od 0,40 do 0,45 evra, dok je u Španiji u intervalu između 0,29 i 0,36 evra.

Uostalom, evo i praktičnog uporednog pregleda cena različitih ponuđača.

Kao što smo još od naslova sugerisali, Tesla je podigla cene na svojim superpunjačima (Superchargers), pa je tako sa 0,37 evra za kilovat sat ona skočila na 0,40 evra za istu količinu struje. Pritom, treba napomenuti da su ovo cene važeće samo za vlasnike vozila američke marke, dok se trenutno u nekim delovima Evrope testira sistem dopune baterija vozila i drugih proizvođača, na terminalima Tesle.

Čak iako globalno tržište električne energije omogućava kupovinu struje i od ponuđača iz susednih zemalja, realnost je očigledno drugačija. Izvori snabdevanja su veoma različiti, zavisno već od države do državee, kao što možete da vidite na sajtu electricityMap.

U Francuskoj, na primer, većina električne energije dolazi iz nuklearnih elektrana, dok u Nemačkoj dominiraju energija dobijena sagorevanjem uglja, ali i konverzijom energije koja potiče od strujanja vazduha, to jest od vetra. U Španiji je to gas, što objašnjava tamošnja žustrija poskupljenja na Teslinim Superchargererima. Ali, zato su i poreska opterećenja manja u Španiji, pa je i cena struje niža nego u Francuskoj.

Kako se obračunava cena jedne dopune?

Koliko vas košta dopuna baterije ne bi trebalo da bude teško obračunati, pri čemu mislimo na približnu matematiku. Potrebno je pomnožiti deklarisanu potrošnju energije elektromobila, a ona varira u nekom prosečnom rasponu od 12 do 20 kWh na prevaljenih stotinu kilometara, a potom je pomnožiti se cenom po kilovat-satu, koju određuje društvo koje upravlja stanicom za dopunu.

Na primer, za pomenuti Teslin Model 3 (SR +, 57 kWh), trošak dopune od 10 do 80% (a što je preporuka kako bi se optimizovao trošak dopune, cena na Superchargeru u Francuskoj bi iznosila 15.96 evra, dok je to donedavno bilo 14,76 /pre poskupljenja. Kalkulacija je utemeljena na pretpostavci da se u bateriju deponuje 39,9 kW.

Iz toga nije preteško ni izračunati koliki je trošak na svakih prevaljenih stotinu kilometara, pri prosečnoj potrošnji od 12,93 kWh / 100 km, i to u ciklusu mešovite vožnje. Kalkulator pri aktuelnim cenama i premisi o prosečnoj potrošnji, otkriva da svakih sto kilometara u ovom vozilu košta 5,17 evra, samo za gorivo (struju), dok je to ranije bilo 4,78 evra.

Za kraj još da kažemo da cena dopune ne varira samo od ponuđača do ponuđača, već i od makro, ali čak i mikrolokacije na kojoj je punjač instaliran, pa tako u Francuskoj za Tesla Supercharger, cene se kreću od 0,34 do 0,43 evra po kilovat satu.

AutoRepublika

(2197)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Odgledah juče video sa komšijskog portala, mladi Alvirko i ekipa su testirali koliko stvarno prelaze elektromobili, i koliko realno potroše struje da bi se dopunili.

Dakle, kapacitet baterije je jedno, a stvarno utrošena električna energija za dopunu iste je nekih 12-20% veća od kapaciteta baterije. Zbog toga što postoje gubici u prenosu, hlađenje baterija pri punjenju i još poneka sitnica.

Plakaćete.

moron

„… pri prosečnoj potrošnji od 12,93 kWh / 100 km…“

Ovih 12,93 kwh je čista bajka. Dovoljno je pročitati i Pekijeve testove, pa videti koliko je to nemoguće. Pa, ID.3 lako u nekim realnim uslovima van grada prebacuje preko 20-22, ID.4 i preko 25.

peki

To ti je kao s deklarisanom fabrickom potrosnjom goriva i realnom… Ako kazu da u proseku trosi 5 lit, znaci da je realna potrosnja 7-8 lit!

Iznogud Časni

Ma Boga ti? Sad kad sve sjeda polako na svoje mjesto, otvaraju li se oci nekima? Sta je stari iznogud govorio? 1. Novinarima se, kao i fabrikama – ne vjeruje 2. Realnost je drugačija od onoga sto oni prikazuju i u stvari značajno gora po budalu koja vozi dildu. 3. Cijene struje će idalje rasti, kao i cijene svega iz vise razloga: 3a. Hiperinflacija koja je umjetno izazvana stancanjem pun k para bezvpokrica i o kojoj će početi lagano da pričaju polovicom sljedece godine a tad će sve otic u p m 3b. Umjetno držanje niske cijene za dilde, reklame… Pročitaj više »

BB

Šta ti je? Disanje ili pisanje?

Iznogud Časni

Ne znam, glava, temp, hladno mi, i nemrem ni prcat…apciha. znači, normalno je🤪🤭.

BB

Mi smo od tebe očekivali test Stelvio a ne test PCR… Ajd pregrmićeš ti to…

Iznogud Časni

Samo PRC testove …