1. Home
  2. Vesti
  3. Fiat Punto nadomak povratka na tržište
Fiat Punto nadomak povratka na tržište
17

Fiat Punto nadomak povratka na tržište

8.93K
17
Podelite sa prijateljima:

Francuski, ali i italijanski stručni mediji ovih dana bruje o navodnom povratku modela Punto. 

Kako navode strani pripadnici sedme sile, PSA će nakon spajanja sa FCA insistirati da Fiat brzo plasira svoj model u B segmentu, iz kojeg je otišao sa prestankom proizvodnjeg poslednjeg Punta, odnosno Grande Punta. Ističe se da Karlos Tavarez, koji će predvoditi novonastali entitet želi apsolutnu dominaciju u evropskom B segmentu, jer veruje da se atak na primat VW grupe može početi upravo odatle.

Italijanski novinari pišu da bi nova generacija modela Punto mogla biti ujedno i prvi automobil koji će nastati kao plod direktne saradnje PSA i FCA, te da bi taj gradski adut mogao stići na tržište već 2022. godine. Naravno, novi Punto koristio bi CMP arhitekturu francuske grupacije, i verovatno je da bi se oslonio i na njihove agregate.

Ova platforma omogućava i plasiranje električnog izdanja, do čega bi najverovatnije i došlo, jer PSA već ima razvijen pogon i baterije koje se nalaze u nekolicini njihovih modela.

Šef Fiata, Olivije Fransoa nedavno je potvrdio da će se italijanska marka vratiti u B segment, te da postoji šansa da to ne bude samo jedan, već dva modela.

U ovim najavama postoji i tračak nade za fabriku u Kragujevcu. Ne tako davno, iz Šumadije su stizali primerci Punta, a kako je Karlos Tavarez na početku najavio, ne bi trebalo da bude gašenja pogona nakon što se spoje FCA i PSA.

Osim toga, najverovatnije je da će novi Fiat Punto biti cenovno daleko niže pozicioniran od rođaka poput Peugeota 208 i Opel Corse. Sa tim u vezi, onda bi se novopečeni Punto nametnuo kao nešto skuplja alternativa za Daciju Sandero, koja je godinama bez ikakve ozbiljne konkurencije u B segmentu.

O sudbini nove generacije Fiata Punto znaćemo više početkom naredne godine, jer se veruje da će se spajanje FCA i PSA finalizovati u prvom kvartalu 2021. godine.

AutoRepublika 

(8934)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

17 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
YugoFlorida

Po svakoj logici i zdravom razumu, novi Punto bi trebalo da se proizvodi u Kragujevcu. Ostaje da se vidi hoće li biti tako.

Axa

Tako je… dok fabrike u Italiji zvrje prazne, a sindikati luduju oni prave punto u KG. Kako da ne

DOLF

Spajanje sa PSA je teška glupost, toliko brendova i kada se podeli toliko mala proizvodnja.
Za FIAT je bolje bilo da su po prekidanju proizvonje Punta izbacili Lančiju u toj klasi, samo u Italiji bi prodali barem 50000 komada plus ostatak Evrope barem toliko.
Nije bašobećavajuće da će se u Kragujevcu proizvoditi nešto na PSA platformi.

Pomponije

Lancia ima Ypsilon, koji je prepakovani Punto.

Miki

Zar nije panda?

DOLF

Malo duža Panda! Tj. na platformi Pande.

Don

Na šta je fiat spao,da tamo dje je bio najjači sada lijepi značke, a ostalo je tudje, njemu samo značka i ime Punto ostade …pa ti kupi..

Ivan

Nije to samo sa fiatom…u vecini slucajeva je tako. Neznas vise sta kupuješ

Branko

Ako bude CNG opcija vrlo sam zaiteresovan.

Yankee

Realno, Fiat-Chrysler bi trebao da ugasi sve brendove osim Rama, Jeepa i naravno Ferrarija, jer su to jedini profitabilni brendovi unutar cele firme.

kola

jedino auto iz fijata koja je vredelo je bio punto i bi najprodavanji auto fijata a logicno ti nisi u toku. od jepa veceg krsa tesko da ima. ram neznam sta je to. tolko o tebi

Yankee

Punto je davno bio najprodavaniji model Fiata, nista u skorije vreme.

Kao sto sam rekao, Ram, Jeep i Ferrari su jedine PROFITABILNE divizije Fiata.

kola

od fjata se jedino ocekuje punto i nista drugo. nema punto nema fjat

Yankee

A Fiat 500? Panda?

kola

panda je manji brat punta i dno ponude a fjat 500 je sjebo fijat. od f500 fijat nije proizvodjac nego zajebant. ako ih uzo pezo zna on sta je zlatna koka prepravi 208 i eto punto i eto 1 milion godisnje punta

Axa

To apsolutno nema veze sa životom. Punto niko nije kupovao, zato se i ugasio, najtraženiji modeli u klasi poput klija i pola ne prodaju se u milion godišnje, a kamoli raspali punto. Ta klasa se sve slabije prodaje jer kupci sa novcem (znače svakako ne tužni balkanci) traže SUV

kola

kako to mislis nije kupovo niko punto. punto je propo jer se nije modernizovo 12 godina a grande kao korsa nije valjo od pocetka da su pri tom forsirali igracke kao 500. suv kupuju seljaci bar ove jeftine i najcesce a punto nemoze im nista nadomestiti. punto ima velicinu i za mali gradski ev. u evropi ima da ide 300 hiljada najmanje a ostala trzista najmanje toliko isto.