1. Home
  2. Vesti
  3. Prvi kamion kompanije Nikola sišao s proizvodne trake
Prvi kamion kompanije Nikola sišao s proizvodne trake
1

Prvi kamion kompanije Nikola sišao s proizvodne trake

2.07K
1
Podelite sa prijateljima:

Pre svega nekoliko godina činilo se da je kompanija Nikola na krovu sveta, i mnogi su je nazivali „ubicom Tesle“. Čak je i veliki General Motors investirao u ovu firmu iz američke savezne države Jute, i trebalo je da proizvodi njegov električni pikap kamionet nazvan Badger. Ali, od tada se mnogo toga promenilo, a u centar skandala je došao prvi čovek Nikole Trevor Milton koji je optužen da je lažirao broj narudžbi, ali i da je seksualno napastvovao jednu damu.

Zbog toga je najuren iz kompanije dok je General Motors u velikoj meri smanjio investiciju. Ali očigledno ni to nije moglo da zaustavi Nikolu koji je upravo objavio da je isporučio prva dva primerka pod imenom Tre. Oni su prodati kupcima u Los Anđelesu koji će ih koristiti narednih godina, ne samo za prevoz robe već i da Nikola sprovede testiranje u pravim svakodnevnim uslovima.


Ponosna mušterija se zove Total Transportation Services Inc. (TTSI) i bavi se dostavom delova iz Los Anđelesa i Long Biča. Njima je rečeno da Tre može da pređe 560 kilometara s jednim punjenjem baterije zahvaljujući ćelijama ukupne zapremine 753 kWh. Kamion inače razvija 645 konjskih snaga i može da dostigne maksimalnu brzinu od 120 km/h. Čelnici kompanije su ranije najavili da se baterija može napuniti do 80% za manje od dva sata na brzim punjačima.

Ukoliko se Tre pokaže uspešnim, TTSI namerava da naruči još sto jedinica, a Nikola planira da ispoštuje ugovor najkasnije do kraja 2023. godine. Oni takođe žele da naruče i nekoliko modela sa vodoničnim ćelijama gde bi uvideli kako će se pokazati u svakodnevnim uslovima.

Nikola će kasnije pokušati da pokori i evropsko tržište sa svojim partnerom IVECO-om, a već ima narudžbu od 25 jedinica od strane lokalne samouprave nemačkog grada Hamburga. Ranije smo pisali da se kompanija neće zaustaviti samo na kamionima već želi da proširi ponudu i na čamce, ATV vozila i mnogobrojne slične proizvode za laganu terensku vožnju.

Ukoliko se pokažu uspešnim, eksperti smatraju da će i General Motors iskoristiti svoju šansu da ponovo sarađuje sa Nikolom pošto najveći američki proizvođač ima u planu električne verzije svojih modela Chevrolet Silverado i GMC Sierra. Kada se pogleda kroz šta je sve Nikola prošao prethodnih godina, veliko je iznenađenje što je uopšte predstavio neki serijski model, pa što bi naš narod rekao „kako sam se nadala – dobro sam se udala“…

AutoRepublika

(2068)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Preduslov za uspjeh svakog velikog proizvođača el. vozila(automobila, kamiona) je da ima sopstvenu proizvodnju litijuma za pravljenje ogromne količine baterija.To znači da ima sopstveno postrojenje za izdvajanje litijuma iz morske vode a ne da zavisi od svjetskih rudnika litijuma koji stalno dižu cijene a litijuma je u njima sve manje.