1. Home
  2. Vesti
  3. Rusi ograničavaju marže nakupcima novih automobila
Rusi ograničavaju marže nakupcima novih automobila
0

Rusi ograničavaju marže nakupcima novih automobila

240
0
Podelite sa prijateljima:

Predlog koji podrazumeva uvođenje limita u pogledu visine zaračunate razlike u ceni od strane predstavnika distributivnih mreža novih automobila unutar Ruske federacije je sačinilo Ministarstvo privrede i trgovine ove države.

Namera je da se marža svede na najviše deset procenata, što bi važilo i u trenucima udarne tražnje za novim vozilima. Minsitarstvo koje se bavi pitanjima privrede i trgovine je ubeđeno da će i uz ovakva ograničenja trgovci novim automobilima poslovati rentabilno i imati sve preduslove za zadovoljstvo. Prateći statističke podatke proizilazi da su profitne stope proizvođa automobila na nivou od nekih 5 do 6% u proseku, dok ovlašćeni distributeri zarađuju više, odnosno između 7 i 10%, opet u proseku.

“Ako se usvoji naš predlog, to će omogućiti zvaničnim nakupcima da ostvaruju prihvatljivo visok profit,” naveo je jedan službenik pomenutog ministarstva ruske vlade, na pitanje novinara redakcije TASS.

Neposredni motiv za ovakav potez ruskih vlasti je najverovatnije tekuća kriza u snabdevanju novim automobilima, što dovodi i do dodatnog podgrevanja tražnje za novim vozilima, na koji način su trgovci posebno stimulisani da prodaju automobile sa opremom koja je iracionalno skupa, ignorišući preporučene maloprodajne cene. Tako je na primer bilo slučajeva da su neki Ladini modeli prodavani po dvostruko višim od fabričkih cena, dok je nadgradnja na redovnu cenu određenu za novi Toyotin Land Cruiser 300 dostigla sumu od čak 36 hiljada evra.

Prema rečima sagovornika novinske agencije, ministarstvo je u procesu organizovanja potpisivanja ugovora između Ruske asocijacije dilera automobila (ROAD) i asocijacije proizvođača automobila, kojim će biti definisano da zvanični distributeri, čak i u periodima uvećane tražnje, zadrže svoje marže u granici od 10 procenata.

Ministarstvo privrede i trgovine predviđa da će doći do rasta prodajnog potencijala ruskog tržišta za nekih 5%, do kraja ove godine. Istovremeno, tražnja raste i još žustrijim tempom, ali to ponuda ne može da proprati zbog nedostataka vozila i napumpanih cena u izložbeno-prodajnim salonima. “Već smo kontaktirali Savezno telo za antimonopolsko delovanje, kako bi reagovao po ovom pitanju,” rekao je izvor TASS-u.

AutoRepublika

(240)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments