1. Home
  2. Vesti
  3. Velika promena u strategiji elektrifikacije Honde
Velika promena u strategiji elektrifikacije Honde
2

Velika promena u strategiji elektrifikacije Honde

262
2
Podelite sa prijateljima:

Drugi proizvođač automobila po veličini u Japanu sada traga za partnerom ili više njih, a koji bi mogao da u ortakluk unese napredniju tehnologiju vezanu za elektromobilnost.

Honda je bila među pionirima tehnologije hibridnih pogonskih sklopova, zajedno s Toyotom, ali je zaostala za inostranom konkurencijom baš kao što je to slučaj i s glavnim rivalom iz domovine. Razlog je jednostavan, druge marke su izdvajale značajne sume za elektrifikaciju i za razvoj čisto električnih vozila. Sada se izvršni direktor Honde okreće ka drugim proizvođačima s kojim bi se mogao uspostaviti partnerski odnos i koji ima više iskustva u zoni elektromobilnosti, a kako bi uspeli da nadoknade zaostatak.

Izvršni direktor Honde koji je na tu funkciju dospeo tokom aprila, Tošihiro Mibe, je na tu poziciju dospeo s mesta šefa odeljenja istraživanja i razvoja, odakle je dao ključan doprinos u razvoju odnosa japanske kompanije s američkim General Motorsom. Stoga je i viđen kao neko ko ime da neguje tople odnose s drugim firmama, a ovog puta bi to moglo biti korisno kako bi se stekao i održao ortakluk s proizvođačem koji poseduje više znanja od Honde u oblasti sklapanja EV.

Mibe želi da Honda bude orijentisana na proizvodnju isključivo električnih vozila do 2040. godine, iako će zapravo većina modela koje marka planira da lansira biti iz segmenta FCEV, a ne iz baterijske kategorije gde je nužno prisistvo baterijskog pakovanja pozamašnog formata. Trenutno, Honda nudi jedan elektromobil i on se zove Honda e. Kao takav je dostupan jedino u Evropi i uprkos svom omamljujućem retro izgled, i nije tako tražen, za šta se može okriviti skroman domet s jednim punjenjem baterija. Honda je najavila lansiranje deset novih električnih vozila u narodnoj petoletki.

Ipak, još uvek nemamo odgovor koja bi to kompanija mogla postati ortak Hondi u ovom projektu. Logična priča bi bila usmerena na formiranje saveza s nekim japanskim proizvođačem, a i predstavnici samih japanskih marki su već ušli u priču oko moguće saradnje pod kišobranom Asocijacije proizvođača automobila Japana (Japan Automobile Manufacturers Association – JAMA).

Ali, pre nego što neko treći uđe u kombinaciju, Honda namerava da proširi i osnaži vezu s General Motorsom. Navedeni zajednički cilj ovog dueta jeste razvoj platforme koja bi bila namenjena vozilima za severnoameričko trržište. Pride bi predmet podele bili i pogonski sklopovi, kako konvencionalni, tako i hibridni i čisto električni.

Honda jača veze i sa ostalim proizvođačima, a to se posebno odnosi na Mazdu i Subaru, ali i Ford, pa i Volkswagen. Fokus ovih druženje je u oblasti električnih i samovozećih auotmobila.

Na pitanje o strategiji Honde sa General Motorsom, Mibe je ispucao sledeće:

„Osećamo potrebu da užurbano uletimo u elektrifikaciju, posebno nakon što je na dužnost predsednika SAD stupio Bajden. Ali, trebaće nam vremena za to. Zato ne želimo da se sada usredsredimo svom silom samo na to, kako ne bismo sagoreli. U ovom trenutku, ne mislim da idemo samostalno u tu priču, već bi trebalo da nađemo nekog, poput General Motors, a zatim da obezbedimo da kroz ekonomiju obima sve bude isplativo. To je naša početna strategija za Severnu Ameriku. Jednom kada dostignemo odgovarajuće kontigente, moći ćemo da razmotrimo i plasman jedinstvenih Honda. I to ne samo u segmentu EV.“

AutoRepublika 

(262)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Pa Nidec je Japanski. Bar što se tiče motora, upravljanja i invertera…

M M

Kuku, na šta liče ovi nazovi automobili. Ovako skalamerija u Evropi se nikad neće proizvesti. Uporedite ovog Honda dinosaurus retardera sa onim BMW što ga interenet „razdire“. Honda idioti…..