1. Home
  2. Vesti
  3. Tržište ekološki podobnih automobila u Kini značajno pada nakon kresanja subvencija
Tržište ekološki podobnih automobila u Kini značajno pada nakon kresanja subvencija
2

Tržište ekološki podobnih automobila u Kini značajno pada nakon kresanja subvencija

162
2
Podelite sa prijateljima:

Manji broj novoenergetskih vozila (NEV) bi moglo da bude prodato u Kini ove godine nego 2018., rekao je jedan zvaničnik iz najveće asocijacije automobilske industrije u najmnogoljudnijoj zemlji sveta. Razlog je taj što kupci obustavljaju kupovinenakon najave vlade da će smanjiti subvencije.

Da pojasnimo, u „NEV“ kategoriju se ubrajaju čisto električna vozila, „plug-in“ hibridi, kao i automobili pogonjeni gorivnim ćelijama.

Čen Šiua, zamenik generalnog sekretara u Kineskoj asocijaciji proizvođača automobila (CAAM), dao je izjavu danas, nako što je ovo telo saopštilo da je prodaja NEV modela pala za 45,6 odsto u oktobru, u odnosu na isti mesec prošle godine. U septembru je „minu“ iznosio 33 odsto.

„Postoji jaz između prošlogodišnje i sadašnje prodaje, tako da sudeći po ovom trendu, mogli bismo da budemo svedoci negativnog rasta ove godine, kada je o prodaji novoenergetskih automobila reč“, rekao je on.

Kina je čvrsto podržavala ekološki podobna vozila, tako da je implementirala prodajne kvote za proizvođače automobila. Međutim, skresala je povlastice za kupovinu vozila iz NEV kategorije ove godine, kao deo sveobuhvatnog plana redukovanja subvencija, što je automatski vozila učinilo skupljim.

Pre ove mere, NEV tržište je bilo svetla tačka, napredovavši prošle godine za čak 62 odsto, u vreme kada je automobilsko tržište u Kini po prvi put doživelo pad još od devedesetih godina.

Ovaj trend ostaje obeshrabrujući, jer prodaja automobila pada šesnaesti uzastopni mesec, zaključno s oktobrom.

Poslednja dva meseca, poznata kao „zlatni septembar“ i „srebrni oktobar“ u okviru kineske automobilske industrije, smatraju se tradicionalno vrhuncem prodaje automobila na godišnjem planu.

Ovo je svakako zadalo udarac rukovodiocima automobilskih kompanija, koji su se nadali da će doći do pozitivnog preokreta u drugom polugodišta.

Pre samo tri godine, proizvođači automobila su uživali u dvocifrenom godišnjem rastu prodaje u Kini. Sada, svi su u situaciji da snižavaju svoje prognoze za 2019., kada je o prodaji i profitu reč.

AutoRepublika

(162)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Zato će kod nas uskoro da bude velika ekspanzija ekoloških vozila, a sve saglasno zlatnome dobu u koje smo ušli …
Evo sada, čim škoda izbaci EV i Plug-In hibride, cela naša državna uprava će prva na to masovno preći. Samo da im stručnjaci iz Konjevića pravilno skeniraju sve specifikacije …

Zvezdan Božinović

Kada bi ti samo znao kakvi su to eksperti….