1. Home
  2. Vesti
  3. Kraj za legendarni agregat Bentlija
Kraj za legendarni agregat Bentlija
0

Kraj za legendarni agregat Bentlija

423
0
Podelite sa prijateljima:

U automobilskoj istoriji su mnogi agregati stekli status žive legende iz mnogobrojnih razloga. Neki su postali poznati zahvaljujući pouzdanosti, drugi zbog niske potrošnje, a određeni broj i zbog dugotrajnosti.

Ako bi sagledali listu koja prikazuje koji benzinac se najduže proizvodio, čast bi pripala General Motorsovoj jedinici, takozvanom Malom bloku (Small Block). On je opstao u proizvodnji od 1955. godine pa sve do 2002., i u tom periodu fabriku je napustilo nekoliko stotina miliona primeraka, pa je pokretao ne samo automobile već i brodove, agregate i još mnogo toga.

Odmah iza američkog velikana se nalazi još jedna legenda koja ovih dana odbrojava poslednje dane. Reč je o Bentlijovom agregatu poznatom kao L-Series, a on je opstao u proizvodnji čak 61 godinu.

Motor iz L Serije

Debitovao je 1959. godine kao zamena za zastareli linijski šestak, a zapravo je bio za 12 kilograma lakši, iako je pružao dva cilindra više. U samom početku, L Serija je bila zapremine 6,2 litara, da bi 12 godina kasnije, ona skočila na maksimalnih 6,75 litara.

Bentley se nikada nije voleo hvaliti snagom, uz objašnjenje da L Serija ima „dovoljno konja“, a po nekim procenama „original“ je razvijao 180 „grla“. Tokom godina agregat je dobio i direktno ubrizgavanje goriva i turbo punjač, a poslednja generacija je ujedno najmoćnija sa 530 konjskih snaga i 1.100 Nm najvišeg obrtnog momenta.

U poslednjih 61 godinu, Bentley je proizveo oko 36.000 jedinica, dok se poslednji od njih može naći u modelu Mulsanne. Kompanija će se u budućnosti koncentrisati na V6 i W12 agregate svog vlasnika, odnosno one koje je razvila Volkswagen korporacija.

AutoRepublika

(423)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments