1. Home
  2. Vesti
  3. Korona urnisala prošlogodišnju prodaju Opela, pa i cele PSA grupe
Korona urnisala prošlogodišnju prodaju Opela, pa i cele PSA grupe
2

Korona urnisala prošlogodišnju prodaju Opela, pa i cele PSA grupe

772
2
Podelite sa prijateljima:

Automobilski proizvođač sa sedištem u Nemačkoj je tokom prošle godine isporučio drastično manji broj vozila nego lani. Pored tih rezultata, važno je odmah naglasiti da je statističkim prikupljanjem podataka registrovan i pad prodajnih potencijala matične grupacije PSA. To praktično znači da je Opel poslovao značajno lošije nego što to pokazuje prosek cele industrijske grane.

Generalno govoreći, mnogi potencijalni kupci su odustali od ranije planirane kupovine vozila u 2020. godini. To se posebno snažno odrazilo na prodaju Opela, pa je broj isporučenih vozila pao za više od trećine, kako je objavila matična kompanija u četvrtak u Parizu. Saglasno tada puštenim u etar informacijama, ukupno je 630 hiljada četvorotočkaša s oznakama Opela i Vauxhalla dospelo u ruke kupaca tokom prošle godine, što je cifra koja govori o sunovratu tražnje od 35%. Na taj način, Opel se ispostavio najvećim gubitnikom cele grupacije.

Kao što rekosmo, i sama PSA grupa je bila velika žrtva pošasti zvane korona virus. Konglomerat koji kontroliše marke Peugeot, Citroën, DS i Opel je plasirao za skoro 28% manje vozila nego prošle godine, a u apsolutnim brojkama se obim isporuka izjednačava s oko 2,5 miliona automobila.

Pad je bio posebno dubok u Evropi gde je minus ostao na koti od 30%, a još je grđe za Francuze bilo na teritoriji Kine gde je zabeleženo „sibirskih -58“. Čisto da biste stekli predstavu o razmerama potonuća prodajnih cifara PSA grupe, da podsetimo da je tražnja na celokupnom tržištu, tokom prethodne godine, bila skromnija za nešto manje od 20%.

Najave idu u smeru da će se PSA ove godine više fokusirati na onlajn kanale prodaje, na koji način se očekuje da će uticaj zloglasnog virusa na ekonomske performanse kompanije biti oslabljen. U grupaciji se nadaju prodaji od oko 100 hiljada četvorotočkaša putem interneta u 2021. godini, što bi bilo za dva i po puta bolje nego tokom 2020.

Za kraj da podsetimo da je danas veliki dan za PSA grupu. Naime, na pragu realizacije je formiranje mega poslovne strukture s kapitalom francusko-italijansko-američkog porekla. Jasno, pričamo o Stellantisu koji se formalno osniva s današnjim danom. Ukupan broj zaposlenih koji privređuju unutar novoformiranog entiteta dostiže čak 400 hiljada, a po obimu proizvodnje, smešta se odmah iza Toyote i Volkswagena.

AutoRepublika

(772)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rikošet

Sad polako dolazimo na nivo „istine“… Prošlogodišnji PSA spin pod sloganom – Opel je pozitivno poslovao – je bila laž decenije… Pootpuštali su sve što su mogli, ukinuli sve što su mogli i sveli Opel na minimum i onda slavodobitno objavili posluje pozitivno, a prodaja je i tada bila u dubiozi, ali su troškovi srezani… Logičan razvoj situacije s tim da ne treba očekivati da će se Opel oporaviti, već da će vremenom kako kupci počnu da spoznaju da PSA samo prepakuje svoju tehnologiju u njihovu suhoparnu foliju potonuti još dublje u minus i na kraju nestati… Uostalom to bi… Pročitaj više »

don

Pusing,rodjo! -.S.Spajić