1. Home
  2. Vesti
  3. Volvo sledeće godine započinje masovnu proizvodnju električnih teškaša
Volvo sledeće godine započinje masovnu proizvodnju električnih teškaša
0

Volvo sledeće godine započinje masovnu proizvodnju električnih teškaša

218
0
Podelite sa prijateljima:

O Volvoovim kamionima smo pričali (pisali) u više navrata. Još 2018. gdoine su prikazani prvi prototip primerci urbanih dostavnih kozila iz serija FE i FL, a koji su izrađivani u skromnim kontigentima. U gami su se tokom 2019. godine pojavili i električni kamioni, baš kao i kiperi. Ali, sve do nedavno, u pitanju su bili sve sami prototip, odnosno predserijski primerci. Sada je skandinavski proizvođač iz sveta industrije kamiona obelodanio da 2022. godine pokreće masovnu proizvodnju punog obima, koja će doprineti širenju game električnih teškaša Volvoa.

Kada uprava švedskog brenda to kaže, onda praktično misli na električne verzije kamiona iz serija FM, FH i FMX. Neke od tehničkih karakteristika istih su već poznate. Bruto težina električnih teškaša može dostizati i do 44 tone. Električni kamioni namenjeni ekstremno teškim uslovima eksploatacije će biti opremljeni s tri električna motora čija ukupna snaga se meri s 490 kW uz obrtni moment od do 28.000 Nm. Sarađivaće s nanovo podešenom menjačkom kutijom I-Shift, što znači da će u slučaju električnih motora, vozilo startovati iz najvišeg stepena prenosa, dok će niže „brzine“ služiti za savladavanje najtežih putnih deonica.

Teškaš Volvoa će se oslanjati na energiju deponovanu u šest litijum-jonskih baterijskih pakovanja koja su sastavljena iz više ćelija u fabričkim halama izgrađenim u Švedskoj. Ukupan kapacitet baterijskog pakovanja iznosi 540 kWh, što bi prema zvaničnoj deklaraciji proizvođača trebalo da bude dovoljno za oko 300 kilometara autonomije. Ipak, ova cifra nije garantovana, pa pod otežanim uslovima korišćenja, ona može biti i značajno niža.

Što se tiče dopune, suočavamo se sa situacijom u kojoj se proizvođač poziva, ne samo na priključke od 43 kW, već i na one sa stalnih 250 kW, što je ekstremna retkost i u razvijenim zemljama Evrope. Kako bilo, u tim uslovima je četiri petine baterije moguće dopunuti i za samo sat i po vremena.

Kao što počesmo da naglašavamo još od naslova, proizvodnja električnih teškaša marke Volvo će startovati krajem 2022. godine. Šleperi će biti prvi koji će na proizvodne trake, dok će ostala izvođenja uslediti neposredno potom. Kada smo već kod ostalih modifikacija, onda da kažemo da je već planirana i elektrifikacija američke verzije kamiona Volvo VNR.

AutoRepublika

(218)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments