1. Home
  2. Industrija
  3. Toyota ponovo na tronu po prodaji ali bestseler ne pripada njoj
Toyota ponovo na tronu po prodaji ali bestseler ne pripada njoj
2

Toyota ponovo na tronu po prodaji ali bestseler ne pripada njoj

1.29K
2
Podelite sa prijateljima:

Jedna od najdinamičnijih i najćudljivijih industrija na svetu, uspela je da zadrži zamah započet 2017. i plasira dodatnih, 86 miliona novih vozila prošle godine.

Naime, po JATO Dynamicsu, 86,01 milion automobila prodat 2018., naspram 86,43 miliona iz 2017., neznatan je pad od 0,5 odsto.

Statistika čuvene kuće se odnosi na prva 54 svetska tržišta. Iz sakupljenih podataka, jasno je da je Kina ponovo bila „najjača“, zemlja na koju se odnosilo preko 30 odsto ukupne globalne prodaje – 28,08 miliona automobila.

Ipak, u najmnogoljudnijoj zemlji sveta je prošle godine prodato 2,8 odsto automobila manje nego godinu dana ranije.

„Pad prodaje u Kini je imao posledice na kotiranje globalnog tržišta 2018.“, rekao je Felipe Munjoz, globalni analitičar iz JATO-a. „Kako Kina zauzima gotovo 30 osto svetske prodaje automobila, bilo kakva promena koja se tamo desi neminovno utiče na čitav svet.“

Evropski kontinent je „svim snagama“ uspeo da „iscedi“ prodaju od 17,7 miliona vozila, što ga je učinilo drugim po veličini tržištem, daleko iza kineskog. Zajedno sa trećeplasiranim Amerikancima, Evropljani su prodali nešto više automobila od Kineza.

Iznenađujući rezultat je imala Indija, u kojoj se prodalo 3,92 miliona auotmobila u totalu, više nego u Nemačkoj ili Velikoj Britaniji. JATO predviđa da će do 2021. ova zemlja doći do trećeg mesta na globalnom planu.

Na SUV segment se odnosila većina prošlogodišnje prodaje, tako da on sada zauzima 36,4 odsto ukupnog tržišnog kolača sa 29,77 miliona jedinica.

Što se tiče proizvođača, Toyota je ponovo prva sa 8,09 miliona prodatih automobila. Iza Japanaca značajno zaostaju Volkswagen grupa sa 6,74 miliona i Ford s gotovo 5 miliona prodatih vozila. Ipak, globalni bestseler nije Corolla već Ford F-Series sa 1,07 miliona prodatih primeraka.

AutoRepublika

(1287)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TNT

Zar nije skoro bila lista najprodavanijih automobila sa nešto drugačijim poretkom? Zapamtio sam da je na njoj Tiguan bio ispred Golfa

Zvezdan Božinović

Nešto se razlikuju statistike u zavisnosti od izvora.