1. Home
  2. Life
  3. Volvo se nada razvoju revolucionarnog rešenja u oblasti virtuelne realnosti
Volvo se nada razvoju revolucionarnog rešenja u oblasti virtuelne realnosti

Volvo se nada razvoju revolucionarnog rešenja u oblasti virtuelne realnosti

261
0
Podelite sa prijateljima:

Volvo Cars je pre par dana objavio da je njegova divizija Tech Fund uložila novac u razvoj projekta Spectralis, odnosno u novoosnovanu, startap firmu angažovanu u oblasti optike i modaliteta prikazivanja informacija, što u krajnjoj instanci može dovesti do proboja u načinu korišćenja i funkcionalnosti vetrobranskog stakla.

Zanimljiv je sistem HUD (head up display) koji je rasprostranjen u današnjim automobilima i zahvaljujući čijem funkcionisanju vozač ima priliku da bitne informacije očitava pogledom na drum kroz vetrobransko staklo, bez neophodnosti da isti skreće ka instrumentaciji u kabini.

Pleksiglas koji proizvođači fakturišu kupcima po nekoliko stotina do hiljada puta višoj ceni od nabavne…

Jeftinije rešenje podrazumeva da postoji ugrađena providna pločica na vrhu centralnog grebena, a na kojoj bi se ispisivali željeni parametri. Uostalom, predlažemo da na ovu temu pročitate divan članak, ali ono na šta ovim člankom skrećemo pažnju jeste želja švedskog proizvođača luksuznih automobila Volvoa da se u budućnosti za ove namene koristi isključivo prednja šoferšajbna, i to u zonama koje su u strogom vidokrugu vozača.

Uprava švedske kompanije je procenila da je najbrži put do pristupa nove, revolucionarne tehnologije onaj koji vodi preko kupovine novoosnovane firme koja je odmakla u razvoju iste, a koja se zove Spectralis. Nakon preuzimanja inicijalnog rešenja, Skandinavci su voljni da ga dodatno usavrše, privodeći ga tako perfekciji. U pitanju je ideja o implementaciji novog tipa višeslojne tanke spravice koja objedinjuje više frekvencija u jednu (kombinator), i oslanja se na tanani optički film s providnom podlogom.

Zahvaljujući tome, kombinator je u mogućnosti da preklopi izabrane slike direktno na staklo pred očima vozača na primer. Zato je i podesan da bi bio upotrebljen recimo kao unapređena verzija aktuelnog sistema HUD, ali gde bi informacije mogle biti projektovane s jedne, skroz na drugu stranu. Na taj način bi se otvorila vrata potpuno novom i boljem načinu korišćenja virtuelne realnosti.

„Spectralis je uzbudljiva kompanija s tehnologijom koju vidimo kao obećavajuću. Podrškom njihovom razvoju možemo doprineti i potencijalu razvoja budućih Volvoovih vozila,” rekao je ovom zgodom direktor razvoja proizvoda u kompaniji Volvo Cars, Henrik Grin. Šveđani nameravaju da ovaj sistem koriste u kabini vozila, ali i kao osnovu za sistem detekcije vozila u mrtvom uglu vozačevog pogleda.

Spectralis je izraelska kompanija koja se zanima ponajviše za aeronautičke sisteme. Volvo je s njima napravio kontakt posredstvom redovnog godišnjeg programa MobilityXLab, a koji se organizuje u Geteborgu i okuplja obećavajuće startap kompanije. Glavni partner programa je baš Volvo, i to traje od 2017. godine.

AutoRepublika

(261)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments