1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Da li trend elektrifikacije dovodi do pada kvaliteta novih konvencionalnih automobila
Da li trend elektrifikacije dovodi do pada kvaliteta novih konvencionalnih automobila
2

Da li trend elektrifikacije dovodi do pada kvaliteta novih konvencionalnih automobila

980
2
Podelite sa prijateljima:

Daimler, Volkswagen i BMW predviđaju da će, oko 2025. godine, svaki njihov četvrti prodati automobil biti elektrifikovan.

Ušteda u razvoju i proizvodnji konvencionalnih modela automobila je kritično važna u predstojećem periodu za sve proizvođače koji nameravaju da ulažu u segment elektropokretanih vozila. Naime, profitne stope koje se ostvaruju u segmentu elektrifikacije su drastično niže u odnosu na one iz tradicionalnog načina proizvodnje. Procene iz Daimlera ukazuju na to da su “elektro” generisane profitne stope na nivou polovine onih koji se postižu u tradicionalnoj proizvodnji.

O ovoj temi, sa novinarima Bloomberga je razgovarao direktor nabavke kompanije BMW, Disman.

“Moramo da pokušamo da uvećani obim investicija, sa kojima se kompanija suočava u duhu elektrifikacije, kompenzujemo smanjenim troškovima u ostalim oblastima”, navodi on.

“Plan je izuzetno važan jer su čelnici kompanije iz Minhena najavili lansiranje najmanje 12 električnih vozila do 2025. godine, a za čiji razvoj su neophodna ogromna sredstva koja treba da se oslobode uštedama u nabavci komponenti za konvencionalne automobile. Ukupni troškovi nabavke za razvoj električnih automobila, uključujući nova postrojenja i alat, će porasti sa jedne na 3 milijarde evra do 2025. godine.” – nastavlja Disman.

BMW planira da redukuje troškove nabavki delova za automobile, za ukupno 2 milijarde evra, što predstavlja težnju ka smanjenju ove kategorije za 5%, jer su ukupni godišnji troškovi za te namene oko 40 milijardi evra. “Ovo se može postići smanjenjem prilagođenih opcija u ponudi, kao i podsticanjem kompetitivnosti među dobavljačima (komponentašima). Nameravamo da se manje oslanjamo na pojedinačne dobavljače, a posebno na one sa monopolskim položajem”, obrazlaže Disman.

BMW će se potruditi da što više redukuje i indirektne troškove vezane za održavanje zgrada, kao i pružene usluge od strane trećih lica, koji su trenutno na nivou od oko 20 milijardi evra godišnje. Disman dalje tvrdi da je od početka godine, program ušteda već doneo koristi kompaniji u iznosu od 250 miliona evra, ali je neophodno, po ovom osnovu uštedeti ukupno milijardu evra godišnje.

Kao još jedan način za optimizaciju raspoloživih sredstava za investicije, BMW će se potruditi da u proizvodno prodajni miks uključi što više luksuznih modela, koji u sebi sadrže najviše profitne stope.

Da napomenemo da Daimler AG pokušava da ostvari uštede na fiksnim troškovima, istraživanju i razvoju, kao i u kapitalnim izdacima u iznosu od oko 4 milijarde evra.

Sa naše strane posmatrano, svaki pritisak na dobavljače da smanje prodajnu cenu, preko mere, dovodi do pada kvaliteta predmeta kupoprodaje, a to se dalje nužno odražava i na kvalitet finalnog proizvoda.

Iskreno se nadamo da ovolike težnje ka smanjenju rashoda neće dovesti da pada kvaliteta konvencionalnih automobila, koji ionako nije na posebno visokom nivou, s obzirom na poražavajuće statistike pouzdanosti u odnosu na iste od pre nekoliko decenija.

Izvor: Bloomberg

 

(980)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
darko

Lepo je to, ali da li znate da je u Srbiji gotovo nemoguce registrovati elektricni automobil?
Pokusajte….

marko

Naravno da je moguce, okreni bilo koju agenciju za registraciju pa ih pitaj.