1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Američki proizvođač istražuje tehnologiju deaktivacije cilindara na dizelu
Američki proizvođač istražuje tehnologiju deaktivacije cilindara na dizelu

Američki proizvođač istražuje tehnologiju deaktivacije cilindara na dizelu

1.46K
2
Podelite sa prijateljima:

Uprkos tranziciji ka gorivu sa manjom, do skoro nepostojeće količine sumpora, i sve strožoj ekološkoj regulativi širom sveta, dizel tehnologija je i dalje na izrazito lošem glasu i kao takva beleži pad učešća u izboru mehaničkih rešenja za pogonsku jedinicu, iako poseduje inherentne prednosti u oblasi energetske efikasnosti.

Međutim, u svetu teških pikap kamioneta, kao i velikih komercijalnih vozila, alternative dizelu skoro da i ne postoje. Električni motori koji se napajaju energijom iz ogromnih baterija, neretko i veličine kuhinjskih frižidera, i nisu neko rešenje, složićete se.

Proizvođač dizel motora Cummins vidi puno mogućnosti za unapređenja tehnologije kojoj bi se tako udahnuo dah novog života. U liniji s takvim načinom razmišljanja je i analogija koju Amerikanci žele povući s deaktivacijom cilindara kod benzinaca, i preneti je na dizel pogonske sklopove.

S takvim težnjama, stručnjaci iz Cumminsa su se u profesionalnom smislu uortačili s kolegama iz kompanije Tula Technologies, jednog od vodećih aktera na tržištu softvera za upravljanje radom termalnih motora. Nada je da će tim inženjera uspeti da, povremeno „umrtvi“ deo cilindara velikih prljavih dizelaša.

Sredinom prošle nedlje je iz obe kompanije stiglo obaveštenje o saradnji na razvoju sistema Dynamic Skip Fire (dDSF) — što bi praktično bila dizel verzija tehnologije General Motorsa koja je primenjena na benzinskim V8 motorima. Komercijalni naziv sistema GM-a, kod benzinaca je Dynamic Fuel Management.

Cummins navodi da uz aktivan dDSF, redni šestocilindarski testni dizel motor X15 (6,7 litara) instaliran u kamionetu, obezbeđuje značajno nižu emisiju štetnog ugljen-dioksida i još štetnijih azotnih-oksida, pored podrazumevane niže potrošnje goriva.

“Nastavićemo rad na razvoju dizel motora kako bi oni postali lakši, pouzdaniji, snažniji i efikasniji. Ohrabreni smo uspesima koje postižemo u saradnji koja je tek uspostavljena i radujemo se onome što bi to moglo da donese dizel tehnologiji,” rekla je Liza Farel, direktor naprednih sistema integracije u kompaniji Cummins, u pisanoj izjavi.

Cummins već reklamira svoj X15 motor kao najmoćniji dizel u svojoj klasi (šestocilindarskih agregata) jer isporučuje 500 konjskih snaga uz nestvarnih 2.510 njutn metara maksimalnog obrtnog momenta. Uz sistem Dynamic Skip Fire, aktivni bi bili samo cilindri koji su neophodni da ostanu u funkciji u datom trenutku. Prednosti takvog rešenja, ukoliko se ispostavi mogućim, bile bi ogromne, posebno za transportne i slične organizacije.

“Partnerstvo s Cumminsom nam otvara mogućnost proširenja DSF tehnologije i na svet mimo benzinskih motora,” izjavio je R. Skot Bejli, predsednik i izvršni direktor kompanije Tula Technology. “Demonstracija mogućnosti unapređenja parametara energetske efikasnosti uz istovremenu, veoma efektivnu kontrolu štetnih emisija, značiće zaista puno, za sve dizel motore budućnosti.”

U zajedničkom saopštenju se još navodi da će ortaci „nastaviti saradnju u oblasti istrživanja budućih sistema optimizacije i kontrole buke, vibracija i ostalih nepoželjnih efekata koji su skopčani s komercijalnim vozilima.”

AutoRepublika

(1462)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

A što da ne? Ako je normalno da sistem za deaktivaciju ima i 3-cilindricni 1,5 Ecoboost, pa što ne bi i dizel.
I GPF je kao ideja „prepisan“ od DPF-a.

Bungi

Mislim da je sistem smanjenja kompresije(15:1,Scayactiv) kod dizela koji primjenjuje Mazda a što znači da turbo može mnogo više vazduha upumpa u klipove što znači čistiji izduv, mnogo efikasniji sistem. Njega bi trebalo kombinovati sa el. motorom dakle dizel hibrid slično kao kod Tojote Prajus. Sam koncept deaktivacije cilindara više opterećuje aktivne cilindre kod isključenja. Zamislite koliki napor trpe 3 aktivna klipa na šestocilindričnom motoru kad moraju okretati koljenasto vratilo predviđeno za 6 klipova.?