1. Home
  2. Vesti
  3. Šta donosi očekivani BMW Serije 7
Šta donosi očekivani BMW Serije 7
1

Šta donosi očekivani BMW Serije 7

835
1
Podelite sa prijateljima:

Sve je pripremljeno za debi narednog pokolenja limuzinske perjanice marke iz Bavarske. Taj događaj će se odigrati tokom naredne godine kada bi trebalo da bude prikazan BMW Serije 7, uz brojna visoko tehnološka unapređenja i, već sada je više nego jasno, kontroverzni dizajn. Na primer, na osnovu više špijunskih fotografija je postalo očigledno da će prednje svetlosne grupacije biti podeljene u dve sekcije, što se uostalom sprema i za dolazaće modele XM i restilizovani X7. 

Svi ovi modeli imaju jedno zajedničko obeležje, a to je da pripadaju klasi vozila iz grupe BMW GKL (skraćenica za Grand Klasse na nemačkom jeziku). Stoga je i razumljiva potreba uprave minhenske kompanije da unificira dizajnerski pristup za ovu, po broju modela, skučenu grupu četvorotočkaša.

Render koji smo postavili u prozor namenjen naslovnoj fotografiji je nastao u kuhinji redakcije španskog automobilskog portala Motor.es, dok smo ga primetili na sajtu bmwbloga. Verujemo da vizuelna ilustracija na prilično verodostojan način prikazuje stil buduće velike limuzine BMW-a iz generacije G70. Ipak, znamo da će se konačni dizajn razlikovati od onoga što brojni spoljni, više ili manje vešti internet-dizajneri pretpostavljaju, ali te varijacije ne bi smele da budu značajnije, u odnosu na ovo što vidimo na renderu.

Prilika je da prozborimo i koju reč o generalnim očekivanjima s novom Serijom 7 u vezi. Tako ćemo navesti ono što je možda i najvažnije, a to je da će biti predstavljen i BMW i7, koji će istovremeno biti prva ikada električna limuzina sa oznakom BMW-a. U redakciji pomenutog pirinejskog lista su pretpostavili da će sve verzije Serije 7 posedovati zanimljive ručice za otvaranje vrata koje su sigurne da budu viđene na baterijskom izdanju, to jest BMW-u i7. To se zna jer i BMW iX poseduje takvo rešenje, pa je logično očekivati ga i u električnoj „sedmici“.

Neizbežan dizajnerski detalj, onaj oko koga se diglo mnogo prašine u redovima ljubitelja BMW-a, svakako jeste vezan za veličinu rešetke hladnjaka. Ona je posebno narasla na najvećoj limuzini marke, nakon zatezanja bora još uvek aktuelne perjanice, a sada će postati upečatljivija, mada ne i veća nego ranije. To je moguće zahvaljujući vizuelno izraženijem okviru iste, dodatno sa jačim ivicama i manjem brojem letvica između.

Prednji branik je tipski za elektromobile, a to se može zaključiti na osnovu toga što mu nedostaju predimenzionirani usisnici vazduha i ostali kozmetički detalji, već je naglasak stavljen na unapređenje aerodinamičkih parametara, kako bi se dobilo na autonomiji. Iako dvodelni farovi predstavljaju novinu za marku BMW, to nikako nije slučaj na nivou nemačkog poslovnog sistema, pa aktuelna generacija modela marke Rolls-Royce, promoviše stil izdeljenih prednjih svetlosnih grupacija. Nekome će se dopasti, a nekome će zgaditi marku.

Novajlija koji će u izložbeno-prodajne salone na kraju zime 2023. godine, BMW Serije 7 će dobiti paletu novih motora. To i nije neka novost jer se od 2019. godine zna da će pogonski sklopovi bavarske marke namenjeni Seriji 7 proći kroz tretman „teške hibridizacije“. Šuška se da će novo pokolenje dobiti najsvežije sklopove sa šest cilindara u liniji, a to bi trebalo da budu osavremenjene jedinice s oznakama B58 i B57.

Trolitarski benzinski B58 bi trebalo da dobije i blago „izduvanu“ verziju motora za modifikaciju  735i (sa 270 konjskih snaga), ali i onu malo nabrijanijaniju koja bi ponudila 370 „grla“. Ipak, okosnicu raspoloživih pogonskih sklopova će činiti hibridne verzije, kako već i rekosmo.

Tako će najverovatnije da ćemo videti sveže izdanje alternative s oznakom BMW 745e. Ta varijanta se oslanja na isti motor B58, ali će ovaj imati podršku elektromotora kako bi se dobilo 480 konjskih snaga. Očekuje se i novi model s nalepnicom M Performance M750e. Iako će i on posedovati šestocilindarski termički motor, raspolagaće sa 565 konjskih snaga i kao takav će biti najsnažniji u mini paleti dolazeće Serije 7.

Zaboravite na motor N63. Dakle, u budućnosti više nećemo viđati pogonski sklop s tom oznakom, a on se oslanja na 4,4-litarski twin-turbo V8. Njegovo mesto u gami će okupirati nova jedinica S68, i biće korišćena na novom XM-u. I S68 se oslanja na V8, ali u hibridnom pogonskom sklopu pomenutog modela XM. U verzija BMW 750i, veliki motor će proizvoditi oko 535 konjskih snaga i biće nuđen isključivo u varijatetima s integralnim pogonom koji će biti neizbežan. Već smo napisali i u uvodu, ali da ponovimo da električna revolucija zahvata Seriju 7.

Sprema se nekoliko verzija modela i7. Raspolagaće snagom u rasponu od 480 pa do preko 600 „konja“, uz napomenu da će se najmoćnija među njima zvati i7 M60. Oslanjaće se na duet motora, integralni pogon i ogromnu bateriju montiranu u podu, s kapacitetom od 105 kWh.

Nije naodmet da ponovimo da će Serija 7 iz generacije G70 ponovo uzburkati javnost, barem što se tiče dizajna, a nismo sigurni koliko je to dobra stvar, posebno ne nakon debakla sa performantnim verzijama Serije 3, Serijom 4, i da ne nabrajamo dalje sve modele s prenaglašenom maskom…

AutoRepublika

(835)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Laki

Meni je serija 7 od prve E23 bila posebna pa čak i ne tako popularni E65 koji sam vozio 3 godine!Elem sa aktuelnim dizajnom je baš „zapelo“ za moj ukus a bio bi „sevap“ smijeniti onog „pametnog“ iz Minhena!!!