1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Studija ukazuje šta nervira vozače u vezi sa modernom tehnologijom u automobilima
Studija ukazuje šta nervira vozače u vezi sa modernom tehnologijom u automobilima
27

Studija ukazuje šta nervira vozače u vezi sa modernom tehnologijom u automobilima

401
27
Podelite sa prijateljima:

Studija koju je sproveo J.D.Power u SAD govori o tome koliko i šta od modernih tehnoloških sistema u automobilu vozači cene, a šta je to što bi voleli da eliminišu. 

Prema ovom istraživanju, vozači su mahom otvoreni za prisustvo kamera koje im pomažu da bolje vide okolinu vozila, i istini za volju moderni automobili sa „debelim“ stubovima ne mogu se pohvaliti nekakvom odličnom preglednošću, te su ovi sistemi postali gotovo neophodni.

Vozači su manje optimistični u vezi sa aktivnim bezbednosnim sistemima, koji mogu samostalno kočiti ili upravljati vozilom, ovde se ističe da postoji velika doza opreza i bojazan da „kompjuter“ neće uvek odraditi posao valjano, odnosno dovoljno bezbedno.

Analitičari iz J.D.Powera ističu da ne postoji konsezus ni među samim proizvođačima kako i kada se upotrebljavaju poluautonomni aktivni bezbednosni sistemi. „Vozači su podeljeni, neki smatraju da ovakva tehnologija često bez razloga remeti vožnju, dok drugi kažu da ih pomenuti sistemi čine opuštenijim u vožnji“, navodi se u izveštaju J.D.Powera.

Vozači su redovno kritikovali tzv. kontrolu gestovima kod modernih automobila. Naša iskustva kažu da ovaj vid komandovanja, iako u teoriji praktičan, to nije i u stvarnosti, jer osim što ne reaguje uvek na gestove, često je i veoma spor.

TXI (Tech Experience Index) studija ukazala je da je navedeni sistem kontrole gestovima izazivao probleme na 36 vozila na stotinu anketiranih. Čak 14% onih koji su imali pomenutu tehnologiju u svom vozilu nikada je nisu upotrebili, 16% ju je upotrebilo samo jednom i nikada više posle toga, dok je 61% kazalo da ovaj sistem ne koristi redovno, već samo ponekad.

Nasuprot toga, čak 73% vozača izjavilo je da želi da njihovo vozilo ima kameru za vožnju unazad, dok je 62% ispitanika kazalo da žele i kamere usmerene u drugim smerovima.

No, poenta ove studije bila je da se vidi koja to marka koristi najbolju tehnologiju, odnosno čiji sistemi zadaju najmanje glavobolje vozačima. Na skali do 1.000 mogućih poena, najbolje je bio plasiran Volvo sa 617 bodova, slede ga BMW sa 583 poena i Cadillac sa 577. Na prvih pet pozicija nalaze se premijum brendovi, dok je među velikoserijskim markama najbolje plasiran Hyundai sa 556 poena (ukupno 6. na listi).

Tesla je samo delimično uračunat u rezultat, jer je ova kompanija odbacila mogućnost da se koriste njeni podaci, a nije želela ni da dozvoli pristup kupcima njenih vozila. Tako da je ovde ubačena samo uslovna ocena za Teslu i to 593 poena, čime bi ovaj brend u suštini bio na drugoj poziciji iza švedskog Volvoa.

Ipak, ovakve studije umeju biti previše generalizovane sa sistemom bodovanja, što zauzvrat ne donosi dovoljno realnu sliku. Ono što možemo videti jeste da određeni napredni tehnološki sistemi očito nemaju podršku kupaca i ostaje da se vidi kako će proizvođači na to reagovati.

AutoRepublika 

(401)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

27 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Sve

TNT

To što si ti mator i ne interesuje te takva moderna tehnologija, ne znači da i nama mladima ovi sistemi ne odgovaraju. Sećam se da si jednom u loži hteo da premotaš reklamni Alfin DVD (koji smo iznajmili da gledamo, umesto čitanja dosadnih tekstova) na početak, pre nego što ga vratimo ;). Pitaj sina kako se šta koristi, možda ti se nešto i dopadne, kada ti on objasni kako šta radi 😉

Don

U ime svih nas iz 50 i neke…
Eno ga i Alfirević malo pljuvao po golfu, mobilni telefon na tockovima, razmahao se po autu ali klinac, golf ne reagira, stišće tastere ko sumanut a ne zna ni sta je stisnuo i da li je….katastrofa. neću telefon na tockovima, hoću auto, neću zvake, hoću kusur!
Musa brate, štap ti je u Istanbulu u muzeju, na svoje oči sam ga vidio. Treba mi da premotam vhs!
Btw, odavno je pokazano da čovjek u svom životu može da prihvati , ak se ne varam, samo dvije smjene tehnologija.

D_C

Preporucujem ti https://autorepublika.com/2020/08/22/volkswagen-golf-dizel-ima-svoje-ljubitelje-i-preko-bare/. Mozda je jos na oglasima. Taj nema nista od moderne tehnologije koja bi mogla da zagorcava zivot a sa druge strane ima dizel koji cenis.

Don

Fala

Djordje Pesic

Glasovna kontrola – truba. Gestovi – nisam imao priliku da se susretnem sa time, isto mislim da je glupost nevidjena. Ove dve stvari prosto tehnoloski i softverski nisu dovoljno napredne da bi se koristile na mestu kao sto je automobil. Kamere: po meni odlicno. Sistemi asistencije: kako kad. Ja adaptivni tempomat sa odrzavanjem u traci koristim iskljucivo na autoputu. Van toga ne radi dovoljno tecno. Probao sam ga u gradu, secka i vise koncentrancije mora da se obrati na njega nego na voznju bez njega. Nasuprot tome, ispomoc u kocenju kad se predvidi sudar mi je nekoliko puta spasla od… Pročitaj više »

moron

Sa zakašnjenjem sinoć odgledah na SAT-u test nove oktavije. Oba testa ( LB i SW ). I gledam i kako je rešeno upravljanje sistemom klimatizacije, kao i podešavanje jačine zvuka. Ne ide mi u glavu da Alvirović ono može da hvali kao dobro rešenje. A hvali „kao mutav“. Da ne poveruje čovek. Mislio sam da je „uzeo pare“ za onaj afirmativni test, sve do trena dok ne dodje do teme sistema aktivne bezbednosti, kada i reče da kod oktavije oko toga „sve mora da se doplati“. Pa na kraju ostadoh malo zbunjen. Jer, ako je „uzeo pare“, nije smeo da… Pročitaj više »

TNT

A meni najzanimljivije je dijametralno suprotno mišljenje na tu temu Piroški – Alvirović…

D_C

Vec godinama se nerviram gde ide ta autoindustrija sa izbacivanjem fizickih dugmica i da bi to trebalo zabraniti jer direktno utice na bezbednost. I kada je u mojoj porodici kupljen C3 Aircross, prvi stav mi je bio da nikada ne bih kupio auto gde mora da se ulazi u menije da bi se promenila temperatura u vozilu. Ali onda nesto razmisljam, od kako sam pre petnaestak godina prvi put kupio auto sa automatskom klimom, ja jedino sto menjam je kada negde u maju/junu podignem temperaturu na 24 stepena i tamo u novembru spustim na 21 – i to je to… Pročitaj više »

Don

Ti slušaš radio dok voziš?

D_C

Ne uvek radio ali neku muziku – da, uvek. Da imam Ferrari, Porsche 911, neki Maserati benzinac – verovatno ne bih, barem ne stalno.

Don

Pa pisadoh ja o tome neki dan, isto sam to popljuvao…evo sad kod golfa malo je realnije pokazao, ali opet tariguz.

moron

Ne znam… Moguće da sam ja mentalno dinosaurus i da tu za mene leka nema.

Don

Ne kontam. Idiotarije sa tabletima i ekranima na dodir, nemaju ništa sa tobom. Jednostavno, tome nije mjesto u automobilu, ako ništa a ono radi sigurnosti , jer toliko odvlače pogled sa ceste da to nije normalno. Odoh na bazen.

TNT

Aktivni bezbednosni sistemi često mogu da naprave problem gde ga nema, ali mislim da donose više koristi nego štete. „Pištanje“ na stop znaku ako se ne stane zna da bude iritantno, ali je verovatno to i cilj. Parking senzori i sistem automatskog parkiranja uz automatsko zaustavljanje ispred prepreke – zbog ovog poslednjeg nekoliko puta nisam mogao na sred širokog, ravnog puta da isparkiram automobil, sve dok sistem (koji se automatski aktivira) u potpunosti ne isključim – veoma nervira takvo ponašanje. Problem pravi „flank protection“ – razumem da ne može drugačije da funkcioniše, jer nema senzora u delu gde su vrata,… Pročitaj više »

Don

Vidi Muse što se hvali 🙂

TNT

Pa ja sam osvedočeni omladinac, Titov pionir sa zakletvom, sve sam skontao i sve umem da koristim 😀. A zamisli Alfa preuzme PUG kokpit – ugasio si ga… Još kada ovi pomoćni sistemi budu onemogućeni da se ugase… ne brini se, ako se ne snađeš, voziću te ja ako bude trebalo, možda čak i mobilnim, na daljinu…

Don

Zadnja prava alfa je djulija, pokoj joj duši. Ima sve što treba da ima, dozu novog doba u mjeri koja je prihvatljiva automobilu i pogone koje treba da ima, sve što će doći poslije nje je kurčeva rabota.
Ti kad si počeo nabrajati te sisteme, mene glava zabolila od čitanja i problema.
Samo nikako ne mogu da svarim prednje farove (kako niko nije ponudio drugi dizajn Aftermarket,evo ne znam) niti zamjenu remena i pumpe svakih 70k km ili 4 godine pa sta prije dodje. To me odbija..

Bungi

Zaista ne mogu da svarim LCD ekran umjesto klasičnog kilometar sata. Niti je jeftiniji niti je pouzdaniji. Da ne spominjem komande klime, na dodir osjetljivog ekrana. E to je tek prava gnjavaža.I kako da me to sve skupa ne nervira???

Djordje Pesic

Meni se svidja digitalni brzinomer, valjda sto sam mladja generacija, ko bi ga znao. Klima mi je automatska, ali su sve komande odvojene, ispod glavnog tableta, na srecu. Jer svako malo cackam po klimi dok vozim.

Bungi

Nisam ni ja baš toliko starkelja ali ovi sa novim automobilima, pretjeraše.Kao da si sjeo u salon video igrica, na sve strane ekrani, samo volan ostao. Taman se malo povratiš od šoka kad ono, fale retrovizori…?Njih zamjenjuju mali LCD ekrani sa strana.Užaš, brate!

Djordje Pesic

Kamere umesto retrovizora, to mozemo reci da je vrlo kontroverzno resenje 😀 Video sam na bgd spanskim tramvajima. Onako, sacometrijski, rekao bih da je prednost u spoljnim gabaritima, a za manu sam video to sto je tad seckala slika sa te kamere u kabini, pa ti vidi. Ali za mene licno, mislim da kamera ne moze zameniti obican retrovizor, nauka lepo kaze da je ljudsko oko i dalje najsavrseniji opticki instrument. Kamera kao pomagac retrovizoru, za to jesam (npr infracrvena kamera da nocu vidis nesto sto ovako golim okom ne mozes). Ali da kamera zameni retrovizor, neka hvala.

moron

Pa i toyota yaris prve generacije je imao LCD prikaz brzine i obrtaja motora. Dosta sam ga vozio i meni je to još tada bilo super, jasno, jednostavno i lako čitljivo, osim što mi se nije dopadala sama „lokacija“ instrumenata, na sredini vozila.
Neki analogni instrumenti znaju da me nerviraju, jer ono što očitavaš zna da dosta zavisi od ugla pod kojim gledaš. A i od same visine vozača. Pri čemu i sam obruč volana mi uvek zaklanja deo skale.
Takav problem ne postoji kod LCD prikaza brzine.

Djordje Pesic

Meni recimo smeta kod analognih instrumenata situacija da brzinomer nije lepo iskaliran. Na primer, na prethodnoj daciji, maksimalna cifra je bila 180km ako se secam, i skala od 0-180kmh je lezala na razvucena na ceo ugao od 180 stepeni. Kad sam uzeo korolu, iza volana je ekran, i bilo je namestena „analogna“ slika za brzinomer. Skala je isla tipa od 0 do 260kmh rasporedjeno na uglu od 180 stepeni, ne secam se tacno, znam da je 120kmh cifra stajala na uglu od 60 stepeni i da mi je bas nepregledno bilo da pratim brzinu. I onda sam lepo prebacio na… Pročitaj više »

Don

Pa nije ti analogno krivo, neg Dacija.

Djordje

Kod Dacije je skala bila ok 🙂

Balkanboj

Iskreno, dosta novih sistema je sviranje q..cu jer mladi vozači u stvari i nisu neki vozači. Ja sam uvek za analogne pokazivače brzine i broja obrtaja, samo ovlaš bacim pogled i znam gde su (realno, pokazivač brzine manje više, eventualno zbog ograničenja brzine u gradu). – Tempomat, da i to adaptivni. Sjajna stvar. – Farovi sa asistencijom dugih svetala, obavezni. – Night vision (nemam, na spisku za sledeću kupovinu) – Upozorenje za mrtvi ugao, verovatno – nisam imao ali mi se čini dobrim. – Kamere za pomoć parkiranju, da – obavezno (sa onom širokougaonom pozadi). – Ovi sistemi što koče… Pročitaj više »