1. Home
  2. Vesti
  3. Najbrži serijski automobili na Nirburgringu 2010-2020. (VIDEO)
Najbrži serijski automobili na Nirburgringu 2010-2020. (VIDEO)
0

Najbrži serijski automobili na Nirburgringu 2010-2020. (VIDEO)

1.41K
0
Podelite sa prijateljima:

Trke ubrzanja na „četvrt milje“, sprint do „stotke“ i slične discipline, ne govore mnogo o sveukupnim performansama automobila. Generalno, najrelevantniji parametar današnjice, kada je reč o serijskim četvorotočkašima je njihovo vreme na Nirburgringu, koje nepogrešivo ukazuje šta zapravo imamo u rukama.

Džeki Stjuart je svojevremeno ovu stazu nazvao „Zeleni pakao“, koja je kompletirana 1927., kao demonstracija onog najboljeg što može da ponudi nemački automobilski inženjering.

Nakon različitih promena postavki, samo je Nordšlajfe (Severna petlja) ostao od originalne staze, ali s ukupnom dužinom od 20,81 kilometara, ovo je i dalje jedna od najzahtevnijih i najopasnijih staza u svetu.

„Pomama“ za rušenjem rekorda na Nirburgringu je započela krajem devedesetih. Prvi kriterijum za sportske automobile je podrazumevao vreme ispod osam minuta. U drugoj dekadi 21. veka, pre svega zahvaljujući napretku na planu tehnologije guma i aerodinamici, „letvica“ je podignuta mnogo više.

S obzirom da nove dvadesete samo što nisu započele, lepo je podsetiti se pet najbržih serijskih modela koji su se do sada pojavili na asfaltu „Zelenog pakla“. Naravno, svi su ostvarili vremena ispod sedam minuta, a dotični rekordi su postignuti u deceniji koja se privodi kraju za par dna. Samo je jedan električni automobil na listi, sa doduše pomalo problematičnom etiketom serijskog automobila, dok su ostatak podelili Porsche i Lamborghini.

Porsche 918 Spyder – 6 minuta, 57 sekundi

Predstavljen na Salonu automobila u Frankfurtu 2013., 918 Spyder je najsporiji u ovoj grupi rekordera, ali je prvi serijski model kojem je pošlo za točkovima da probije barijeru od sedam minuta.

Samo 918 jedinica ovog „plug-in“ hibridnog hiperautomobila je proizvedeno, koji je član legendarne trojke koju još čine Ferrari LaFerrari i McLaren P1.

Verzija opremljena opcionim Weissach paketom je krug na Nirburgringu prešla za 6 minuta, 57 sekundi. Za volanom je bio fabrički vozač Porschea, Mark Lib.

Automobil je pogonjen atmosferskim, 4,6-litarskim V8, koji je derivat mašine iz trkača, RS Spydera, uz asistenciju dva elektromotora (po jedan na svakoj osovini). Ukupna izlazna snaga iznosi 886 konja, koja se uz pomoć sedmostepenog menjača s dvostrukom spojnicom šalje na sve točkove. Do 100 km/h ubrzava za samo 2,7 sekundi, dok maksimalno može da pojuri preko 350 km/h.

Lamborghini Huracan Performante – 6 minuta, 52,01 sekunda

„Performantna“ verzija Huracana je prvi serijski Lamborghini koji je krug na Nordšlajfeu prošao za ispod sedam sekundi, nadmašivši skuplji Porsche 918 Spyder. Dok se nemački model „kladio“ na posebne Michelin pneumatike i integralni pogon s vektorisanjem obrtnog momenta u cilju što boljeg savladavanja 150 i nešto krivina, Huracan Performante se oslonio na efikasnu aerodinamiku.

U poređenju sa standardnim Huracanom, LP-640-4 Performante je oko 40 kilograma lakši, ima 30 ks više, a može da ostvari značajno bolji vertikalni aerodinamički pritisak, zahvaljujući sistemu pod imenom ALA (Aerodinamica Lamborghini Attiva).

Ovaj sistem predstavlja pravu magiju, jer ne samo što je mnogo lakši od konvencionalnih hidrauličnih rešenja, već funkcioniše nekolio puta brže. Primera radi, kada se automobil kreće pravolinijski, svi spojleri i krila se odmah spuštaju maksimalno smanjujući otpor vazduha. Suprotno se dešava pri vožnji u krivinama, kada se vertikalni aerodinamički pritisak koristi za što brže prolaze.

U centru zbivanja (i automobila) se nalazi 5,2-litarski V10, koji isporučuje 640 ks i 600 Nm maksimalnog obrtnog momenta, koji se naravno šalju na sve točkove preko menjača s dvostrukom spojnicom. Model opremljen ALA sistemom ubrzava do „stotke“ za 2,9 sekundi i može da ostvari maksimalnu brzinu od preko 325 km/h.

Porsche 911 GT2 RS (991) – 6 minuta, 47,30 sekundi

Mada su suštinski deo istog konglomerata, Porsche očigledno nije bio srećan zbog činjenice da je Lamborghini oborio rekord na Nirburgringu. Uzvratio je najmoćnijom verzijom 911 u istoriji, „zveri“ u vidu GT2 RS sa 700 ks.

Mada je za neke GT2 RS u osnovi olakšani 911 Turbo S s pogonom za zadnje točkove i poboljšanom aerodinamikom, ovaj model poseduje 80 odsto potpuno novih komponenti u odnosu na model na kojem je baziran.

Javno je predstavljen 2017. na Festivalu brzine u Gudvudu, s twin-turbo 3,8-litarskim bokser motorom opremljenim VTG turbopunjačima. Ova postavka je obezbedila učešće 700 ks i 750 Nm, što je dovoljno za sprint do 100 km/h za 2,8 sekundi, uz maksimalnu brzinu od 340 km/h.

Samim tim, GT2 RS (991) je dobio titulu „najbržeg 911 u istoriji“, koji je usput do nogu potukao Lamborghinijev rezultat. Za volanom Porschea su bili fabrički vozači, Lars Kern i Nik Tandi. Rekord je postavljen septembra 2017.

NIO EP9 – 6 minuta, 45,90 sekundi

EP9 se realno ne može nazvati „istinskim“ serijskim automobilom. Kineska kompanija je proizvela najmanje šest jedinica, koje su prodate investitorima za oko 3,2 miliona dolara po primerku. Jedini električni hiperautomobil na listi je razvijen u Velikoj Britaniji od strane divizije za javni saobraćaj Formula E NIO tima, koji je divizija kineske „startap“ firme koja se bavi autonomnim i električnim automobilima.

EP9 s pogonom na sve točkove poseduje jedan elektromotor i jednostepenu transmisiju za svaki od četiri točka, što je u osnovi napredni sistem vektorisanja obrtnog momenta. Svaki od tečnošću hlađenih motora isporučuje do 250 kW, dok kombinovana izlazna snaga iznosi 1.360 metričkih konjskih snaga (1MW).

Energija dolazi iz paketa litijum jonskih baterija mase 635 kilograma, koje pružaju autonomiju od 427 kilometara. S obzirom da je EP9 u potpunosti napravljen od ugljeničnih vlakana, baziran na FIA-inoj regulativi za Le Man prototipove, masa je zadržana na 1.735 kilograma.

Podesiva aerodinamika je navodno odgovorna za čak 2.500 kilograma vertikalnog aerodinamičkog pritiska pri 240 km/h, što je gotovo dvostruko više u odnosu na F1 bolid. U saradnji sa sistemom vektorisanja obrtnog momenta, EP9 krivine prolazi sa do 2,53 G, što je spektakularno za jedan „serijski“ automobil.

Električni hiperautomobil je svoje vreme postavio pre 911 GT2 RS, ali s obzirom da je u to vreme samo jedan bio proizveden, nije se računao kao serijski.

Lamborghini Aventador LP770-4 SVJ – 6 minuta, 44,97 sekundi

Najmoćniji serijski Lamborghini u istoriji je najbrži u najpopularnijoj klasi na Nirburgringu. Predstavljen je 2018. na Pebble Beach Concours d’Elegance, dokazavši da supersportista s atmosferskim SUS motorom i te kako ima šta da pokaže.

SVJ je pogonjen 6,5-litarskim V12 koji isporučuje 770 ks i 720 Nm. Zahvaljujući obilnoj upotrebi ugljeničnih vlakana i izduvnom sistemu od titanijuma, oko 50 kilograma je lakši od „standardnog“ Aventadora.

Iz stanja mirovanja do 100 km/h ubrzava za samo 2,8 sekundi i dostiže maksimalnih 350 km/h. Opremljen opcionim (legalnim) Pirelli P Zero Trofeo R gumama, s fabričkim vozačem, Mariom Marelijem za volanom, ovaj Lambo je protutnjao Nordšlajfeom za 6 minuta, 44,97 sekundi u julu 2018.

Na ovaj način ne samo što je demolirao vreme koje je postigao NIO EP9, već će ostati zabeležen kao najbrži automobil u eri od 2010. do 2020. na Nirburgringu. Kao i u slučaju Huracana Performante, „kec u rukavu“ SVJ-a je ALA („krila“ na italijanskom) sistem, koji mu je pružio do 40 odsto više vertikalnog aerodinamičkog pritiska u odnosu na konvencionalni model.

AutoRepublika

(1413)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments