1. Home
  2. Prezentacije
  3. Nova generacija Suzukija SX4 S-Crossa debitovala
Nova generacija Suzukija SX4 S-Crossa debitovala
9

Nova generacija Suzukija SX4 S-Crossa debitovala

1.31K
9
Podelite sa prijateljima:

Prilikom uvođenja treće generacije krosovera SX4, koji je na Starom kontinentu poznat pod kompletnijim imenom SX4 S-Cross, proizvođač je ustvrdio da se radi o modelu koji je „u potpunosti nov“. Međutim, u realnosti stvari nisu baš takve kakvim ih žele predstaviti Japanci, već bi se pre moglo pričati o dubinskoj modernizaciji modela iz 2013. godine.

Dakle, platforma i sve pogonske jedinice, pa čak i okvir karoserije su ostali identični kao i pre. Začudo, to isto važi i za otvore za vrata, koji se na novitetu gađaju „u dlaku“ s onima koje je posedovao odlazeći SUV. To je otprilike bilo to, i nije malo, što se tiče identičnih stavki, ali moramo reći da je bilo dosta i novina.

Prednji deo karoserije je skroz nov, poklopac motora je sada više postavljen i deluje masivnije. Zadnji deo vozila je takođe redizajniran, pa je čak i oblik dodatnih prozora smeštenih iza zadnje stuba postao drugačiji. Lukovi točkova su obloženi podebelim naslagama plastike, zahvaljujući čemu su dobili višeugaoni oblik.

Sva rasveta na novitetu je diodna.

U ovom slučaju svakako treba odati počast dizajnerima koji su svojim angažovanjem učinili da Suzuki SX4 S-Cross deluje moćnije i zrelije od odlazećeg modela. I sve to uz neizmenjene dimenzije vozila koje je i dalje dugo 4.300 milimetara, široko 1.785 mm i visoko 1.585 mm. Između osovina je rastojanje od 2.600 milimetara i ono je identično „u milinku“.

Istovremeno, krosover je olakšan pa je neto masa verzije koja je uvodna u Evropi, snižena sa 1.255 kilograma na svega 1.195 kg, što je zaista odličan rezultat.

U putničkoj kabini se donekle ponavlja priča ispričana u poglavlju o spoljašnosti vozila. Tako su konture čeonog panela ostale očuvane i kod novajlije dok su i obruč upravljača, centralna konzola i paneli s unutrašnje strane vrata potpuno isti kao i na modelu predstavljenom pre više od osam godina.

Najznačajnija promena koja je zahvatila unutrašnjost japanskog krosovera jeste uvođenje novog multimedijalnog sistema sa ekranom dijagonale od devet inča. Taj monitor je instaliran iznado otvora za centralnu ventilaciju i izdiže se iz čeonog panela. Glavna jedinica podržava opcije konektivnosti Apple CarPlay i Android Auto.

Analogni pokazivači i tradicionalno izvedena ručna kočnica su i dalje tu. Tu je i mehanizam za prilagođavanje ugla naslona na zadnjoj klup. Zapremina prtljažnika je ostala identična kao i pre, a to je 430 litara ispod police, iako je maskimalni kapacitet tovarnog prostora, onda kada se sklopi drugi red sedišta, smanjen sa 1.269 na 1.230 litara.

Udarna novina na listi opcionala se tiče ponude sistema kamera koje omogućavaju da vozač ima pun pregled zbivanja u neposrednom okruženju vozila, dok je ranije bila instalirana samo kamera na krmi vozila. Ponovo su dostupni panoramski krovni otvor i adaptivni tempomat, kao što je to i bio slučaj s evropskom verzijom modela SX4.

Suzuki SX4 je na lokalnom tržištu odavno izgubio atomosferski motor, uvodni turbo agregat, kao i dizel pogonsku jedinicu. Počev od 2020. godine, krosover se nudi s turbomotorom s četiri cilindra nazvanim 1.4 Boosterjet, a za potrebe ugradnje u novi model, ovaj sklop je unapređen.

Pomenuti motor isporučuje 129 konjskih snaga uz 235 Nm najvišeg obrtnog momenta, a u ovoj primeni funkcioniše u sistemu lakog hibrida (48V), koji dodaje do 14 konjskih snaga u prvim trenucima nakon polaska iz mesta. Pride, uz tu dodatnu konjicu, vozač računa i na još 50 njutn metara zahvaljujući električnoj podršci. Kompaktna litijum-jonska baterija je postavljena ispod prednjeg sedišta suvozača.

Kupci će birati koji menjač preferiraju. Ponuđena je ručna šestostepena transmisija, kao i automatski menjač s istim brojem „brzina“ Povrh toga, obe transmisije su kombinovane sa prednjim pogonom, ali to isto važi i za pogonsko rešenje Allgrip, koji omogućava ne samo integralni prenos snage do svih točkva, već i više režima vožnje. Sve u svemu, ničeg fundamentalnog novog tu nema.

Promena će doći već sledeće godine, onda kada Suzuki bude uveo punokrvne hibride, one sposobne da se voze isključivo na struju. Prvo će Vitara dobiti takav pogonski sklop, a onda i u drugom polugođu ove godine će se ponuda proširiti i na glavnog junaka ove priče.

Očigledno je da će Toyota pomoći u razvoju ovih verzija. Kompanija dodatno obećava da će prodavati samo električne automobile već od 2025. godine.

Nova generacija benzinskih primeraka SUV-a Suzuki SX4 S-Cross će na evropsko tržište krenuti do kraja ove godine. Proizvodnja krosovera nove generacije je već počela u pogonima japanske kompanije izgrađenim u Mađarskoj, odakle će se vozila isporučivati u Južnu Ameriku, Aziju i Okeaniju.

AutoRepublika

(1305)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Znači, sve isto, samo malo drugačije odelo … Sve dok ne dodju ti Toyotini pogonski sklopovi. Verujem da će doći sa postojećim 1,8 klasičnim hibridom. Ili sadašnjim 1,8 Plug-In-om. Osim ako Toyota i za sebe ne razvija neki novi plug-in.

S mile

Meni se S Cross svidja, tome je dobrim delom kumovao test Juraja Šebalja u kamenolomu. Jes ruznjikav, ali…

Čak sam prošle godine bio u dilemi da kupim jedan, bio je oko 7K eur, polovnjak, kupljen nov u srbiji 1.6 atmo benzinac. Jbg, sad im cene odoše u nebo. I ovaj nov, neće biti ispod 20K eur

moron

Mislim da sam „saznao“ kakav će novi hibrid biti dostupan i u ovom novom S-Cross-u:

„Suzuki Vitara kao potpuni hibrid se očekuje na proleće sledeće godine. Srce nove Vitare Hybrid je električni motor od 32KS koji ne samo da podržava novi 1.5 četvorocilindrični turbobenzinski motor sa 102KS pri ubrzavanju, već može i da samostalno pokreće Vitaru. Kombinovana snaga pogonskog sistema je 116 konja.“

moron

Ne razumem zašto bi suzuki swace hibrid ( corolla sa znakom suzukija ) koristio motor 1,8 iz corolle, a suzukijev „đip“ SX4 S-Cross u hibridnoj verziji koristio hirid 1,5 iz malenog Yarisa.
Jer, već na primeru Yaris Cross-a ( koji je manji i oko 12-13 cm kraći od ovog suzukija ) vidi se da je 1,5 hibrid malo „nemoćan“ i u Yaris Cross-u (skoro 12 sekundi ubrzanje u AWD verziji ). U S-Cross-u to može samo dati još lošije rezultate.

BB

A možda će biti jeftiniji 😉

Xtrimi

Možda zato što je S cross na osnovi Fiat?
Te imaju problem da upakuju.

Mixito

Nikako da ubodu dizajn.Mlako i redizajnirano

BB

Ipak su imali mali napredak…

S mile

Mali, prva verzija S Cross, i ova sad nova… Nebo i zemlja…