1. Home
  2. Vesti
  3. Proglašeni kamion i kombi godine
Proglašeni kamion i kombi godine
2

Proglašeni kamion i kombi godine

3.08K
2
Podelite sa prijateljima:

Pre par dana je u francuskom gradu Lionu održana izložba komercijalnih vozila Solutrans i tom prilikom su dodeljene nagrade pobednicima međunarodnog takmičenja.

U nadmetanju za titulu Međunarodnog kamiona godine (International Truck of the Year – ITOY) mnogi su bili prinuđeni da glasaju u odsustvu iz već poznatih razloga vezanih za pandemiju. Ipak, i u takvim uslovima je bilo jasno da će novi kamioni s oznakama DAF XF/XG/XG izaći pobednički jer je već vladao opšti utisak da predstavljaju najsjajniju paletu noviteta ove godine!

Žiri sačinjava 25 članova i svaki ima na raspolaganju 12 bodova za dodelu, pri čemu nije moguće opredeliti više od sedam poena za jedan model. Rezultati su bili takvi da je DAF prikupio 150 bodova, novi „građevinac“ IVECO T-Way – 42, dok je električni kamion Mercedes eActros zaslužio 30 tačkica. Sledi restilizovani Volvo FM/FMX sa 23 poena, pa Renault T Evolution sa 18, osveženi MAN TGS sa 16. O svim ovim kamionima smo pisali, a evo i teksta o pobedničkom teškašu.

Paralelno s izborom za kamion godine, održano je i nadmetanje za titulu inovacija u kamionskoj industriji “Innovative Truck”, koja se po pravilu dodeljuje najnaprednijim konstruktorima mašina na alternativna goriva ili sa alternativnim pogonskim sklopom. Međutim, nije jasno zašto je električni eActros iz Mercedesa učestvovao u izboru za ITOY gde se takmiče “tradicionalisti”, možda zato što je drugi Daimlerov adut učestvovao u ovom odmeravanju snaga među proizvođačima!

Kako bilo, u konkurenciji za najboljeg inovatora, bilo je šest kandidata: Nikola Tre, koji je nedavno startovao u Ulmu, vodonični prototipovi Mercedes GenH2 i DAF XF Hydrogen, električni Volvo FH/FM/FMX, maleni električni kamion Volta Zero, kao i švedska bespilotna „kocka na točkovima“.

I ovde je DAF kao pobednik sišao s pozornice, a pobeda je bila kristalno čista zbog velike razlike u odnosu na pratioce. Kako se glasalo, ostaje pitanje jer članovi žirija kažu da su s modelima upoznati samo na teorijskoj osnovi. Istorija pamti rezultat, tu nema dileme, a u ovom slučaju je dvostruka titula u rukama DAF-a!

Još se po jednom osnovu glasalo tom prilikom. Kao što rekosmo od naslova, održani su i međunarodni izbori za kombi godine (International Van of the Year – IVOY), a tu imamo dva pobednika. Pošto je sada vreme klonova, takav nam je i pobednički duo. Sa 114 glasova su pobedili blizanci nove generacije s oznakama Renault Kangoo / Mercedes Citan.

Drugo mesto je pripalo novom kombiju, Volkswagenovom modelu Caddy 5 sa 77 bodova, dok je bronza otišla na grudi električnoj petorki: Peugeot e-Partner / Citroen e-Berlingo / Opel & Vauxhall Combo-e i Toyota Proace City Electric (36 poena).

AutoRepublika

(3082)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Dobar kamion,radio sa DAF-om…

Bungi

Napred mi previše liči na Skaniu a sa boka na Volvo.