1. Home
  2. Vesti
  3. MAZ se preorijentiše na kineske motore i menjače
MAZ se preorijentiše na kineske motore i menjače
3

MAZ se preorijentiše na kineske motore i menjače

462
3
Podelite sa prijateljima:

Deluje da će MAZ prebaciti svoja vozila na kineske jedinice. To se da zaključiti na osnovu informacije koju je moguće čuti i pročitati na forumu dilera održanom u beloruskoj prestonici Minsku. Kako je navedeno u poruci, to se nameće kao neophodnost „u cilju jačanja konkurentske tehnološke prednosti i ublažavanja zavisnosti od dobavljača.“

U stvari, tranzicija je već započela. Dva zajednička poduhvata s kineskim markama su još 2019. godine oformljena i rade u Velikom kamenom Tehnoparku u blizini Minska. Jedan nosi naziv MAZ-Weichai i bavi se proizvodnjom dizel motora, dok je drugi Fast-MAZ i taj entitet je angažovan u oblasti proizvodnje menjačkih kutija.

Tradicionalno, kamioni iz Minska su opremljeni dizel motorima i menjačkim kutijama marke YMZ koji su bili sovjetske, a danas su ruske proizvodnje. Međutim, nekada je bilo moguće dobiti i različito koncipirane pogonske sklopove na zahtev, pa su bili dostupni sistemi marki MAN, Cummins i Mercedes za motore, dok su menjače isporučivali i ZF ili Allison.

Sada je odlučeno da se unificiraju pogonski sklopovi većine modela. Kiperi, tegljači, vozila s ravnim platformama i oni predviđeni za prevoz drvne građe i specijalno koncipirani teškaši će biti prevedeni na jedinice sopstvene proizvodnje. Tranzicija će biti postepena, to jest odigravaće se u fazama, a kompanijski inženjeri i dizajneri već rade na tome punom parom.

Odluka je očigledno veoma kompleksna i doneta u političkom centru moći kako bi se uposlila nova preduzeća. MAZ-Weichai proizvodi motore izlazne moći od 190 do 460 konjskih snaga, što je sasvim dovoljno za potrebe aktuelne game kamiona marke MAZ. Dodatno, Fast-MAZ izrađuje menjačke kutije sa šest, devet i dvanaest stepeni prenosa i njih je lako upariti s agregatima drugog zajedničkog poduhvata. Kada fabrike oba dobavljača rade u jednoj smeni, u stanju su da sklope do deset hiljada proizvoda tokom jedne godine.

Velika većina primeraka MAZ-a u zemljama bivšeg sovjetskog bloka su opremljeni motorima i menjačima YaMZ

Srećom, odnosno u skladu s planom, te brojke korespondiraju s planovima proizvodnje i same fabrike MAZ, pa bi trebalo da bude ostvaren profit od izvoza proizvoda, koji bi bio jači od 400 miliona američkih dolara, dok bi obim prodaje iznosio oko 12 hiljada teškaša za godinu dana.

Verovatno je da će jaroslavski motori ostati dostupni u specijalnim izdanjima

Veoma je teško predvideti kako će se prelazak na kineske proizvode odraziti na prodajne rezultate, posebno one u Rusiji koja je ranije isporučivala menjače i motore za beloruske kamione. Kako bilo, teško je zamisliti neke značajnije pomake jer budžetirani obimi proizvodnje ni ne otkrivaju neke sulude ambicije proizvođača.

AutoRepublika

(462)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Ratosiljaju se zapadnih tehnologija, jer oslonjeni na njih u jeku sankcija bi sam i sebi skočili u stomak. Bilo kako bilo, Bjelorusija se spašava, kinezi trljaju ruke, zapad će da poštuje sankcije i da pokuša da provede „demokratiju“, tj. da dovede one koji bi u tranziciji sve to pogasili.

Dude

Beloruski kamioni prodaju se u bivsem SSSR-u, u Vijetnamu, Africi…dakle, na trzistima gde je slabija platezna moc. Cena modela Maz-6317 6×6 je 70-80.000eur, a srpskog FAP 2228 je dodatnih 50.000eur preko, pa uporedite.
Solidnog su kvaliteta, Belorusi se trude koliko god mogu. OK, dizajn im nikada nije bio jaca strana, ali kamioni su tu da prevoze, a ne da budu manekeni.
Potez sa kineskim firmama je odlicna stvar, Belorusija polako postaje nezavisna od uvoza. Proizvode vec postojece kineske modele, ne ulazu u razvoj, jer se motori sklapaju od komponenata koje stignu iz Kine.

Iznogud

Iz đekne kad radosav pita majku kaki je on to čovjek, a majka podje da objašnjava….i u toku objašnjavanja radosav kaže : “ tako, tako, hehehe“…e, ta izjava je moj komentar na naslov članka.https://youtu.be/UoeYGMXnpYM

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud