1. Home
  2. Vesti
  3. Ford i Rivian ipak neće zajedno sklapati vozila
Ford i Rivian ipak neće zajedno sklapati vozila
0

Ford i Rivian ipak neće zajedno sklapati vozila

153
0
Podelite sa prijateljima:

Pre svega dve godine je vladala velika panika unutar Forda. Drugi najveći američki proizvođač vozila je u velikoj meri kasnio sa razvojom električnih ćetvorotočkaša, pa iako je poslovao profitabilno, tadašnji predsednik Mark Filds je bio primoran da odjezdi u penziju, a zamenio ga je Džim Farli. Razlog je ležao u tome što investitori jednostavno nisu videli Ford kao brend koji ima svetlu budućnost, pa su čelnici brže-bolje investirali u jednog od konkurenata koji baš obećava.

Reč je o Rivianu, koji je ovih dana zapravo postao pionir u serijskoj proizvodnji modernog pikap kamioneta, a Ford je u tu kompaniju uložio čak 500 miliona američkih dolara.

Rivian je ipak imao veoma ambicioznu, takozvanu „skejtbord“ platformu na koju bi se mogla ugraditi školjka različitih dimenzija i konfiguracija, a podatak da je ova firma dobila narudžbinu od giganta Amazona sa željom da isporuči sto hiljada električnih kombija je podigla cenu u većoj meri. Ironično, Rivian je u to vreme bio u odmaklim pregovorima sa General Motorsom, ali je ponuda Forda bila ona koja se ne odbija.

Planovi su bili veliki. Ford ne samo što je trebalo da dobije spomenutu „skejtbord“ platformu, već se od Riviana očekivalo da razvije nekoliko električnih krosovera za svoju premijum diviziju Lincoln. Ali kako prenose kolege iz redakcije lista Automotive News, u nedavnom razgovoru sa prvim čovekom Forda, Džimom Farlijem, to se ipak neće desiti.

Kao ključni razlog se spominje podatak da Farli smatra kako je Ford više nego sposoban da samostalno razvije svoje električne modele i da mu nikako nije potrebna pomoć sa strane. Kompanija želi da na godišnjem nivou isporuči oko 600 hiljada vozila na struju do 2023. godine, i da do kraja ove decenije oko polovina njegove ponude bude električna.

Kao i mnogi drugi rivali, Ford planira da u potpunosti penzioniše modele sa unutrašnjim sagorevanjem goriva do 2035. godine. Doduše, Automotive News navodi i da postoje neki drugi problemi, kao što je onaj da Rivian i Ford posluju na sasvim drugačiji način. Firma za masovnu proizvodnju kao što je Ford naravno ima značajno veći „apetit“ od malog Riviana koji bi da ograniči isporuku, dok sve mane ne budu uklonjene.

Farli je ipak pohvalio ovu kompaniju kao jednog od najboljih partnera sa kojim se susreo, a kako je Ford ipak uložio poveće sume novca u njega, i dalje ima svoj udeo i ne sumnjamo da će inženjeri nastaviti sa saradnjom i deljenjem tehnologije.


Ova vest ipak nije obeshrabrujuća ni za jednu stranu u priči. Rivian je nedavno izjavio da će uskoro morati da otvori dodatnu fabriku ukoliko želi da zadovolji zahteve kupaca i obavi isporuku u sopstvenoj režiji, kao i onu koja je rezervisana od strane Amazona. S druge strane, Fordov model Mustang Mach E se prodaje fantastično širom sveta, a kompanija je izjavila da je do sada primila preko 200 hiljada narudžbi za model F-150 Lightning koji će krenuti sa isporukom na proleće.

AutoRepublika

(153)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments