1. Home
  2. Vesti
  3. Italijanski radnici u automobilskoj industriji strahuju zbog elektrifikacije
Italijanski radnici u automobilskoj industriji strahuju zbog elektrifikacije
2

Italijanski radnici u automobilskoj industriji strahuju zbog elektrifikacije

421
2
Podelite sa prijateljima:

Radnički sindikati na Apeninskom poluostrvu uposlenih u automobilskoj industriji sve glasnije upozoravaju na potencijalne probleme pri transformaciji ove privredne grane.

Vođe radnika upozoravaju da su automobilski proizvođači u Italiji posebno ranjivi u vezi sa ovim promenama, jer se radi o “malim brendovima” naspram konkurencije iz drugih evropskih zemalja.

Oni upozoravaju da država mora da učini nešto i zaštiti mala i srednja preduzeća iz sfere automobilizma, misleći pre svega na proizvođače komponenti. Radnici veruju da bi nagli prelazak na električne automobile u italijanskim fabrikama mogao dovesti do otkaza 60.000 ljudi!

Ogromna brojka, pogotovo ako se sagledaju zvanični podaci prema kojima je u ovoj grani privrede zaposleno nešto manje od 280.000 radnika!

Sindikalne vođe pozivaju italijansku državu da zaštiti ugrožena preduzeća stvaranjem novog sistema subvencija, a kao argument ističu činjenicu da država pomaže kupovinu hibridnih i električnih automobila od kojih je vrlo mali broj proizveden upravo na Apeninskom poluostrvu.

Slična upozorenja mogli smo čuti ranije i iz drugih delova Evrope – Nemačke, Španije, Francuske… Nedavno je Herbert Dis, prvi čovek Volkswagena pozvao “sve strane da ne šire paniku”, ukazujući da neće doći do masovnih otpuštanja radnika zbog prelaska na električna vozila.

Kako stvari trenutno stoje, plašimo se da će elektrifikacija zaista dovesti do ozbiljnih rezova u automobilskoj industriji, pre svega radne snage.

AutoRepublika 

(421)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Ok, verovatno će do restrukturiranja potrebnih kadrova doći, pa i do nekog opšteg smanjenja, ali to neće biti tako dramatično. Otkaz će dobiti plavi, ali će u 80% od njihovog broja, zaposloenje dobiti crveni…

BB

Ali treba narod prepasti ( u razne svrhe)…