1. Home
  2. Sajmovi
  3. Predstavljena nova marka Salon i sedan Mecha Dragon
Predstavljena nova marka Salon i sedan Mecha Dragon
0

Predstavljena nova marka Salon i sedan Mecha Dragon

1.28K
0
Podelite sa prijateljima:

Na juče otvorenom Salonu automobila u Gvangžuu, koji je inače po obimu značajno veći od onog koji je trenutno u toku u Los Anđelesu, je između ostalih, predstavljen i jedan od najzanimljivijih elektromobila, onaj kom smo posvetili ovu priču.

Pre nama je prvorođenče nove marke Salon. Ona će pojačati, ionako već prebogat portfolio brendova pod kontrolom velikog kineskog koncerna Great Wall Motor Corporation.

Razvojem modela ove marke će se baviti zavisno društvo Great Walla koje je registrovano u decembru 2020. godine pod imenom Shanghai Salon Zhixing Industrial Co. Nova marka Salon će biti usredređena na premijum električna (baterijska) i vodonična vozila.

Ideja uprave Great Walla je da sa brendom Salon, pucaju na kupce koji su voljni da za vozilo izdvoje pozamašne sume, pa se navodi da će se cene budućih noviteta s ovim logotipom kratati u rasponu od 63 do 126 hiljada američkih dolara. Na ovaj način, ispostavlja se da koncern Great Wall zalazi na teritoriju marke Hongqi i stavlja se u rivalsku ravan s čuvenim svetskim proizvođačima premijum vozila.

Debitantski sedan nosi ime Salon Mecha Dragon, i za potrebe prezentacije ovog vozila se konstruktor baš potrudio, pa je tako u njega ugradio sve najnaprednije što je imao u portfoliju tehnoloških rešenja, a neke pojedinosti od koktela implementiranih solucija, još uvek nemaju drugi velikani automobilske industrije.

U svakom slučaju, prenosimo ono što su Kinezi naveli. Na primer, ugrađen je sistem (polu)autonomne vožnje komercijalnog naziva Captain-Cruise, a on će se u radu oslanjati na čak četiri lidara odjednom! Podsetićemo da je nedavno GM objavio da je razvio sistem nove generacije autopilota sa svega jednim lidarom.

Pored lidara, instalirana su još neka „čula vida“ ovog modernog četvorotočkaša, pa je tu i sedam kamera i dvanaest ultrazvučnih radara. Centralni procesor nudi performanse od  400 topa, što znači da je sposoban da u sekundi izvrši trilion operacija. Omogućava autonomno uparkiravanje automobila i sistem V2X koji služi za razmenu informacija od značaja s drugim vozilima i naprednom putnom infrastrukturom.

Salon Mecha Dragon je konfigurisan kao pet metara dug sedan sa odvojenim odeljkom za prtljažnik i prostranim enterijerom, iako je putnička kabina za sada data samo kroz kompjuterske animacije. Tamo vidimo da je pod u kabini ravan, i da je instaliran širokougaoni ekran multimedijalnog sistema na čeonom panelu.

Zato su konstruktori bili korektni pa su objavili neke tehničke specifikacije u vezi noviteta. Sedan pogoni duet električnih motora, a po jedan je pričvršćen za svaku od osovina. Najveća snaga novajlije je na nivou od 544 „konja“ uz obrtni moment od 750 Nm. Impresivan je i kapacitet trakcione baterije od 115 kWh, dok bi s jednim punjenjem baterijskog pakovanja trebalo da se prevali 802 kilometra. Ovo zaboravite jer je referenca za merenje bila u okviru prevaziđenih standarda NEDC.

Kada sedan stoji, pa krene najbrže što može u juriš, do „stotke“ će stići za urnebesno kratkih 3,7 sekundi. Iako je elektromobil u pitanju pa efikasno koči i samim uklanjanjem noge s papučice „gasa“, Great Wall se odlučio za ugradnju kočnog sistema čuvene marke Brembo. Poseduje četvoroklipni mehanizam na prednjim točkovima.

Divno je preneti da električni sistem novajlije funkcioniše na naponu od 800 volti, što je karakteristično samo za najsavremenije električne četvorotočkaše. Pride, moći će da se dopunjuje na brzim punjačima (DC terminalima) koji obezbeđuju protok od 480 kW! Istina, nismo svesni da takvi danas postoje negde u svetu, ali to ne znači nužno i da ih nema, a posebno ne znači da ih uskoro neće biti.

Da bi se dobila autonomija od 400 kilometara, u tim uslovima će biti potrebno da vozilo provede svega desetak minuta na punjaču. U međuvremenu, malo smo pretražili relevantne podatke na globalnoj mreži i zaključili da zasigurno ne postoji tako performantan punjač, barem ne u ostatku sveta (ne računajući Kinu). Preneli smo priču da je švedsko-švajcarska kompanija ABB nedavno predstavila najmoćniji punjač na svetu, a on je bio kapaciteta 360 kW.

Great Wall obećava da će vozilo marke Salon „nabaciti“ na proizvodne trake već 2022. godine. Uvodni kontigent modela Mecha Dragon će brojati 101 primerak, a za svaki će se tražiti po 76 hiljada američkih dolara.

AutoRepublika

(1283)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments