1. Home
  2. Sajmovi
  3. Kako su Kinezi preveslali Mitsubishi: predstavljen Airtrek i njegov unapređeni donor
Kako su Kinezi preveslali Mitsubishi: predstavljen Airtrek i njegov unapređeni donor
0

Kako su Kinezi preveslali Mitsubishi: predstavljen Airtrek i njegov unapređeni donor

367
0
Podelite sa prijateljima:

Izvestili smo letos kako su objavljene fotografije novog modela s povišenom pozicijom sedenja i imenom Mitsubishi Airtrek, a sada je došao trenutak da publika i zvanično, uživo može da osmotri vozilo na Salonu automobila u Gvangžuu. Ako znamo da je tokom prošlih godina ime Airtrek bilo rezervisano za varijante modela Outlander namenjene japanskom i još par tržišta, onda je novi Airtrek u potpunosti razvijen u Narodnoj Republici Kini, i to u prostorijama koje pripadaju zajeničkom poduhvatu GAC Mitsubishi.

Publici se poklonio novi električni četvorotočkaš poznatog imena: Mitsubishi Airtrek.

Gore je Mitsubishi Airtrek dok je dole donor Aion V

Kineski Mitsubishi Airtrek predstavlja redizajniranu i modifikaovanu verziju krosovera Aion V, uz opasku da ova marka posluje pod upravom kineskog koncerna GAC. Veličinom se novitet može porediti s modelom iz iste kuće, to jest sa Outlanderom.

Novajlija je dugačak 4.630 milimetara (minus od 65 mm), širok je 1.920 mm (plus 110 mm), dok je visina na koti od 1.728 mm (plus 18 mm). Između prednje i zadnje osovine Airtreka se nalazi razmak od 2.830 milimetara, dok Outlander karakteriše 2.670 mm međuosovinskog razmaka.

Ipak, za razliku od mnogobrojnih drugih primera, transformacija Aiona V u model nazvan Mitsubishi Airtrek nije bila ograničena samo na zamenu logotipa. SUV promovisan pod japanskim brendom krasi jedinstven dizajn gde je do izražaja došla korporativna filozofija s njuškom u obliku slova X, odnosno s „dinamičnim štitom“ (Dynamic Shield, rečeno Mitsubishijevom terminologijom.

Preoblikovani su i odbojnici, kao i rasveta na automobilu. Može se reći da je i ostala šminka vozila jedinstvena, dok su se ovoga puta, dizajneri odrekli koncepta plutajućeg krova.

Ne samo što su izmene vidne na karoseriji noviteta, već je i putnička kabina bila poprište iskazivanja individualnosti japanske marke. Išlo se dotle da su ugrađene jedinstvene ručice za otvaranje vrata, a onda ne čudi to što se Mitsubishi opredelio za sopstveni čeoni panel s dva zasebna ekrana koji su objedinjeni tako da izgledaju monolitno.

Postavljen je i originalni volan s tri paoka, dok je dvospratni centralni tunel drugačije uređen. Razvojni tim s ponosom poredi raspoloživ prostor unutar noviteta s onim koji može da ponudi kompaktni kombi, a tu posebno naglašava da je pod ravan i da redove za sedenje deli impresivan razmak.

U tehničkom smislu posmatrano, Mitsubishi Airtrek u potpunosti reprizira implementirano na modelu Aion V iz 2020. godine. Ugrađen je samo jedan električni motor na prednjoj osovini i on isporučujue 184 konjskih snaga uz 350 Nm obrtnog momenta.

Trakciona baterija nudi kapacitet od 70 kWh i postavljena je ispod poda putničke kabine. To je dovoljno soka za 520 kilometara bezbrižne vožnje s jednom dopunom ćelija, uz napomenu da je merenje vršeno prema propisianom u kineskim standardima CLTC. Arhitektura GEP je razvijena od strane kineske firme (GAC Electric Platform), i oslanja se na polukrutu zadnju osovinu.

Mitsubishi Airtrek će biti sklapan u pogonima kineskog GAC-a i biće nuđen isključivo u Kini. Start prodaje je zakazan za mart naredne godine, uz uvodnu cenu od 33 hiljada američkih dolara.

E sad, sve bi ovo bilo kul, kako kaže naša omladina u skladu sa starosrpskom tradicijom, da nema jedne „sitnice“. Dok se Mitsubishi bavio preradom Aiona V za sopstvene potrebe, Kinezi su razvili i lansirali proizvodnju osveženog, restilizovanog donorskog modela Aion V, dodavši mu sufiks Plus u ime.

Dizajn noviteta je modifikovan i nije vezan za model Mitsubishija, pa je tako redizajnirana putnička kabina doduše uz izvestan uticaj modela Airtrek, ali što je najvažnije, implementirana je naprednija tehnologija. Tako čak i uvodni  Aion V Plus poseduje motor s 224 konjske snage, a umesto inicijalne baterije se može dobiti ona s kapacitetom od 80 kW, što obezbeđuje autonomiju od 600 kilometara.

Povrh toga, top verzija koristi električni motor sa 272 konjske snage, kao i bateriju kapaciteta 95,8 kW/h uz deklarisani domet s jednom dopunom od oko 700 kilometara. Takav SUV može biti kupljen po cenama koje se kreću u rasponu od 27 do 37 hiljada američkih dolara.

Aion V Plus

Mitsubishi naravno nije ni mogao uzeti za svoj model izvršena unapređenja donorskog Aiona V Plusa. Ujedno, ovo je najočigledniji primer mentaliteta kineskih privrednika koji su inovativni i željni napretka, za razliku od tradicionalnih proizvođača koji se voze na talasu inercije.

AutoRepublika

(367)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments