1. Home
  2. Vesti
  3. ABB predstavio najsnažniji na svetu punjač za električna vozila
ABB predstavio najsnažniji na svetu punjač za električna vozila
1

ABB predstavio najsnažniji na svetu punjač za električna vozila

538
1
Podelite sa prijateljima:

Švedsko-švajcarski koncern ABB je već dobro poznat akter u industriji koja se bavi razvojem i proizvodnjom punjača za baterije električnih vozila. Kada se pogleda njihovo poslovanje od 2010. godine, postaje jasno da su kupcima isporučili već više od 460 hiljada punjača. Iako većinu ove cifre čine uglavnom jeftini terminali AC, uz svega 21 hiljadu stanica DC, rezultat je zavidan. Ali, od ovog trenutka će proizvodni program ABB-a uključivati i najsnažniju svetsktu stanicu za dopunu baterija. Pred nama je Terra 360.

Međutim, deklarisani kapacitet od 360 kW je za samo 10 kW veći od onog što nude postojeće stanice iz palete evropske mreže Ionity. Pride, tržištu još uvek nije ponuđen električni automobil koji bi mogao da se ovajdi od tolikog kapaciteta pa je najviše što se nudi među baterijskim modelima na granici s 350 kW.

Ipak, gledano striktno teoretski, stanica kapaciteta 360 kilovata je u stanju da dopuni bateriju bilo kog trenutno poznatog električnog vozila za manje od petnaestak minuta, dok bi za autonomiju u dužini od sto kilometara, trebalo manje od tri minuta da u braku provedu baterijsko pakovanje i nova stanica ABB-a.

Nov proizvod iz kompanije ABB ima još jednu prednost. Naime, stanica Terra 360 omogućava jednovremeno povezivanje do četiri električna vozila, dok su jedinice aktuelne generacije, uglavnom u stanju da prihvate do dva automobila. Ali, u ovom slučaju, i kada se „na sisu“ nakače četiri vozila, oni među sobom delu ukupno dostupnih 360 kilovata, što znači da će svaki korisnik izvući do najviše 90 kW.

Stanice za dopunu Terra 360 će se pojaviti u kasnijem delu godine na evropskim putevima, dok će prodaja na tržištima Azije, Južne Amerike i Sjedinjenih Američkih Država biti pokrenuta tek 2022.

AutoRepublika

(538)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Srećan sam zbog brojnih vlasnika EV-a koji će biti u stanju da iskoriste ovu maksimalnu deklarisanu snagu punjača …