1. Home
  2. Sajmovi
  3. Kinezi dobili obdareniji krosover od evropskog blizanca: Audi Q5 e-tron
Kinezi dobili obdareniji krosover od evropskog blizanca: Audi Q5 e-tron
0

Kinezi dobili obdareniji krosover od evropskog blizanca: Audi Q5 e-tron

184
0
Podelite sa prijateljima:

Znamo da se električni krosover Audi Q4 e-tron sklapa u matičnoj Nemačkoj, ali sada saznadosmo da će biti montiran i u Narodnoj Republici Kini. Dodatno, za to konkretno tržište je osmišljena i produžena verzija „četvorke“, pa bi nekako logično i u skladu s tradicijom bilo da dobije naziv Q4L. Međutim, krosover koji je ranije danas debitovao u Gvangžuu će poneti ime Audi Q5 e-tron.

Kako bilo, SUV koji je nama blizak zahvaljujući imenu Q5 nema niti jedne dodirne strutkuralne tačke s glavnim junakom ove priče, a novajlija leži na platformi MEB koju je grupacija VW osmislila za baterijska vozila brendova koje drži pod upravom.

Novi Audi Q5 e-tron se od modela Q4 e-tron razlikuje po međuosovinskom rastojanju koje je za 201 milimetar izdašnije, pa umesto evropskih 2.965 mm, među osovinama se nalazi kineskih 2.764 mm. Uvećan je i zadnji prepust pa je tako dužina krosovera narasla za 288 milimetara i iznosi do 4.876 mm.

Naposletku, primetno je da je novajlija i viši, a merenje otkriva da je u plusu za 43 milimetra, to jest da je visok 1.675 mm. Oblik krova i zadnjeg, C stuba je izmenjen kod verzije s produženim međuosovinskim rastojanjem, a sve to je učinjeno kako bi se omogućila ugradnja i trećeg reda sedišta u kabini.

Iznad je Audi Q4 e-tron a ispod je Audi Q5 e-tron

Novi Audijev adut na kineskom tržištu može biti naručen sa sedam ili pak sa šest sedišta. U prvom slučaju je u drugom redu montirana klupa za tri individue, dok je u drugoj varijanti, u sredini smešten par zasebnih sedišta, a to je ujedno i prvi put da Audi koristi ovakvu postavku enterijera.

Putnici u drugom sedištu će se radovati „kao deca“ zato što imaju grejana sedišta i zasebne zone rada uređaja za klimatizaciju (kao da je u pitanju dvosoban stan, a ne kabina objektivno male zapremine). Najveća zapremina prtljažnika, odnosno bolje je reći tovarnog prostora, je na nivou od 1.825 litara, dok standardni Q4 e-tron nudi 1.490 litara.

Prednji deo putničke kabine s centralnom konzolom u dva nivoa je identičan za oba automobila. Ali, posmatrano „licem u lice“, primećuje se da Audi Q5 e-tron poseduje različite prednje svetlosne grupacije s velikom donjom sekcijom. Naravno, i sam odbojnik je morao da bude preoblikovan.

Intervenciji dizajnera su morale da budu podvrgnute i zadnje signalne grupe, pa su one izvedene tako da budu zanimljivije kod derivata s više centimetara među osovinama.

Dva modela su u tehničkom smislu skoro u potpunosti ista. Izduženi krosover se nudi u vidu tri različite alternative. Bazična varijanta nosi indeks Audi Q5 35 e-tron i pogonski točkovi su joj oni iza vozača. Pogoni je jedan elektromotor snage 180 „konja“, dok je kod Audija Q4 e-tron, u tom izdanju motor manje potentan za 10 ks.

Kapacitet trakcione baterije i kod evropske i kod kineske uvodne verzije iznosi istih 55 kW/h.

Modifikacija Audi Q5 40 e-tron poseduje motor koji razvija 204 konjskih snaga. On energiju dobija zahvaljujući bateriji zapremine 83,4 kWh što bi trebalo da bude dovoljno za 560 kilometara autonomije prema demodiranom ciklusu NEDC.

Konačno, top verzija je označena sa Audi Q5 50 e-tron quattro i opremljena je pogonom na sva četiri kraja karoserije zahvaljujući ugradnji dva električna motora. „Napredni“ ka točkovima ispumpava 109 konjskih snaga, dok je onaj nazad dovoljno dobar da broji do 204 „grla“. U obe verzije su baterijske ćelije identične, pa ova moćnija nudi domet koji je, po istim pravilima merenja, skromniji za nekih četrdeset kilometara.

Za proizvodnju će se postarati zajednički poduhvat SAIC-Volkswagen, pa će se tu izrađivati i Q4 e-tron ali i Q5 e-tron za Kinu. U tu svrhu će biti korišćene iste proizvodne trake koje su „tata i mama“ modelima Volkswagena iz porodice modela ID.

Povrh toga, ovaj zajednički poduhvat je nedavno dobio da „radi“ i Audi, a predivni sedan Audi A7L je postao prvi model brenda još proletos. Obavezno pročitajte priču o ovom lepotanu. Još ćemo na kraju reći da je modele Audija u Kini do ovog trenutka imao dozvolu da proizvodi samo drugi zajednički poduhvat Nemaca i Kineza, a to preduzeće se zove FAW-Volkswagen.

AutoRepublika

(184)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments