1. Home
  2. Vesti
  3. Naredni Dodge Durango će pozajmiti platformu od Jeepa Wagoneera
Naredni Dodge Durango će pozajmiti platformu od Jeepa Wagoneera
0

Naredni Dodge Durango će pozajmiti platformu od Jeepa Wagoneera

90
0
Podelite sa prijateljima:

Prošlo je čak deset godina od kada je sadašnja generacija modela Dodge Durango debitovala. Mehanički blizanac Jeepa Granda Cherokija se još uvek prodaje u zadovoljavajućim brojkama, a korporacija Chrysler je shvatila da može održati popularnost i interesovanje javnosti dovoljno velikim ukoliko s vremena na vreme predstavi određene izmene.

Najznačajnija se desila protekle godine kada smo videli konfiguraciju SRT Hellcat. Ona pruža 6,2-litarski benzinac koji uz pomoć kompresora razvija 710 konjskih snaga, što ga čini najmoćnijim terencem na svetu.


Dodge trenutno radi na nasledniku, a ako je verovati natpisima kolega sa sajta Mopar Insiders, Durango će zameniti svoju dosadašnju samonoseću karoseriju konceptom poznatim kao „školjka na šasiji“. Zapravo, ovaj terenac je bio razvijen baš s takvom strategijom na umu u prve dve generacije, da bi zatim Dodge želeo da uštedi sa troškovima i ponudio je svoj model koji je u stvari mehanički identičan spomenutom Grand Cherokiju.

Jedini deo koji ih je baš razlikovao, pored naravno stila, je bio treći red sedišta. Ali danas su ekstremni terenci u velikom naletu i uvek u centru pažnje, pa Mopar Insiders smatra da će naslednik debitovati na arhitekturi takozvanoj DT. Na njoj se trenutno proizvode modeli Jeep Wagoneer i Grand Wagoneer i Ram 1500. Zahvaljujuči ovom potezu, i proizvodnja će biti promerena u grad Voren umesto dosadašnjeg Detroita.

Da bi oslobodio prostor za novu generaciju Duranga, Ram će eliminisati svoj model 1500 Classic, a on je ništa više nego prethodna generacija popularnog pikap kamioneta s drugačijim perjem, a koji se paralelno prodavao sa sadašnjim modelom. Mopar Insiders takođe kaže da će proizvodnja startovati krajem 2023. godine i da će se prodavati kao model za 2024. godinu.


Pošto je do premijere ostalo još dosta godina, mediji za sada uglavnom spekulišu o tome šta možemo očekivati. Već nekoliko godina korporacija Chryslera najavljuje novi benzinac u konfiguraciji sa šest linijski poređanih cilindara, koji bi zamenio dosadašnji 3,6-litarski agregat, pa možda baš on debituje u Durangu. Očekuju se naravno i hibrid i plug-in hibrid, ali nasuprot današnjim trendovima, neće postojati i verzija na struju.

Dodge je prethodne godine isporučio 57.828 jedinica, što je najmanja brojka još od 2012. godine, pa za razliku od one strategije sa modelima kao što su Charger i Challenger, Durango ne može da sakrije svoje godine.

AutoRepublika

(90)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments