1. Home
  2. Vesti
  3. Da li će Suzuki predstaviti Jimny sa petoro vrata?
Da li će Suzuki predstaviti Jimny sa petoro vrata?
5

Da li će Suzuki predstaviti Jimny sa petoro vrata?

338
5
Podelite sa prijateljima:

Suzuki Jimny je aktuelnoj, četvrtoj generaciji na tržištu od 2018. godine. Suzukijev džepni SUV je tada podvrgnut sveobuhvatnim promenama. Smena generacija koja nije prošla nezapaženo.

Dokaz za to je da je postao neuporediv komercijalni uspeh. I uprkos činjenici da su komercijalni put Jimnyja u Evropi obeležili problemi u vezi sa propisima o emisiji i sposobnošću samog brenda da odgovori na potražnju, sve oči su uprte u novinu koja će uskoro biti dodata varijanta sa petoro vrata. Prenosimo pisanije naših kolega sa portala motor.es o tome.

Ubrzo nakon komercijalnog lansiranja Jimnyja 2018. godine, pojavile su se prve informacije o razvoju varijante karoserije koja bi ponudila dodatnu praktičnost za ljubitelje sveta 4×4. Mislimo na dugo očekivani Suzuki Jimny sa petoro vrata – projekat koji je nekoliko godina bio obavijen velom tajne. Ono što se zna jeste da Suzuki radi na tome.

Šta možemo očekivati od novog Jimnyja sa petoro vrata? Da li će to biti samo povećana verzija ili će biti dodatnih podešavanja? Neki izveštaji japanskih medija pokazuju da će Jimny sa petoro vrata biti elektrifikovano vozilo.

Suzukijeva početna ideja za novi Jimny sa petoro vrata bila je 48-voltni 1,4-litarski benzinski motor sa blagom hibridnom tehnologijom (MHEV). To je ista mehanika koju koristi novi Suzuki S-Cross.

Međutim, ne smemo isključiti druge informacije koje upućuju na opciju koja je još više posvećena održivoj mobilnosti. To je ni više ni manje nego hibridni sistem sa samopunjenjem (HEV) sa 1,5-litarskim četvorocilindričnim benzinskim motorom kao protagonistom.

Suzuki želi da osigura da novi Jimny sa petoro vrata ima što duži komercijalni vek. Zbog toga je ovaj najnoviji motor pozicioniran kao definitivan izbor. Uz motor će predstaviti i šestostepeni automatski menjač AGS. Karoserija će imati dužinu od 3.850 mm.

Dolazak Jimnyja sa petoro vrata je će se desiti vrlo skoro. Njegov svetski debi održaće se u Indiji, jednom od glavnih tržišta za ovaj model. Tačnije, biće predstavljen sledećeg januara, što se poklapa sa Sajmom automobila u Nju Delhiju.

Proces serijske proizvodnje odvijaće se u Indiji. Tačnije u objektima koje Maruti-Suzuki ima u Gurgaonu. Odatle će se izvoziti na druga tržišta, ali ne na sva. Japanska verzija će se proizvoditi u Japanu. Ta verzija će, ako sve bude po planu, biti predstavljena na jesen sledeće godine. Budući da se proizvodi u dve zemlje, Suzuki će imati veći proizvodni kapacitet da zadovolji veću potražnju.

Hoćemo li videti novi Jimny sa petoro vrata u Evropi? Jimny se trenutno prodaje u formatu komercijalnih vozila kao Suzuki Jimny Pro. Ljubitelji će morati da čekaju do 2024. da bi videli novi Jimny sa petoro vrata i elektrifikovanim motorom u Evropi.

AutoRepublika

(338)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Publika vec odavno trazi od Suzukija da lansira duzu varijantu Dzimnija. Nikome nije jasno zbog cega Suzuki toliko okleva? Imao bi u programu dva 100% srodna vozila koja bi mu drasticno povecala prodaju uz minimalne troskove proizvodnje i razvoja. Kod Dzimnija postoji jos jedna otvorena tema – otvorena varijanta sa ceradom. Dzip Wrangler ima u programu takvu varijantu, kod koje se skidaju vrata i obara prednje staklo. U prirodi ovaj auto moze da se vozi sasvim otvoren. Suzuki se i kod ove varijante pokazuje nerazumljivo suzdrzan?! Ovo je moja skica iz 2018 godine koju sam poslao Suzukiju odmah po dolasku… Pročitaj više »

Zsphere

Simpatična ideja, mozda si se trebao potruditi da dodas i zadnja vrata. Ovako su prednja vrata duža od haube sto jeste korisno ako su sedišta na obaranje ali ne izgleda baš najprivlacnije. Jimny ima skroz kratku haubu to je malo i nezgodno izvesti da se dobije „cute look“ zbog kojeg je vjerujem prepoznatljiv,
za razliku od wranglera koji može imati i dosta veće motore i naravno duži prednji kraj 🤔. Ovaj tvoj Jimny svakako djeluje kao dosta ozbiljniji automobil na crtežu ali u prirodi zbog malih dimenzija mozda to bude „ni tamo ni ‘vamo.

moron

„Pamtim to kao da je bilo danas“, kada je sadašnji Jimny startovao sa tržišnim životom i cenom počev od oko 18 hiljada.
Pogledam neki dan, kada ono sada startuje sa oko 25,5 hiljada.

BB

Da li to govori više o Jimny-ju ili o €?

moron

Šta god da je, zlo je – za kupce.